ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Top Ναυπηγείο ο Σκαραμαγκάς, ολοκλήρωσε τα πιο απαιτητικά υποβρύχια χωρίς γερμανική βοήθεια

Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται σαν απόδοση τιμής στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά και τους εργαζόμενούς του, που ενώ αποτελούν μια πολύτιμη βιομηχανική μονάδα με αποδεδειγμένα κορυφαίες ικανότητες, το φάσμα της καταστροφής κρέμεται πάνω τους. Έχει η χώρα την πολυτέλεια να χάσει μια τόσο σημαντική παραγωγική υποδομή; Ήδη η υλική υποδομή, όπως οι δεξαμενές, έχει απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ επιτήδειοι ιδιώτες κέρδισαν με αγωγές κάποια από τα καλύτερα εργαλεία του. Αυτοί που χάνουν είναι οι εργαζόμενοι και φυσικά το Δημόσιο.   

Με εξαιρετική επιτυχία τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ολοκλήρωσαν το ναυπηγικό πρόγραμμα των υποβρυχίων Type 214, για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ υλοποιούν και την αναβάθμιση φρεγατών κλάσης “Έλλη”, ώστε να μπορούν να δέχονται και να υποστηρίζουν ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού αγώνα τύπου S-70B Aegean Hawk. Στη φωτογραφία φρεγάτα του ελληνικού Π.Ν. στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για εργασίες αναβάθμισης.

Η ολοκλήρωση της ναυπήγησης του υποβρυχίου “Κατσώνης” αποτελεί άθλο για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και το προσωπικό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αφού τον Μάρτιο του 2014 όταν ξεκίνησε εκ νέου η ναυπήγηση των υποβρυχίων οι προσδοκίες για το τελευταίο ήταν χαμηλές λόγω της κατάστασης στην οποία βρισκόταν το υποβρύχιο. Αρκετά από τα υποσυστήματα του “Κατσώνη” είχαν αξιοποιηθεί για την υποστήριξη της λειτουργίας των υπολοίπων τριών υποβρυχίων, ενώ άλλα υποσυστήματα δεν είχαν καν παραδοθεί από τους κατασκευαστές. Χάρις όμως στον προσεγμένο και ρεαλιστικό σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού τα χρήματα που δεσμεύτηκαν για το εν λόγω πρόγραμμα αξιοποιήθηκαν σωστά και σήμερα το υποβρύχιο ίναι έχει ενταχθεί στον Στόλο.
Ουσιαστικά στις αρχές του 2017 το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει τον πιο σύγχρονο και ισχυρό στόλο υποβρυχίων στην Μεσόγειο με 3 υποβρύχια Type 209/110 (Νηρεύς, Τρίτων, Πρωτεύς) και 3 Type 209/1200  (Ποσειδών, Αμφιτρίτη, Πόντος), στα οποία τοποθετούνται νέοι συσσωρευτές, το υποβρύχιο Type 209/1400 Ωκεανός και τα τέσσερα υποβρύχια Type 214, Παπανικολής, Πιπίνος, Ματρώζος και Κατσώνης.
Top Ναυπηγείο ο Σκαραμαγκάς, ολοκλήρωσε τα πιο απαιτητικά υποβρύχια χωρίς γερμανική βοήθεια 1
Από την τελετή ονοματοδοσίας του Κατσώνη στον Σκαραμαγκά, 23 Ιουνίου 2016
Όμως οι προσπάθειες του Πολεμικού Ναυτικού για την αναβάθμιση των μέσων του δεν σταματούν εδώ. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά παρεμβαίνουν στις φρεγάτες κλάσης Έλλη, στις οποίες πραγματοποιούνται εργασίες ενίσχυσης, τροποποίησης και πιστοποίησης του ελικοδρομίου, καθώς και του υποστέγου φιλοξενίας του ελικοπτέρου, ώστε τα πλοία να μπορούν να δέχονται και να υποστηρίζουν ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου S-70B Aegean Hawk στην θέση των παλαιών ΑΒ-212ASW.
Πρόκειται για τις φρεγάτες Έλλη, Κανάρης, Κουντουριώτης, ενώ την περίοδο αυτή στη δεξαμενή βρίσκεται η φρεγάτα Αιγαίο. Τα συγκεκριμένα πλοία έχουν υποστεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού την περίοδο 2006-2010 και πάλι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Με την νέα παρέμβαση των τεχνικών του Πολεμικού Ναυτικού τα τρία πλοία αποκτούν μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία, αφού θα μπορούν να υποστηρίξουν και τα δύο ελικόπτερα που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.
Η ολοκλήρωση της ναυπήγησης των τριών υποβρυχίων Type 214AIP και του ΩΚΕΑΝΟΥ χωρίς την άμεση και ουσιαστική βοήθεια των Γερμανών κατασκευαστών, αποδεικνύει το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο των Ναυπηγείων και της υψηλή κατάρτιση των ανθρώπων, που πάνω από δύο χρόνια αγωνίζονται να αξιοποιήσουν τα πολύτιμα αυτά υποβρύχια που αποκτήθηκαν με το υστέρημα του Ελληνικού λαού. Με σεβασμό στα χρήματα του Ελληνικού λαού, το Πολεμικό Ναυτικό και οι εργαζόμενοι στον Σκαραμαγκά, πραγματοποίησαν ένα θαύμα.
Ωστόσο σήμερα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και οι εργαζόμενοί τους βιώνουν την απόλυτη αβεβαιότητα. 
 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button