ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Βούλιαξε” η πλατεία Δημαρχείου για το “Μινόρε της Αυγής” – Παρέλαση μεγάλων καλλιτεχνών

Αληθινά μαγική βραδιά για το Χαϊδάρι με το “Μινόρε της Αυγής” στην Πλατεία Δημαρχείου! Το αδιαχώρητο επικράτησε στον μεγάλο χώρο όπου στήθηκε η εκδήλωση από χιλιάδες συμπολίτες που παραβρέθηκαν για να απολαύσουν μια σπουδαία παράσταση, με την υπογραφή του Χαϊδαριώτη ηθοποιού – σκηνοθέτη, Μάνου Πετούση.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην αξέχαστη τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Το Μινόρε της Αυγής». Τα έσοδα της παράστασης δόθηκαν στο Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο για την οικονομική του ενίσχυση. Συμμετείχε μια μεγάλη αλυσίδα από ηθοποιούς και τραγουδιστές. Φυσικά και η Αθηναϊκή Κομπανία, τα μέλη της οποίας ντούμπλαραν με τις φωνές τους τους ηθοποιούς στα τραγούδια του ιστορικού σήριαλ της κρατικής τηλεόρασης.

Ιδέα των Μάνου Πετούση και Γιάννη Τσατούχα

Ο Μάνος Πετούσης ευχαριστεί τον κόσμο για τη συμμετοχή του.

Ευτιχισμένος από την ανταπόκριση του κόσμου ο Μάνος Πετούσης είπε πριν ανοίξει η μουσική αυλαία: «Είναι η πρώτη μου φορά μετά από 21 χρόνια στο θέατρο που έχουν κοπεί τα πόδια μου και έχω απίστευτο τρακ». Η εκδήλωση στήθηκε από μια δική του ιδέα, όπως και του επίσης συνδημότη μας Γιάννη Τσατούχα, που ήταν ο στυλοβάτης αυτής της σπουδαίας δουλειάς. Ο Μάνος Πετούσης, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της παράστασης αλλά και τους εθελοντές, που συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις κυρίες Μεσθεναίου και Γκούφα που είναι οι σύζυγοι των σκηνοθετών-σεναριογράφων της σειράς, οι οποίες με μεγάλη χαρά παραχώρησαν τα δικαιώματα για την εκδήλωση.

Σταυροδρόμι τέχνης – πολιτισμού – προσφοράς – αλληλεγγύης

Γιώργος Χριστοφοράκης, Μάνος Πετούσης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Χριστοδούλειου Ιδρύματος, κ. Γιώργος Χριστοφοράκης, ανέφερε πως όταν βρίσκεται ανάμεσα σε τόσο σημαντικούς ανθρώπους, το προτιμότερο είναι η σιωπή. Δήλωσε ότι αισθάνθηκε τεράστια συγκίνηση από την ανταπόκριση του κόσμου, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Η συμμέτοχη όλων τους γέμισε χαρά, για να συνεχίσουν το έργο τους. Το Ίδρυμα, που λειτουργεί πάνω από 70 χρόνια, φιλοξενεί κορίτσια 2-24 ετών και τους παρέχει εφόδια για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Στηρίζεται σε ευραία ομάδα εθελοντών και λειτουργεί σαν μια μεγάλη οικογένεια. Ο κ. Χριστοφοράκης χαρακτήρισε την παράσταση ως ένα “σταυροδρόμι”, όπου συναντάται η τέχνη με τον πολιτισμό, με την προσφορά και την αλληλεγγύη.

Κώστας Χατζής στην έναρξη της παράστασης

"Βούλιαξε" η πλατεία Δημαρχείου για το "Μινόρε της Αυγής" - Παρέλαση μεγάλων καλλιτεχνών 3
Κώστας Χατζής.

Η μουσική αυλαία άνοιξε με τον βετεράνο, αγαπημένο τραγουδιστή Κώστα Χατζή. Η εμφάνισή του έκλεισε με το τραγούδι «Από το αεροπλάνο», που ζήτησε να το ερμηνεύσει σύσσωμο το κοινό.

Στον προπολεμικό Πειραιά με την περίφημη “τετράς”

"Βούλιαξε" η πλατεία Δημαρχείου για το "Μινόρε της Αυγής" - Παρέλαση μεγάλων καλλιτεχνών 5
Αθηναϊκή Κομπανία.

Η σκυτάλη δόθηκε στους παρουσιαστές της παράστασης, Ζέτα Δούκα και Δημήτρη Μακαλιά, που ανέφεραν σημαντικά στοιχεία για το ιστορικό σήριαλ και το ρεμπέτικο τραγούδι. Δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πως πηγή έμπνευσης για τους σεναριογράφους ήταν η προπολεμική «Τετράς τους Πειραιά»! Την αποτελούσαν ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Στράτος Παγιουμπτζής, ο Γιώργος Μπάτης, και ο  Ανέστης Δελιάς.

Στη σκηνή εμφανίστηκε ο ηθοποιός Νίκος Βατικιώτης, που υποδύθηκε έναν προπολεμικό ρεμπέτη του Πειραιά. Μέσα από το ρόλο του εξήγησε τι ένιωθαν οι ρεμπέτες γι’ αυτό που κάνανε και τι έλεγε ο κόσμος για αυτούς.

Η Χαϊδαριώτικη Κομπανία, που από πολύ νωρίς μετονομάσθηκε σε Αθηναϊκή, έπιασε θέσεις στο πάλκο. Την αποτελούν οι Γιώργος Νικολέρης, Δημήτρης Χατζηδιάκος, Νίκος Δούκας και Ελένη Φειδάκη.

"Βούλιαξε" η πλατεία Δημαρχείου για το "Μινόρε της Αυγής" - Παρέλαση μεγάλων καλλιτεχνών 7
Νίκος Βατικιώτης, Δημήτρης Μακαλιάς, Ζέτα Δούκα, Μάνος Πετούσης.

Ρεμπέτικα τραγούδια ερμήνευσαν ακόμα οι τραγουδιστές Δήμητρα Σταθοπούλου, Κωνσταντίνος Καλογράνας, Λιζέτα Νικολάου και οι ηθοποιοί Φωτεινή Μπαξεβάνη, Ελένη Καρακάση, Γιώτα Φέστα, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Ευαγγελία Μουμούρη. Τα θερμά χειροκροτήματα απέσπασαν και οι χορευτές  Θωμάς Κολοβός και Δημήτρης Κλεισιάρης, που χόρεψαν ζεϊμπέκικο.

"Βούλιαξε" η πλατεία Δημαρχείου για το "Μινόρε της Αυγής" - Παρέλαση μεγάλων καλλιτεχνών 9
Λιζέτα Νικολάου.

«Σημαντικό να αντέχουν οι δουλειές μας στο χρόνο»

"Βούλιαξε" η πλατεία Δημαρχείου για το "Μινόρε της Αυγής" - Παρέλαση μεγάλων καλλιτεχνών 11
Δημήτρης Καταλειφός, Γιώτα Φέστα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Ρίκα Βαγιάνη, που υποδυόταν στο σήριαλ τη γυναίκα του Μήτσου, τη Στέλλα. Αξιοποίησε την ευκαιρία να σχολιάσει με μια απίστευτη περφόρμανς το θέμα που καίει αυτές τις μέρες την Ελλάδα, δηλαδή τη πετρελαιοκηλίδα που κατατρώει τον Σαρωνικό (περισσότερα ΕΔΩ).

Ένας άλλος πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς που έδωσε το παρόν στην εκδήλωση ήταν ο Δημήτρης Καταλειφός, που έπαιζε το ρόλο ενός μέλους της ρεμπέτικης τετράδας, του Βαγγέλη Αϊβαλιώτη. Αποτελούσε την ήρεμη δύναμη στην παρέα. Ο σπουδαίος ηθοποιός αισθάνθηκε πολλή χαρά, μια που αυτά τα τραγούδια τον γύρισαν πίσω 35 χρόνια, τότε που γίνονταν τα γυρίσματα της σειράς. Μέσα σε αυτό το σήριαλ έκανε την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση. Θυμήθηκε το κέφι που υπήρχε στη διάρκεια των γυρισμάτων από όλους τους συντελεστές. Τα περισσότερα έγιναν σε ταβέρνες που δεν υπάρχουν πια. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο συμπρωταγωνιστή του Τίμο Περλέγκα, που έχει φύγει από τη ζωή. Έκρινε πως είναι σημαντικό για όλους τους ηθοποιούς, κάποιες δουλειές που κάνουν να αντέχουν στο χρόνο.

«Μου συμπαραστεκόταν ο κόσμος στα τηλεοπτικά μου βάσανα»

Χαρά Αγγελούση.

Η επίσης πρωταγωνίστρια, Χαρά Αγγελούση, που υποδυόταν τη Χαρά που ερωτεύτηκε τον ρεμπέτη Αντώνη Ζάγκουρα, θυμήθηκε στιγμές από την τότε τηλεοπτική επιτυχία. Πολλές φορές ο κόσμος τη σταματούσε στο δρόμο και της συμπαραστεκόταν για τα «βασανιστήρια» που της έκανε ο τηλεοπτικός Αντώνης.

Δήμητρα Σταθοπούλου.

Η μεγάλη βραδιά έκλεισε με όλους τους συντελεστές επί σκηνής, που ερμήνευσαν όλοι μαζί (τι άλλο;) το ομώνυμο τραγούδι, που δημιουργήθηκε το 1936 με στίχους του Μίνωα Μάτσα και μουσική του Σπύρου Περιστέρη.

Η τιμή του προαιρετικού εισιτηρίου ήταν πέντε ευρώ και «πήγαινε» απευθείας στο ταμείο του Χριστοδούλειου Ιδρύματος.

Η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση θα μεταφερθεί τον ερχόμενο χειμώνα σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας.

"Βούλιαξε" η πλατεία Δημαρχείου για το "Μινόρε της Αυγής" - Παρέλαση μεγάλων καλλιτεχνών 13

Οι αφανείς συντελεστές

Αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια και στους εθελοντές της εκδήλωσης που ήταν οι: Χρύσα Αστρινάκη, Γωγώ Κανελλοπούλου, Ελένη Καρβέλη, Αλέξανδρος Μαργαρίτης, Καλυψώ Μαυρογιάννη, Γιώργος Μπίσδας,Τζένη Μπέτση, Σωτήρης Μπίσδας, Δώρα Παππαγιάννη, Τζένη Παπαδημάτου, Δανάη Πίκουλα, Έλενα Τζαβάρα, Χριστίνα Τζαβάρα, Σταύρος Χιωτάκης. Παρά το μέγεθος της εκδήλωσης και τον πολύ μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων, όλα “κύλισαν ρολόι”.

Κωνσταντίνος Καλογράνας Φωτεινή Μπαξεβάνη. Ευαγγελία Μουμούρη. Αλέξανδρος Μπουρδούμης. Χαρίδημος Περγαντής, Βαγγέλης Ντηνιακός. Βασίλης Καρατζαφέρης, Ιουλιέτα Παπαμιχαήλ.

"Βούλιαξε" η πλατεία Δημαρχείου για το "Μινόρε της Αυγής" - Παρέλαση μεγάλων καλλιτεχνών 15

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button