ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Υπερσύγχρονη βάση στον Σκαραμαγκά για τα «βατράχια» του Λιμενικού

Σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις τον Σκαραμαγκά μεταφέρεται η Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Επτά χρόνια χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγκατάστασης στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Η αποκρατικοποίηση της ευρύτερης έκτασης της περιοχής του Ελληνικού σε συνδυασμό με την έλλειψη πόρων του Λ.Σ. οδηγούσε στην απαξίωση τους βατραχανθρώπους.

Η προταθείσα νομοθετική ρύθμιση εγκρίθηκε από τη φυσική και πολιτική ηγεσία του Λ.Σ. και ψηφίστηκε από το σύνολο των κομμάτων του Κοινοβουλίου. Επιφόρτιζε το ΤΑΙΠΕΔ να βρει κατάλληλο παραθαλάσσιο χώρο και  εξασφάλιζε την απαραίτητη χρηματοδότηση από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων. Τη λύση στην αναζήτηση οικοπέδου έδωσε το Π.Ν. παραχωρώντας έκταση εντός του Ναυτικού Οχυρού για τις ανάγκες της ΜΥΑ/ΛΣ.

Όπως γράφει το militaire.gr, έκτοτε δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, παρόλο που το θέμα απασχόλησε πολλάκις την επικαιρότητα. Ο χρόνος αναγκαστικής απομάκρυνσης των βατραχανθρώπων πλησίαζε. Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης έδωσε εντολές στη νεοσύστατη ΜΟΜΚΑ να «τρέξει το έργο». Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας έδωσε εντολή να σχεδιαστούν οι πιο άρτιες εγκαταστάσεις στρατωνισμού και εκπαίδευσης. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπ.  Ναυτιλίας, με τη σειρά της, εκπόνησε το σύνολο των απαραίτητων μελετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αγκάλιασε το έργο και «έβαλε πλάτη» για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η υπογραφή της σύμβασης και η άμεση έναρξη των έργων ανέγερσης των εγκαταστάσεων οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2019.

Στρατηγική αναβάθμιση ΜΥΑ/ΛΣ

Οι εκγκαταστάσεις θα αποτελούν τις πλέον άρτιες στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, έχει εγκριθεί η ανέγερση και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για ένα από τα μεγαλύτερα shooting house, κλειστό σκοπευτήριο, σύγχρονα συμπλέγματα διάνοιξης θυρών, fast rope και αναρρίχησης/καταρρίχησης. Ακόμη χώρο «τουρμπίνας» ελεύθερης πτώσης και νέο λιμενικό έργο για τις ανάγκες των νέων πλωτών μέσων της Μ.Υ.Α.

Η αλματώδης αναβάθμιση της ΜΥΑ/ΛΣ, με εμπλοκή σε σύνθετες διεθνείς επιχειρήσεις νότια της Κρήτης, με συνεχή συνεκπαίδευση με US Navy Seals, με την προμήθεια του πλέον σύγχρονου επιχειρησιακού εξοπλισμού, με την ολική αλλαγή του νομικού της πλαισίου και τη διαχείριση του συνόλου των κρίσεων που έχουν πλήξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, θα επισφραγιστεί με την ανέγερση υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων οι οποίες θα επαυξήσουν τις δυνατότητες της Μονάδας να αντεπεξέλθει στις επιχειρησιακές ανάγκες που θα δημιουργηθούν από την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και απειλών στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από militaire.gr

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button