ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Μπλόκο της Κοκκινιάς: Επιζώντα τίμησε ο Δήμος Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη

«Διπλή» αποφράδα επέτειος για το Μπλόκο της Κοκκινιάς, αφού εκτός από τη μέρα του Μπλόκου στις 17 Αυγούστου 1944 και στις 24 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκε αιματηρή ένοπλη επίθεση στη διάρκεια του 40ήμερου μνημοσύνου των θυμάτων του Μπλόκου. Οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης συνεχίζονται.

Τιμητική εκδήλωση στον Ηλία Καπλανίδη, επιζώντα του Μπλόκου της Κοκκινιάς 1944, διοργάνωσε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς, ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Μπλόκο της Κοκκινιάς «40 μέρες μετά…». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν οι: Έλσα Θεοφυλάκτου (δημοσιογράφος), Σοφία Τσιμαχίδου (καθηγήτρια μουσικής, ανιψιά Ηλία Καπλανίδη), Γιάννης Μπαρμπαρέσος (συντα/χος τραπεζικός, φίλος Ηλία Καπλανίδη). Το σχέδιο των Ναζί για τα Μπλόκα της Αθήνας, σε σχέση με το Μπλόκο της Κοκκινιάς παρουσίασε ο ιστορικός και ερευνητής Μενέλαος Χαραλαμπίδης και ακολούθησε προβολή της συνέντευξης που του είχε παραχωρήσει ο Ηλίας Καπλανίδης.

Ο Δήμαρχος Νικαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης σημειώνει: «Πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου ήταν και είναι η αναζήτηση της ταυτότητάς του. Σε αυτή την αγωνιώδη και επίπονη πορεία, οι μνήμες και τα ντοκουμέντα του παρελθόντος έχουν κορυφαία σημασία καθώς μέσα από αυτά καταφέρνει ν’ ανασυστήσει την ιστορία του και να επιτύχει την αυτογνωσία του. Με αυτό το σκεπτικό της ζωτικής ανάγκης η ιστορία να είναι ζώσα και δρώσα μέσα στο παρόν, τιμήσαμε τον Ηλία Καπλανίδη, επιζώντα του Μπλόκου της Κοκκινιάς».

Την ίδια μέρα στο κτίριο ΧΑΝ (Θειρών και Κασταμονής) θα πραγματοποιηθεί Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στην μαρμάρινη πλάκα-αφιέρωμα στο νεαρό Αθανάσιο Κ. Χαμπιλίδη , ετών 16 που σκοτώθηκε από γερμανικές σφαίρες στις 24 Σεπτεμβρίου 1944, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΧΑΝ και ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση στην πλατεία 17 ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη) με ομιλητή τον Δήμαρχο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη.

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων εκδηλώσεων στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς έχει ως εξής:

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 8.00 μ.μ.
6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Μπλόκου Κοκκινιάς, υπό την αιγίδα της ΠΕΝ και του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών «Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη συναντά τον Σταύρο Κουγιουμτζή»
Ενορχηστρώσεις: Μαρία Κοτζάστρατη
Διεύθυνση: Αλέξανδρος Χαλάψης
Τραγούδι: Αλέξανδρος Πισκιούλης
Σολιστ Κιθάρας: Γιώργος&Στέλιος Γκόλγκαρης- Δέσποινα Χαντά
Σόλο πιάνο: Μαρία Κοτζάστρατη

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 8.00 μ.μ
6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Μπλόκου Κοκκινιάς, υπό την αιγίδα της ΠΕΝ και του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών «Η Νένα Βενετσάνου με τρεις κιθάρες, ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη»
Ενοχρηστρώσεις: Αντώνης Μυτακίδης
Τραγούδι: Νένα Βενετσάνου
Κιθάρες: Γιώργος&Στέλιος Γκόλγκαρης-Αντώνης Μυτακίδης

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button