ΚΟΣΜΟΣ

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Τέτοιοι θάνατοι θα αποτρέπονταν με τη δημιουργία ασφαλών οδών

«Μόνο θλίψη, και θυμός, μετά από άλλη μια θανατηφόρα τραγωδία στη Μεσόγειο. Ας αναπαυθούν εν ειρήνη τα θύματα. Ας βρουν οι επιζώντες παρηγοριά και φροντίδα. Ας συνεργαστούν οι κυβερνήσεις για να αυξήσουν τις ασφαλείς διόδους και ας εργαστούν από κοινού για να δώσουν συλλογικές λύσεις για να διαχειριστούν αυτές τις ροές.»   Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και οδύνη για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν κοντά στην Πύλο, μετά τη βύθιση ενός σκάφους το οποίο μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους.   
«Κάθε ανθρώπινη απώλεια είναι μια τραγωδία», ανέφερε η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος του  Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Είμαστε βαθιά λυπημένοι για τη σπαρακτική απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών. Η σκέψη μας είναι με τους επιζώντες και με τους συγγενείς των θυμάτων. Τέτοιοι θάνατοι θα μπορούσαν να αποτρέπονται μέσα από τη δημιουργία πιο ασφαλών οδών για όσους αναγκάζονται να διαφύγουν από συγκρούσεις και διωγμούς. Κανένας άνθρωπος που ξεριζώνεται για να σώσει τη ζωή του δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να καταφεύγει σε θανάσιμα ταξίδια.»  

Το πρόγραμμα Missing Migrants του ΔΟΜ έχει καταγράψει τουλάχιστον 26.924 θανάτους στη Μεσόγειο από το 2014. Στην δίοδο της Ανατολικής Μεσογείου, 2.292 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την ίδια περίοδο, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.   

Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας βρίσκεται στην πόλη της Καλαμάτας, όπου έχουν μεταφερθεί οι επιζώντες, για να αξιολογήσουν τις σχετικές ανάγκες και να προσφέρουν στήριξη στους επιζώντες και στις αρχές υποδοχής τους. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ήδη παράσχει είδη πρώτης ανάγκης στο Λιμενικό Σώμα για τη βοήθεια στους επιζώντες του ναυαγίου.  

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button