ΥΓΕΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Υγειονομική βόμβα τα “συνωστισμένα” ράντζα στο Αττικόν

Στον απόηχο των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στήριξη των εθνικών, δημόσιων συστημάτων υγείας, οι κλινικές του «Αττικόν» ξεχειλίζουν πάλι από ασθενείς, οι οποίοι υποχρεώνονται να νοσηλεύονται σε ράντζα παρατεταγμένα το ένα πίσω από το άλλο σε κοινόχρηστους χώρους.

Εβδομήντα και πλέον ράντζα μέτρησε στην τελευταία του εφημερία την περασμένη Δευτέρα το νοσοκομείο όπου εργάζονται και καθηγητές που απαρτίζουν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Σωτήρης Τσιόδρας. Μπροστά στα μάτια καθηγητών, του διοικητή του νοσοκομείου, της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και των υπουργών γεμίζουν η μία μετά την άλλη οι κλινικές με ράντζα, ασθενείς στοιβάζονται στους διαδρόμους και συνωστίζονται με συγγενείς, γιατρούς και νοσηλευτές, δημιουργώντας υψηλού κινδύνου εστίες υπερμετάδοσης του ιού στον ευαίσθητο νοσοκομειακό χώρο.

Η Ντάνι Βέργου σημειώνει σε ρεπορτάζ της για την “Εφημερίδα των Συντακτών” ότι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19, το «Αττικόν», επιστρέφει στη δική του «κανονικότητα», στο ράντζο, την ώρα που η επίσημη πολιτεία, διά στόματος του πρωθυπουργού, του υπουργού Υγείας αλλά και των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, μας θυμίζει καθημερινά την ευθύνη μας για την κυκλοφορία του ιού και καταδικάζει τις εικόνες συνωστισμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

«Το «Αττικόν» νοσοκομείο και πάλι το τελευταίο 15θήμερο έχει πλημμυρίσει με ράντζα. Αν αυτό δεν είναι υγειονομική βόμβα, τότε τι είναι;» διερωτάται μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Ρίζος, εντατικολόγος γιατρός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Είναι γνωστή η διεθνής εμπειρία από τη διασπορά του Covid-19 στα νοσοκομεία, στα γηροκομεία και σε κλειστούς χώρους ευπαθών ομάδων, μας λέει και εξηγεί: «Μεταφράζεται σε μεγάλη καταστροφή».

«Ολα τα προηγούμενα χρόνια οι υγειονομικοί ζούμε με την κοροϊδία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι τα ράντζα θα εξαφανιστούν, θα ανοίξουν οι κλειστές πτέρυγες του νοσοκομείου, θα ανοίξουν τα γειτονικά νοσοκομεία όπως το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα». Τώρα με την πανδημία, με τα πρωτοφανή μέτρα lockdown, υποτίθεται πως η κυβέρνηση θα λάμβανε ισχυρά μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας. Αντ’ αυτών βιώνουμε την ίδια κοροϊδία, που όμως εν μέσω πανδημίας καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνη» προσθέτει.

Ο Μιχάλης Ρίζος περιγράφει τους γεμάτους με ράντζα διαδρόμους των Παθολογικών κλινικών, με τους ασθενείς να συγχρωτίζονται και να συνωστίζονται με συγγενείς, γιατρούς και νοσηλευτές. Οταν, δε, γεμίσουν και οι διάδρομοι των κλινικών αυτών, οι νέες εισαγωγές φιλοξενούνται σε ράντζα στις Χειρουργικές κλινικές – ακόμα πιο επικίνδυνη πρακτική. «Κάνουν πως δεν βλέπουν; Είναι τουλάχιστον προκλητική η κυβερνητική τάση αλλά και των ειδικών που ανά πάσα ώρα και στιγμή βγαίνουν και κατηγορούν τον κόσμο και εκεί που πρέπει να παρέμβουν, στα ράντζα για παράδειγμα του «Αττικόν», επικρατεί η συνωμοσία της σιωπής».

Ο γιατρός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Αττικόν» προειδοποιεί ότι οι υγειονομικοί δεν θα επιτρέψουν σε μια έξαρση του ιού να κατηγορηθεί ο κόσμος ότι δήθεν δεν κράτησε αποστάσεις, δεν τήρησε τα μέτρα προφύλαξης, ούτε όμως θα δεχτούν τα υποκριτικά χειροκροτήματα των κυβερνώντων. «Ως εδώ με την ατομική ευθύνη» λέει και επιρρίπτει ευθύνες και στα ΜΜΕ που δεν προβάλλουν τα δίκαια αιτήματα των γιατρών, αποσιωπώντας τις κινητοποίησεις τους «με κυβερνητική εντολή».

Ενδεικτικά αναφέρει ότι η πανελλαδική απεργία των υγειονομικών στις 16 Ιουνίου, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων, «δεν προβλήθηκε από τα μεγάλα κανάλια» που είναι απασχολημένα με το αστυνομικό δελτίο και προσθέτει ότι οι υγειονομικοί δεν πτοούνται: «Θα καταγγέλλουμε τις ελλείψεις σε όλους τους τόνους, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας».

Ελάχιστες προσλήψεις

«Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία, αν υπήρχε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οπότε η κυβέρνηση μπορούσε να ισχυριστεί ότι αιφνιδιάστηκε από τον νέο κορονοϊό. Δόθηκε χρόνος, έχει περάσει ένα εξάμηνο, δεν δικαιολογούνται οι ελλείψεις», μας λέει και σημειώνει ότι το «Αγία Βαρβάρα» άνοιξε για ένα μήνα με δανεικό προσωπικό από άλλα νοσοκομεία και τώρα ξανάκλεισε. Ούτε προσλήψεις έγιναν, παρά ελάχιστες, ούτε χρηματοδοτήθηκε το σύστημα, «αναδιανομή» προσωπικού έγινε κατά βάση, σημειώνει.

«Εχουν μια σταθερή δεξαμενή, τον ίδιο περίπου αριθμό εργαζομένων στο ΕΣΥ που τους μετακινούν απο δω και από κει για να καλύπτουν περιστασιακά επείγουσες ανάγκες» εξηγεί. Και τώρα, με τον τουρισμό να ανοίγει χωρίς να έχουν ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης τα απαραίτητα μέτρα, το ίδιο γίνεται: καλούνται π.χ. οι γιατροί της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου να μετακινηθούν προς τα νησιά, αλλά τα σοβαρά περιστατικά θα νοσηλευτούν στα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας.

Λίγους μήνες πριν ο κόσμος με εντολή της κυβέρνησης κλείστηκε σπίτι του, για να δώσει χρόνο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Η «φούρια» πέρασε προσωρινά, τα ελλείμματα στο ΕΣΥ έμειναν, τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα σε πανελλαδική εμβέλεια ξεθώριασαν κι ένα δεύτερο κύμα πανδημίας καραδοκεί. Είναι εδώ όμως τα ράντζα! Με απόλυτη επίγνωση της ατομικής τους ευθύνης…

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button