ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Βοτανικός: Ποιες αλλαγές ανέβασαν το κόστος του γηπέδου στα 125 εκατ. ευρώ

Αύξηση του κόστους κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό κατά 10 εκατ. ευρώ έφεραν αλλαγές που κρίθηκαν απαραίτητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας (10/10), συζητήθηκαν θέματα του Γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Σύμφωνα με το sport24.gr, στον πίνακα έργων αναφέρεται ως συνολικό κόστος της κατασκευής του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού, το ποσό των 125 εκατ. ευρώ, με πηγή χρηματοδότησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

Στον ίδιο πίνακα υπήρχαν και οι προβλεπόμενες “απορροφήσεις” των 125 εκατ. ευρώ. Για το 2023 καταγράφεται το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, για το 2024 το ποσό των 50 εκατ. ευρώ και για το 2025 το ποσό των 59.999.000 ευρώ.

Η πρώτη “ανάγνωση” της όλης διαδικασίας, ήταν πως αυξήθηκε εκ νέου το κόστος του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού, κατά 10 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο “μπατζετάρισμα” των 115 εκατ. ευρώ.

Τα συγκεκριμένα -επιπλέον- 10 εκατ. ευρώ, όπως γράφει SPORT24 δεν αφορούν επί της ουσίας τον “σκελετό” ή το κυρίως κτίριο του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Το κόστος του οποίου παραμένει στα 115 εκατ. ευρώ.

Τα επιπλέον χρήματα, αφορούν δύο σημαντικά έργα που “ακουμπούν” το ποδοσφαιρικό γήπεδο κι εντάχθηκαν στο συνολικό πλαίσιό του, έχοντας πάρα ήδη το “πράσινο φως” από το Υ.Π.ΕΝ. για την σταδιακή εκταμίευσή τους κατά την εκτέλεση του πρότζεκτ.

  • Το ένα έργο αφορά μία πεζογέφυρα που θα κατασκευαστεί, προκειμένου να “συνδεθεί” το ποδοσφαιρικό γήπεδο με την εξέδρα των φιλοξενουμένων φιλάθλων και αφορά το 3% επί του συνόλου του κόστους, ήτοι 3.750.000 ευρώ.
  • Το δεύτερο έργο, έχει να κάνει με μία μικρή υπογειοποίηση που θα γίνει ως συνοδευτικό έργο, δίπλα στο Μετρό (Στάση Ελαιώνας) προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση προς το ποδοσφαιρικό γήπεδο και θα αφορά το 5% επί του συνόλου του κόστους, δηλαδή 6.250.000 ευρώ.

Η παραπάνω 3η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, εγκρίθηκε κι από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και εντάχθηκε στο συνολικό πλαίσιο κόστους της “Διπλής Ανάπλασης”.

Ως 21/10 τα τεύχη δημοπράτησης

Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά τη δημοπράτηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως εντός της σημερινής ημέρας (12/10) οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, θα παραλάβουν από το τεχνικό συμβούλιο του Υπουργείου Υποδομών, την έγκριση για τη δημοπράτηση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου με την μέθοδο του άρθρου 50 του νόμου 4412.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, είναι σε προχωρημένο επίπεδο εδώ και δύο εβδομάδες, απ’ την ώρα δηλαδή που εγκρίθηκαν και τυπικά από το Υπουργείο Ενέργειας, οι περιβαλλοντικοί όροι του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Με το που παραλάβει την τελική έγκριση η δημοτική αρχή της Αθήνας, έως την Παρασκευή (14/10) θα ανέβει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου η “έγκριση δημοπράτησης του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού”.

Με αυτό το βήμα επί της ουσίας ξεκινάει η διαδικασία δημοπράτησης, όμως το τυπικό σκέλος θα ολοκληρωθεί έως τις 21 Οκτωβρίου, όταν “ανέβουν” όλα τα τεύχη της δημοπράτησης στο αντίστοιχο portal από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button