ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Υπερσύγχρονοι γραμμικοί επιταχυντές στο «Αττικόν» – Στα εγκαίνια ο Π. Παυλόπουλος

Υπάρχει πια η δυνατότητα να αυξηθεί ο αριθμός των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Τη δίνουν οι δύο νέοι γραμμικοί επιταχυντές που δώρισε στο «Αττικό» νοσοκομείο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής τους και να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειάς τους.
Τα νέα μηχανήματα του Τμήματος Ακτινοθεραπείας εγκαινίασε χτες 14 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Ξεναγήθηκε στους χώρους όπου εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν τα νέα μηχανήματα και ενημερώθηκε από τους ειδικούς για τις δυνατότητές τους.

Ποιοτική θεραπεία

Οι ειδικοί εξήγησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι με αυτήν τη σύγχρονη τεχνολογία μπορούν να προσφέρουν «ποιοτική χημειοθεραπεία» στον ασθενή. Δηλαδή, να στοχεύσουν με ακρίβεια τις καρκινικές περιοχές, με υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας, χωρίς να επηρεαστούν οι υγιείς ιστοί.

«Με τους νέους γραμμικούς επιταχυντές αυξάνονται οι ενδείξεις ακτινοβόλησης, γίνεται πιο σύντομη η θεραπεία και πιο ασφαλής», τόνισαν.

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως διακατέχεται από χαρά και συγκίνηση και πρόσθεσε: «Αισθάνονται την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της πολιτείας στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γι’ αυτήν τη μεγάλη δωρεά. Έχετε προσφέρει κάτι εξαιρετικά σημαντικό και ως ουσία και ως παράδειγμα προς μίμηση». «Να μάθουμε να αναγνωρίζουμε στους ανθρώπους αυτό που τους αναλογεί», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό του νοσοκομείου επισήμανε: «Να αισθάνεστε χαρά και ανακούφιση που μπορείτε να προσφέρετε τα μέγιστα για μία αρρώστια που πλήττει όχι μόνο το σώμα αλλά και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Να είστε περήφανοι για την προσφορά σας, υπηρετείτε τον ανθρωπισμό, την αγάπη, τις αρχές της ελληνικής Δημοκρατίας».

“Μεγάλες οι αναμονές”

Ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Γιώργος Πισσάκας υπογράμμισε ότι οι αναμονές των ασθενών -κατά μέσο όρο στην Αθήνα- ξεπερνούν τους δύο και φτάνουν τους τρεις μήνες. «Είναι πολλοί οι δύο μήνες αναμονής για έναν ασθενή με καρκίνο», είπε χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε ότι χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 20 μηχανήματα για να καλυφθεί όλη η χώρα.

Ο προέδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, παρατήρησε πως η «πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές και τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες υγείας οφείλει να είναι προνόμιο όλων και όχι μόνο λίγων». «Τα έργα συχνά καλύπτουν τα λόγια» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι που βρισκόμαστε κοντά σε κάθε ασθενή και κάθε γιατρό». Ο κ. Δρακόπουλος ολοκλήρωσε τη σύντομη ομιλία του υποστηρίζοντας πως όταν υπάρχει όραμα και σκληρή δουλειά όλα γίνονται.

Η δωρέα στο «Αττικό» ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ για τους δύο νέους επιταχυντές και την αναβάθμιση ενός ακόμη, που ήδη υπήρχε στο νοσοκομείο. Το Ίδρυμα ανέλαβε τη συντήρηση όλων των μηχανημάτων για τα επόμενα δύο χρόνια. Επίσης το κόστος εκπαίδευσης όσων θα χειρίζονται αυτά τα υπερσύγχρονα μηχανήματα.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Α. Δημόπουλος ανέφερε πως οι νέοι γραμμικοί επιταχυντές θα καλύψουν όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές που αφορούν στην ακτινοθεραπεία. Έτσι θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση άλλων νοσοκομείων.

Σημειώνεται, ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι χρειάζεται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες. 4.000 ασθενείς παραμένουν σε λίστα αναμονής εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού μηχανημάτων.

Στη χώρα μας αναλογούν 3,8 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος σε ευρωπαϊκές χώρες είναι 6,5 έως 7.

Συνολικά, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, συγκεκριμένα στα Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία «Αττικόν» (Αθήνα), Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Πατρών και Ηρακλείου καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» (Αθήνα) και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button