ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με 1+1 εκπροσώπους το Χαϊδάρι στο Υπουργικό Συμβούλιο – και σε κορυφαίες θέσεις!

Δημήτρης Λιάκος, νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Μόνο λίγο δεν μπορείς να το πεις αυτό… Μετά τον σημερινό ανασχηματισμό το Χαϊδάρι έχει δύο υπουργούς, τον έναν από “σπόντα”. 

Ας αρχίσουμε από το γνωστό πρόσωπο. Ο Δημήτρης Βίτσας κράτησε το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, με υπουργό τον Παναγιώτη Καμένο. Ο Βίτσας έχει αναδειχθεί, κατά γενική ομολογία, σε μια από τις πιο έγκυρες φωνές της κυβέρνησης στο επίπεδο της επικοινωνίας και κατάφερε να διαχειριστεί την “καυτή πατάτα” του προσφυγικού, σαν συντονιστής υπουργός στην θύελλα του περασμένου χειμώνα, αλλά και μετά την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, με βασική αποστολή την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας ανά την επικράτεια. Λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, αλλά και την γνωστή σε όλους αναποτελεσματικότητα του πολιτικού μας συστήματος, πήρε βαθμό πάνω από τη βάση σε ένα πολύ δύσκολο έργο διεθνούς εμβέλειας.

Για τον Δ. Βίτσα ο καθένας στο Χαϊδάρι μπορεί να έχει την άποψή του, είτε επειδή τον γνωρίζει προσωπικά είτε ανάλογα με την πολιτική τοποθέτησή του. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” όμως δεν μπορεί να παρά να θυμηθεί ότι το σημερινό κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος “ξεροστάλιαζε” στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου (2006-2010), αν και δεν είχε εκλεγεί καν δημοτικός σύμβουλος, ως επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση, για να τοποθετηθεί στα θέματα της πόλης, εκφράζοντας κατά κανόνα την πιο τεκμηριωμένη άποψη, με βασικούς συνεργάτες τότε τον Κίμωνα Φουντούλη και τον Γιώργο Τερζάκη.

Ωστόσο, το πρόσωπο έκπληξη του σημερινού ανασχηματισμού ακούει στο όνομα Δημήτρης Λιάκος. Είναι ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με άλλα λόγια “δεξί χέρι” του Αλέξη Τσίπρα. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” έχει αναφερθεί στο όνομά του κατά το παρελθόν, όταν ακόμη ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού επί των οικονομικών. Ο 44χρονος Δημήτρης Λιάκος, λοιπόν, είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου, αν και κάτοικος Περιστερίου (από εδώ και το +1 του τίτλου). Είναι χαρακτηριστικό ότι το δημοσίευμά μας Δ. Λιάκος: Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου ο νέος οικονομικός σύμβουλος του Τσίπρα! δέχεται από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός εκατοντάδες κλικαρίσματα, από αυτούς που κάνουν αναζήτηση στο διαδίκτυο για το νέο – άγνωστο πρόσωπο του ανασχηματισμού.

Είναι οικονομολόγος και προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο, όπου εργάστηκε ως διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων και εν συνεχεία ως γενικός διευθυντής σε χρηματιστηριακή.

Στην θυελλώδη διαπραγμάτευση με τους “θεσμούς” (Φεβρουάριος – Αύγουστος του ίδιου χρόνου) ήταν υπεύθυνος για το “πακέτο των τραπεζών”, που έκλεισε πρώτο από όλα και χωρίς τριγμούς. Είχε καθοριστική συμβολή στο τελικό κείμενο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Την περίοδο αυτή βίωσε “εφιαλτικές στιγμές”, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, όπως μπορεί με ασφάλεια να γνωρίζει η εφημερίδα μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ήταν από τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που θεωρούσαν καταστροφική την έξοδο από το ευρώ.

Με τις ικανότητες που επέδειξε σε μια κρισιμότατη για τη χώρα περίοδο, όπου αποδείχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος για τη σύγκρουση με τους δανειστές, τόσο σε προγραμματισμό όσο και σε πρόσωπα, ο αθόρυβος, αλλά μεθοδικός, και με καλή γνώση της αγοράς Δ. Λιάκος κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, αν και δεν προερχόταν από τον παραδοσιακό “βαθύ ΣΥΡΙΖΑ” και το όνομά του ήταν εντελώς άγνωστο όχι μόνο στους ευρύτερους πολιτικούς κύκλους, αλλά και στο κόμμα. Μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου συνέχισε σαν προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικής Πολιτικής του Πρωθυπουργού και κατέχει συντονιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν και το ΔΝΤ εκ μέρους του γραφείου του Πρωθυπουργού. Το καλοκαίρι διορίστηκε μέλος στο Δ.Σ. του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Πριν φτάσει το πρωθυπουργικό γραφείο είχε χρηματίσει σύμβουλος της Νάντιας Βαλαβάνη (την οποία δεν ακολούθησε στην έξοδο τον Αύγουστο του 2015) και του Γιάννη Δραγασάκη.

Αν στους δύο προηγούμενους συνυπολογίσουμε και τον Γιώργο Τερζάκη, πρόεδρο στο σημαντικό πόστο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (που επίσης ξεκίνησε σαν συνεργάτης της Νάντιας Βαλαβάνη), το Χαϊδάρι έχει εξαιρετικά δυνατή εκπροσώπηση στο κυβερνητικό σχήμα.

Αυτή η τριάδα είναι και η μεγάλη ευκαιρία της πόλης να προχωρήσει με χειροπιαστό τρόπο μερικά από τα μεγάλα της θέματα: Στρατόπεδο, ακτή Σκαραμαγκά, παλαιό Δημαρχείο – νέο Πνευματικό Κέντρο, κρατική βοήθεια στην ανάκτηση των χαμένων εκατομμυρίων από μη καταβληθείσες εισφορές σε γη και χρήμα (ένταξη του Άνω Δάσους στο σχέδιο πόλης), ανάδειξη αρχαίας Ιεράς Οδού – ένταξη στον τουριστικό χάρτη της πρωτεύουσας.

Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button