ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ξεκινάει η ανακύκλωση ρούχων και στο Χαϊδάρι

Σε μια νέα δράση ανακύκλωσης προχωρά ο Δήμος Χαϊδαρίου, η οποία εκτός από περιβαλλοντικό περιεχόμενο έχει και κοινωνικό. Πρόκειται για την ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών, που εφαρμόζεται με επιτυχία σε αρκετούς Δήμους.

Επανάχρηση – ανακύκλωση

Περισσότερα από 10.000.000 τόνοι υφασμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο σε Ευρώπη Αμερική, στα σκουπίδια. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από την ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού, κάθε χρόνο. Δυστυχώς μόνο ένα μικρό μέρος επαναχρησιμοποιείται, είτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς είτε γίνεται εμπορεύσιμο προϊόν.

Η ανακύκλωση ρούχων συνεπάγεται ότι καταλήγει στα σκουπίδια μόνο το 2% από αυτά. Από τα παλιά ρούχα μπορούν να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, στουπιά, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα αυτοκινήτων.

Ξεκινάει η ανακύκλωση ρούχων και στο Χαϊδάρι 1

Σημαντικά οφέλη

Ο Δήμος Χαϊδαρίου, λοιπόν, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή προγράμματος εναλλακτικής διαχείρισης μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων. Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να τοποθετήσει σε τουλάχιστον 30 σημεία της πόλης μας ειδικούς καλαίσθητους μεταλλικούς κάδους. Σε αυτούς τα νοικοκυριά θα αφήνουν τα παλιά τους ρούχα και παπούτσια. Η περισυλλογή τους θα γίνεται τουλάχιστον κάθε 15 μέρες από συνεργεία της εταιρείας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο.

Και για τους άπορους δημότες

Μέρος από τα συλλεχθέντα υλικά είναι δυνατόν να δίνονται σε άπορες οικογένειες της πόλης μας, μετά από συνεννόηση με την Κοινωνική Υπηρεσία. Παράλληλα ο ανάδοχος υποχρεούται, με βάση τη σύμβαση, να προσφέρει κάθε μήνα στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μια δωροεπιταγή αξίας τουλάχιστον 150 ευρώ για αγορά τροφίμων.

Ο Δήμος θα εξοικονομήσει μέσα από αυτό το πρόγραμμα ένα σημαντικό ποσό για τον «κουμπαρά» του, αφού θα μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών. Άρα και το κόστος της συλλογής και της μεταφοράς τους στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Τις επόμενες μέρες ο Δήμος Χαϊδαρίου θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος. Οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας εγκατάστασης για μονάδα διαχείρισης στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων.

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου της 16ης Ιανουαρίου, δόθηκε έγκριση των όρων και των προϋποθέσεων για τη εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ξεκινάει η ανακύκλωση ρούχων και στο Χαϊδάρι 3
Φωτογραφία από την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στην Ηλιούπολη, όπου ο Δήμος εφαρμόζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα εδώ και λίγα χρόνια.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button