Γλυπτό της φύσης vs μοντέρνα τέχνη
Υπεραιωνόβιες ελιές έρχονται από τα βάθη του χρόνου,
για να ομορφύνουν και να γαληνέψουν τους αγχωμένους δρόμους μας
Η υπεραιωνόβια ελιά απέναντι από το Hliton, που εικονίζεται στην πρώτη φωτογραφία, είναι ηλικίας 1.400-1.500 ετών σύμφωνα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το βάρος της κατά τη μεταφύτευση ήταν 11 τόνοι και η περίμετρος του κορμού 10,5 μ! Η μεταφύτευση έγινε τον Δεκέμβριο του 2015. Η «γιαγιά» του Χίλτον, όπως και όλες οι Υπεραιωνόβιες ελιές που μεταφυτεύτηκαν στο Λεκανοπέδιο, κατάγονται από το χωριό Ελαιώνας του Δήμου Αιγιαλείας, του οποίου οι κάτοικοι συμπαραστάθηκαν με όλες τους τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να μην χαθούν τα αγαπημένα τους δέντρα. |
Η τεράστια ελιά που στέκεται εδώ και ένα χρόνο δίπλα στον βιαστικό «Δρομέα» αντικρίζει τον κόσμο αυτό από τους πρώτες αιώνες του Βυζαντίου! Χιλιάδες Έλληνες και ξένοι σταματούν εντυπωσιασμένοι να βγάλουν μια σέλφι με τη νέα εντυπωσιακή κάτοικο του κέντρου, απαθανατίζοντας ταυτόχρονα πίσω τους ανεπανάληπτα κοντράστ: σοφία του χρόνου vs αγχωμένο σήμερα, γλυπτό της φύσης vs μοντέρνα τέχνη.
Και στο Περιστέρι
Δυο ακόμη υπεραιωνόβιες ελιές – μνημεία της φύσης θαυμάζουμε και στο Περιστέρι, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη. Ήρθαν στα μέρη μας από τη βόρεια Πελοπόννησο και κατάφεραν αυτοστιγμεί να χαρίσουν στον κεντρικό δρόμο μια επιβλητική εικόνα, με την απαράμιλλη ομορφιά τους και το κύρος του χρόνου που έχει σμιλέψει τους κορμούς τους. Τα ελαιόδενδρα χαρίζει στους Δήμους η ΕΡΓΟΣΕ και προέρχονται από κτήματα που απαλλοτριώνονται στην Αχαΐα για την κατασκευή της γραμμής Κιάτο – Πάτρα.
Τέτοιας έμπνευσης έργο γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα από εταιρεία του Δημοσίου. Η ευαισθητοποίηση της ΕΡΓΟΣΕ παίρνει το δρόμο της υλοποίησης και με τη συνδρομή χορηγών και εθελοντών. Η συμμετοχή των χορηγών αποτελεί παράδειγμα για όσους έχουν περιβαλλοντική ευαισθησία –παράλληλα με κάποια οικονομική άνεση- και θέλουν να αφήσουν σφραγίδα τους στο αστικό περιβάλλον, κάνοντας μαγικές αναπλάσεις χώρων πρασίνου με ιστορικά δέντρα.
Να τι μας λέει σχετικά ο κ. Βούρδας: «Έχουμε εξασφαλίσει χορηγίες για μεταφυτεύσεις που έχουν ήδη γίνει και ελπίζουμε και σε άλλες, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα σε δήμους της Αττικής και όλης της χώρας. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες παραχωρήσεις».
Ελλάδα, Πολιτισμός, Ειρήνη
* Ευχαριστούμε την ΕΡΓΟΣΕ και τον αρμόδιο για τη δράση κ. Ξουραφά για την πολύτιμη βοήθειά τους στο δημοσίευμα αυτό.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ