ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τοξικοί καπνοί σε χώρο που έχει πάψει να δέχεται σκουπίδια εδώ και 30 χρόνια

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καταγγέλλει τη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Στις 10/11/2021 αντιπροσωπεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ μαζί με τον κ. Κρίτωνα Αρσένη βουλευτή του ΜεΡΑ25 επισκεφτήκαμε την ΟΕΔΑ Φυλής προκειμένου να προκειμένου να δούμε από κοντά την κατάσταση των εγκαταστάσεων. Τα όσα είδαμε κατά την επίσκεψη μας επιβεβαίωσαν τους φόβους μας πως η διάθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής μόνο ασφαλής δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Η εναπόθεση των σκουπιδιών γίνεται στο ενδιάμεσο κύτταρο που βρίσκεται στην παλιά χωματερή των Άνω Λιοσίων και σε ένα ταμπάνι που βρίσκεται σε πολύ μεγάλο ύψος με έντονη κλίση.

Στην περιοχή της Β΄ Φάσης που έχει ήδη γεμίσει, έχει σχηματιστεί ένα τεράστιο βουνό που ξεπερνά σε ύψος το φυσικό ανάγλυφο και υπάρχουν έντονες ρωγμές στο έδαφος δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο κατολισθήσεων .

Το ύψος του ταμπανιού αλλά και η έντονη κλίση κατά την εκτίμησή μας δεν είναι σύμφωνα με τους όρους ασφαλείας της ΑΕΠΟ και πρέπει να ελεγχτούν άμεσα.

Στην περιοχή της «αποκατεστημένης» χωματερής των Άνω Λιοσίων και δίπλα στον κρατήρα που υπάρχουν χιλιάδες τόνοι ασκέπαστης λυμματολάσπης, αναδύονται τοξικοί καπνοί από το έδαφος που έχει σταματήσει να δέχεται σκουπίδια από τα τέλη του 1990.

Τα παραγόμενα προϊόντα του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων (SRF-RDF) και το CLO θάβονται στη χωματερή την ώρα που πληρώνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία του ΕΜΑΚ.

Στις 18/11/2021 μαζί με τον κ. Κρίτωνα Αρσένη καταθέσαμε αίτημα αυτοψίας στην ΟΕΔΑ Φυλής προς τη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος .

Η Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών μεταβίβασε το αίτημα στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος& Κλιματικής Αλλαγής Τμήμα Ελέγχου Μετρήσεων & Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος Π.Ε Δυτικής Αττικής .

Στις 15/12/2021 ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ακρίβος μας ενημέρωσε πως από τα τηρούμενα αρχεία της υπηρεσίας προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος του ΟΕΔΑ Φυλής από το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος όπως αυτό προκύπτει από την ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/35123/2517/3-9-2021 Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης της Προϊσταμένης του Σώματος Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος. (αρ πρ. 1076356 )

Επειδή από την απάντηση του κ. Ακρίβου προκύπτει πως το τμήμα Ελέγχου Μετρήσεων & Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος Π.Ε Δυτικής Αττικής δεν μπορεί να ενεργήσει καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος του ΟΕΔΑ Φυλής από το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, στις 28/12/2021 επανήλθαμε με νεότερο αίτημα προς το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος το οποίο κοινοποιήσαμε και στον υπουργό περιβάλλοντος .

Δηλαδή η Γενική Διεύθυνση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος μεταβίβασε το αίτημα μας σε υπηρεσία που δεν μπορεί να διενεργήσει έλεγχο.

Δυο μήνες μετά και παρά την σοβαρότητα των καταγγελλομένων δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν .

Γιατί επί 16 χρόνια παραμένει ανοιχτός ο κρατήρας με την λυματολάσπη;

Τι επιπτώσεις έχει στη μόλυνση των υπόγειων υδάτων και της ατμόσφαιρας;

Πριν την απόθεση λυματολάσπης στον κρατήρα είχαν γίνει έργα στεγανοποίησης του πυθμένα;

Υπάρχουν στον κρατήρα εγκαταστάσεις συλλογής και επεξεργασίας των στραγγισμάτων;

Έχει ελεγχθεί ποτέ ο κρατήρας λυματολάσπης από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος;

Πού οφείλεται το φαινόμενο των τοξικών καπνών σε χώρο που έχει πάψει να δέχεται σκουπίδια τα τελευταία 30 χρόνια;

Τοξικοί καπνοί σε χώρο που έχει πάψει να δέχεται σκουπίδια εδώ και 30 χρόνια 3
Φωτιές στον κρατληρα λυματολάσπης. Φωτογραφίες Γιώργος Βηλαράς

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button