ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

113 Γωνιές Ανακύκλωσης στο Αιγάλεω

Στο Χαϊδάρι δεν υπάρχει κινητικότητα για τη υιοθέτηση νέων μεθόδων ανακύκλωσης, παρά το ότι το προβλέπει το ψηφισμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Την ίδια ώρα στον γειτονικό Δήμο Αιγάλεω τα έργα της ανακύκλωσης προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς. Το «Χαϊδάρι Σήμερα» απευθύνθηκε στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας – Ανακύκλωσης, κ. Νίκο Νικητάκη, από τον οποίο ζήτησε να ενημερωθεί για τον δρόμο στον οποίο έχει μπει το Αιγάλεω, με την πρόσφατη θεσμοθέτηση Γωνιών Ανακύκλωσης.

Αφορμή για την έρευνα αυτή στάθηκαν συζητήσεις μας με στελέχη της δικής μας δημοτικής αρχής, όπου διαπιστώσαμε προβληματισμό σχετικά με την ανάπτυξη Πράσινων Σημείων και Γωνιών Ανακύκλωσης. Βασική αιτία του ενδοιασμού είναι η δυσκολία χωροθέτησης (έλλειψη χώρων, με άλλα λόγια), η έλλειψη προσωπικού για να λειτουργήσουν, όπως και απορριμματοφόρων για την ξεχωριστή αποκομιδή των διαφορετικών ειδών των ανακυκλώσιμων.

Έχει, λοιπόν, αξία να δούμε πώς προχωράει το Αιγάλεω.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας -Ανακύκλωσης Δήμου Αιγάλεω, Νίκος Νικητάκης

Γωνιές Ανακύκλωσης: απλή κατασκευή, χωρίς άδεια

Η Γωνιά Ανακύκλωσης είναι ένα σημείο που τοποθετείται συνήθως σε παρτέρια ή πλατείες και όπου μπορεί ο καθένας να ανακυκλώσει. Η διαφορά της σε σχέση με τον μπλε κάδο είναι η εξής: Στον μπλε κάδο όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά πέφτουν ταυτόχρονα, ενώ στις Γωνιές Ανακύκλωσης γίνεται διαλογή στην πηγή. Εκεί λοιπόν υπάρχουν τέσσερα ξεχωριστά “ρεύματα”, δηλαδή κάδοι για χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί. Η διαφορά τους με τα Πράσινα Σημεία είναι ότι οι γωνιές ανακύκλωσης είναι πιο “ελαφριά” επιλογή. Μπορεί ο Δήμος να την τοποθετήσει εύκολα σε κάποιους χώρους και δεν χρειάζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση. Με μια απλή περιγραφή, η γωνιά ανακύκλωσης είναι τέσσερις πλαστικοί κάδοι με διαφορετικό χρώμα και μια περίφραξη. 

Ενσωμάτωση τεχνολογίας

Ο Δήμος Αιγάλεω έχει προγραμματίσει 113 γωνιές ανακύκλωσης σε όλη την πόλη. Όμως αυτές, ανάλογα με τον χωρικό καταμερισμό, θα έχουν διαφορετική μορφή. Θα υπάρξουν μικρές και μεγάλες και κάποιες άλλες με βυθιζόμενους κάδους, που θα λειτουργούν με τη μορφή συμπιεστών και με ηλιακή ενέργεια.

“Οι πρώτες με δικά μας χρήματα”

Πιλοτικά θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι πρώτες 10 με δαπάνες του Δήμου. Αυτές θα αναδειχθούν με δράσεις προβολής και ευαισθητοποίησης. Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν τρεις στην περιοχή του Λιούμη, τρεις στον Εσταυρωμένο, δύο στον Άγιο Ελευθέριο και οι άλλες δύο στο ιστορικό κέντρο. Για τις υπόλοιπες 103 γωνιές ανακύκλωσης ο Δήμος Αιγάλεω θα αναζητήσει χρηματοδότηση, είτε από την Περιφέρεια Αττικής είτε από ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι πρώτες 10 θα αναπτυχθούν πιλοτικά με χρήματα του Δήμου, έτσι ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει πόρους για την εφαρμογή και ολοκλήρωση του τελικού σχεδίου που έχει καταρτίσει. Όμως σύμφωνα με τον κ. Νικητάκη, ακόμα και στην περίπτωση που δεν εξοικονομήσουν την ανάλογη χρηματοδότηση, η δημοτική αρχή Αιγάλεω είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτά τα έργα ακόμη και με ιδίους πόρους.

113 Γωνιές Ανακύκλωσης στο Αιγάλεω 3

«Έτσι θα μπουν 250.000 ευρώ στον κουμπαρά του Δήμου»

Συζητώντας με τον κ. Νικητάκη πήραμε περισσότερες διευκρινίσεις.

– Με ποιον τρόπο θα διαδώσετε την ιδέα στους δημότες;
Μέσω ιστοσελίδων και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα θα γίνουν κάποιες ημερίδες και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων. Θα ζητήσουμε από τους δημότες αντί να πετάνε τα ανακυκλώσιμα υλικά στους κάδους απορριμμάτων, να τα διαχωρίζουν και να τα τοποθετούν στο αντίστοιχο ρεύμα στις γωνιές ανακύκλωσης.

– Αυτό σημαίνει ότι θα καταργήσετε σταδιακά τους μπλε κάδους;
Σε καμία περίπτωση. Θα λειτουργήσουμε ενισχυτικά σε αυτούς και με καλύτερα οφέλη. Απλά το περιεχόμενο του μπλε κάδου είναι ένα σύνθετο προϊόν ανακύκλωσης και παρουσιάζει κάποια προβλήματα. Εμείς θέλουμε να το πάμε ένα επίπεδο πιο πέρα, να διαχωρίσουμε το κάθε υλικό της ανακύκλωσης. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Ειδικό απορριμματοφόρο θα μαζεύει από τις γωνιές ανακύκλωσης το κάθε ένα υλικό ξεχωριστά κάθε μέρα. Θα τα οδηγούμε στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Επειδή τα συγκεκριμένα απορρίμματα θα είναι διαχωρισμένα και έτοιμα για ανακύκλωση, θα ζητήσουμε καλύτερη τιμή αγοράς, λόγω της προεργασίας που θα έχει γίνει. Αυτό από μόνο του προσδίδει μια ιδιαιτερότητα, αφού θα τους παραδίδουμε καθαρό υλικό. Με λίγα λόγια, στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το ανακυκλώσιμο υλικό.

– Πιστεύετε πως οι δημότες θα χρησιμοποιούν συνειδητά τις γωνιές ανακύκλωσης ή θα πετάνε σε αυτές «ξένα» υλικά;
Αρχικά ίσως υπάρξουν και κάποια φαινόμενα. Η εκτίμησή μου είναι πως οι δημότες θα διαχωρίσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά σε αυτές. Με τη σωστή επικοινωνιακή πολιτική θα τα καταφέρουμε.

– Οι υπόλοιπες 103 γωνιές ανακύκλωσης πού θα λειτουργήσουν;
Είναι οριοθετημένα ήδη τα σημεία όπου θα τοποθετηθούν. Έχουμε κάνει φυσικές αυτοψίες σε διάφορους χώρους σε όλη την έκταση της πόλης μας. Υπάρχει και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

– Τι επιφάνεια θα καταλαμβάνουν;
Οι μικρές περίπου τρία τετραγωνικά μέτρα και οι μεγάλες πέντε. Αυτό είναι το πλεονέκτημά τους. Σε μια εσοχή και με μια σχετική σήμανση των γωνιών, μπορούν να τοποθετηθούν αυτοί οι κάδοι. Θα είναι καλαίσθητα σημεία προκειμένου να προσελκύουν τους πολίτες.

113 Γωνιές Ανακύκλωσης στο Αιγάλεω 5

«Ο δημότης που ανακυκλώνει, πρέπει να επιβραβεύεται»

– Εμπνευστής αυτής της ιδέας ποιος ήταν;
Δεν υπάρχει εμπνευστής αλλά νομοθεσία. Υπάρχει συγκεκριμένο ΦΕΚ από τον Απρίλιο του 2017, που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να χωροθετήσουν Γωνιές Ανακύκλωσης, όπως επίσης και να λειτουργήσουν τα Κ.Π.Σ (Κινητά Πράσινα Σημεία), που ο Δήμος μας σκέπτεται να τα βάλει μπροστά μέσα στο 2019. Το Κ.Π.Σ θα είναι αυτοκίνητα στα οποία θα έχουν μπει διάφοροι κάδοι. Θα σταθμεύουν σε διάφορα σημεία και θα καλούν τον κόσμο να έρθει να αποθέσει όλα τα παραπάνω ανακυκλώσιμα υλικά την ίδια στιγμή. Η διαλογή θα γίνεται επί τόπου.

Παράλληλα θα καθιερώσουμε την “Κάρτα του Πολίτη”. Δηλαδή ο καθένας που ανακυκλώνει θα παίρνει κάποιους πόντους στην κάρτα που θα εκδώσουμε. Αυτοί οι πόντοι θα έχουν κάποια ανταπόδοση για αυτόν. Λ.χ κάποια έκπτωση σε καταστήματα της πόλης μας. Ο δημότης που ανακυκλώνει πρέπει να επιβραβεύεται. Αυτό βέβαια είναι ακόμα σε φάση σχεδιασμού.

Επιπρόσθετα θα προμηθευτούμε 250 μεταλλικούς καφέ κάδους των 1.100 λίτρων με ειδική σήμανση, στους οποίους οι κάτοικοι θα εναποθέτουν τα βιοαπόβλητα (αποφάγια). Αυτοί είναι χρηματοδοτούμενοι από το ΕΣΠΑ και έχει γίνει ήδη η διαγωνιστική διαδικασία. Είμαστε πια στη φάση του προσυμβατικού έλεγχου.

Μέσα από τον ίδιο διαγωνισμό θα προμηθευτούμε 150 κάδους των 360 λίτρων, που θα τους μοιράσουμε στα καταστήματα μαζικής εστίασης της πόλης μας. Αυτοί θα συλλέγονται από συνεργεία του Δήμου σε συγκεκριμένη ώρα. Επίσης θα διανείμουμε 100 οικιακούς κομποστοποιητές των 300 λίτρων σε εκατό οικογένειες συνδημοτών μας, καθώς επίσης και 400 καδάκια για να μπορούν τα νοικοκυριά να μεταφέρουν τα βιοαπόβλητα τους και να τα ρίχνουν στους κάδους.

Με δέκα διαφορετικές μορφές ανακύκλωσης

– Ποιες άλλες μορφές ανακύκλωσης εφαρμόζετε στο Δήμο σας;
Στόχος μας είναι να μειώσουμε τα απορρίμματά μας ακόμα κατά 5.000 τόνους. Ο Δήμος μας αποθέτει στη χωματερή περίπου 30.000 τόνους απορρίμματα το χρόνο. Θεωρούμε λοιπόν πως με τη συλλογή βιοαποβλήτων θα μειώσουμε τα σκουπίδια που καταλήγουν στη χωματερή κατά 5.000 τόνους. Αυτοί θα εναποθέτονται δωρεάν στο εργοστάσιο βιομηχανικής ανακύκλωσης και θα μετατρέπονται σε κομπόστ. Έτσι δεν θα επιβαρυνόμαστε με το τέλος υγειονομικής ταφής για 5.000 τόνους. Για τη συγκεκριμένη ποσότητα μιλάμε για εξοικονόμηση 250.000 ευρώ (50ευρώ ανά τόνο). Παράλληλα λειτουργούμε άλλα ρεύματα για τη συλλογή απορριμμάτων όπως για μπαταρίες, λαμπτήρες, μέταλλα, τηγανέλαια, λαμπτήρες, εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα
φθαρμένα λάστιχα οχημάτων, υλικά κατεδαφίσεων και εκσκαφών, πράσινα απόβλητα (κλαδιά). Γενικά έχουμε τη μανία να ανακυκλώνουμε.

– Σε τελική ανάλυση, ο κόσμος ανταποκρίνεται;
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα όχι μόνο στο Αιγάλεω, αλλά σε εθνικό επίπεδο. Η άποψή μου είναι πως με αρκετή προσπάθεια εκ μέρους της δημοτικής αρχής και των δημοτικών της υπηρεσιών, ο κόσμος θα συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα. Με δέλεαρ την ανταπόδοση που σχεδιάζουμε να καθιερώσουμε και την καθημερινή ενημέρωση του κόσμου, ο δημότης θα ανταποκριθεί.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button