Μια «επανάσταση» στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων αναμένεται να συντελεστεί στις Βρυξέλλες από τις αρχές Μαΐου. Όλοι οι δρόμοι και όλες οι λεωφόροι στο κέντρο της πόλης θα μετατραπούν ουσιαστικά σε πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, ενώ αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ταξί, λεωφορεία και τραμ θα μπορούν να συνεχίσουν να κυκλοφορούν, με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 20 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Ο δήμαρχος των Βρυξελλών, Φιλίπ Κλος, μαζί με τον υπουργό Μεταφορών της διοικητικής περιοχής των Βρυξελλών, Μπαρτ Ντοντ, χαρακτηρίζουν το μέτρο ως μια «πράσινη κυκλοφοριακή επανάσταση», η οποία παράλληλα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της μετάδοσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Το κέντρο της πόλης -το επονομαζόμενο «πεντάγωνο- δηλαδή οι δρόμοι πέριξ της Γκραν-Πλας, της Σαμπλόν και της Ντανσαέρτ, θα κηρυχθεί ζώνη πρώτης προτεραιότητας για πεζούς και ποδηλάτες, ενώ οι οδηγοί αυτοκινήτων θα πρέπει να υπακούσουν στο νέο όριο κυκλοφορίας, αυτό των 20 χλμ./ώρα.

Από την 1η Μαΐου όλα τα φανάρια στους δρόμους του κέντρου της πόλης θα ρυθμιστούν, έτσι ώστε να αναβοσβήνει μόνο το πορτοκαλί φως (με μοναδική εξαίρεση τους δρόμους από τους οποίους διέρχεται το τραμ), ως ειδοποίηση για τους οδηγούς αυτοκινήτων ότι οι πεζοί και οι ποδηλάτες έχουν απόλυτη προτεραιότητα, ενώ η αστυνομία θα αναλάβει να συνετίσει τους οδηγούς που δεν θα συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα κυκλοφορούν στις λωρίδες των αυτοκινήτων, ενώ θα καθοριστούν επιπλέον ποδηλατοδρόμοι και χώροι στάθμευσης ποδηλάτων.

Η κυβέρνηση του Βελγίου πρόκειται να άρει σταδιακά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας και αυτό το μέτρο κρίνεται προς το παρόν ως θετικό, ιδίως για τις περιοχές εντός του κέντρου της πόλης, όπου τα πεζοδρόμια είναι πολύ στενά, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται οι πεζοί.