ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Το θαύμα των Χριστουγέννων του 2019

Το θαύμα των Χριστουγέννων του 2019 1

 

 

γράφει η Ελισάβετ Μπούρα

Αστυνομικό Δελτίο 

Τετάρτη 18/12/2019 και ώρα 7:50 π.μ. προσκομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας ένα νεογέννητο αγοράκι ηλικίας μεταξύ 5-10 ημερών σε καλή γενική κατάσταση με ίκτερο χωρίς εμφανή εξωτερικά στοιχεία κακοποίησης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι αυτή την ώρα το μόλις λίγων ημερών βρέφος εντοπίστηκε σε υπόγειο κάδο στη συμβολή των οδών Κανάρη και Αριστοτέλους από μία γυναίκα που πήγε σήμερα το πρωί περί τις 6:40 να πετάξει τα σκουπίδια της.

Τυχερό μέσα στην “ατυχία” του

Mία κυρία άνοιξε το κάδο να πετάξει τα σκουπίδια στις 6.40, άκουσε το κλάμα του μωρού που βρισκόταν μέσα σε μια κλειστή χάρτινη σακούλα καταστήματος βρεφικών ειδών και αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία. Όπως έχει προκύψει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο κάδος δεν ήταν γεμάτος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, μια γυναίκα που μένει στην περιοχή άκουσε δυο γυναίκες δίπλα στον κάδο να συνομιλούν, με τη μια όπως είπε να λέει «δε μπορώ να το κάνω, δε μπορώ να το κάνω».

Το βρέφος πλέον βρίσκεται στο νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ η Αστυνομία έχει αναλάβει να εντοπίσει τους γονείς. Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος μιλώντας στον Alpha, τόνισε πως το βρέφος στάθηκε τυχερό μέσα στην ατυχία του, καθώς σήμερα το απορριμματοφόρο άργησε να περάσει από το σημείο λόγω βλάβης! «Ήταν τυχερό στην ατυχία του. Η συγκεκριμένη περιοχή “σηκώνεται”από τις 5 το πρωί. Το απορριμματοφόρο καθυστέρησε να φτάσει λόγω μιας βλάβης και να ξέρετε ότι αν έφτανε δίπλα στον κάδο το κλάμα του μωρού δεν θα ακουγόταν. Επίσης να πω ότι τα απορριμματοφόρα δεν μεταφέρουν, συμπιέζουν τα απορρίμματα», δήλωσε.

Στην οδό Πειραιώς και στον Αγ. Στυλιανό Θεσ/νίκης

Στην μεταπολεμική και κυρίως μετεμφυλιακή Ελλάδα, τα πράγματα από κάθε άποψη δεν ήταν καλά. Μια χώρα προσπαθούσε μέσα από τεράστια οικονομικά προβλήματα να ορθοποδήσει. Ο συντηρητισμός, ειδικά στις επαρχιακές πόλεις, οξυνόταν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, υπήρχαν οι νεαρές γυναίκες που γεννούσαν και ερχόντουσαν αντιμέτωπες είτε με την κοινωνική κατακραυγή είτε με τις οικονομικές δυσκολίες, που ήταν εμπόδιο ακόμα και για το να βρεθεί η καθημερινή τροφή για το βρέφος.

Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, είχε αυξηθεί δραματικά το φαινόμενο της εγκατάλειψης βρεφών. Έξω από εκκλησίες, ιδρύματα ή νοσοκομεία. Το τραγικό είναι πως πολλές φορές τα βρέφη έμειναν απροστάτευτα στο κρύο με τις συνέπειες για την υγείας τους να είναι ολέθριες. Μέχρι που βρέθηκε μια λύση, η οποία όσο σωτήρια κι αν φαίνεται άλλο τόσο προκαλεί θλίψη.

 

Το θαύμα των Χριστουγέννων του 2019 3

Η “πράξις της εγκαταλείψεως”

Η βρεφοδόχος ήταν ένα κιβώτιο που χωρούσε μέχρι και δύο βρέφη, ξαπλωμένα. Στην οδό Πειραιώς. Βρισκόταν στον εξωτερικό τοίχο βρεφοκομείων, για να μπορούν να αφήνουν κρυφά τα «απορριπτόμενα» μωράΌταν τοποθετούσαν το μωρό στο κιβώτιο, ένα ηλεκτρικό κουδούνι ανήγγειλλε στο προσωπικό του βρεφοκομείου την «πράξιν της εγκαταλείψεως».

Υιοθεσία και Αναδοχή

Το 2015 πάνω από 50 παιδιά έμειναν μέχρι και ένα χρόνο στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. “Τα παιδιά αυτά δεν έχουν την ηρεμία να κοιμηθούν. Έχουν συνέχεια ένα φως από πάνω τους, δεν αναγνωρίζουν αν είναι μέρα ή νύχτα. Δεν έχουν βγει ποτέ έξω από τον θάλαμο”, αναφέρει μία από τις Μαίες του νοσοκομείου. Οι Μαίες, αντικαθιστούν  το χάδι και την στοργή της μητέρας, προσφέρουν στα παιδιά τη θαλπωρή της μητρικής φροντίδας και αγκαλιάς.

Τα μωρά μπορεί να  παραμένουν στο μαιευτήριο για πολλούς λόγους, είτε γιατί η φυσική μητέρα δεν μπορεί να τα φροντίσει είτε γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον είτε γιατί είναι ανεπιθύμητα. Όμως την  ίδια στιγμή υπήρχαν το 2015, 300 αιτήσεις για υιοθεσία, τουλάχιστον.

Το θαύμα των Χριστουγέννων του 2019 5

Τα παιδιά μεγαλώνουν. Αναπτύσσονται και σωματικά και πνευματικά. Χρειάζονται συνεχώς φροντίδα, προσοχή, συζήτηση, σωματική και οπτική επαφή. Ερεθίσματα και  ποιoτικό χρόνο. Χρειάζονται αποκλειστική αγάπη από  ανθρώπους, που θα τα στηρίξουν και θα νοιώσουν την βεβαιότητα και την σταθερότητα της προσωπικής και αμέριστης φροντίδας. Αυτά έχει ανάγκη το παιδί, ειδικά στην αρχή της ζωής του.

30 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης των  Δικαιωμάτων του Παιδιού και ακόμα υστερούμε στα βασικά. Συζητάμε ακόμα για θέματα αναδοχής και υιοθεσίας, τις προϋποθέσεις και ελέγχους πραγματοποίησης της πράξης. Θέματα που έχουν λυθεί σε άλλες κοινωνίες, όπως και άλλα πολλά, εμείς ακόμα ομφαλοσκοπούμε. Η χώρα της αέναης ακινησίας.

Σε δημοκρατικά καθεστώτα ο νομοθέτης προηγείται και ευτυχώς. Δείχνει τον δρόμο των δικαιωμάτων, γιατί περί αυτού πρόκειται στην πραγματικότητα: τα δικαιώματα των παιδιών. Η αναδοχή και η υιοθεσία είναι μια πράξη αγάπης που έχει σχέση με την επιθυμία, το κουράγιο και τα ψυχικά αποθέματα και όχι με το πορτοφόλι, τη μονογονεϊκή οικογένεια, τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ζευγαριών ή ακόμη και με την ηλικία.

Εκτρώσεις το 2015

Οι Πανεπιστημιακές Μαιευτικές-Γυναικολογικές Κλινικές του University of London απεικονίζουν την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των νεαρών κοριτσιών για την αντισύλληψη, με μόλις το 3% των Ελληνίδων να προτιμά το χάπι, όταν στη γειτονική (και οπισθοδρομική σε πολλά γυναικεία ζητήματα) Τουρκία το 9% των γυναικών προτιμά την αντισύλληψη με χάπι και στην Ευρώπη μία στις δύο γυναίκες επιλέγουν τη συγκεκριμένη μέθοδο.*****

80.000 εκτρώσεις  πραγματοποίηθηκαν  στη χώρα μας, όσες και οι γεννήσεις δηλαδή.  Από αυτές, οι  40.000 έγιναν σε ανήλικα κορίτσια!

Από  Το  1964… ακόμα περιμένουμε  το μάθημα σεξουαλικής αγωγής

Το 1964 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ευάγγελος Παπανούτσος μίλησε για ένταξη του αντικειμένου στο σχολικό πρόγραμμα. Έκτοτε έγιναν αρκετές προσπάθειες να διδαχθεί αυτόνομα σε Γυμνάσια, Λύκεια, αλλά και Δημοτικά, σταμάτησαν όμως όλες στις αντιδράσεις της Εκκλησίας.

Η σεξουαλική αγωγή προσεγγίζεται, έστω αποσπασματικά, σε δύο ενότητες: «Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα», με έμφαση στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, τις εφηβικές ταυτότητες φύλου, την ισότητα, και με εκπαιδευτικό υλικό από φορείς όπως το Κέντρο Έρευνας για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), το Πολύχρωμο Σχολείο, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου κ.ά. Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Αντίθετα, στη Γαλλία το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής έγινε προαιρετικό το 1973 και υποχρεωτικό το 1990. Από το 2001 με υπουργική εγκύκλιο έχουν γίνει υποχρεωτικοί τρεις ετήσιοι κύκλοι μαθημάτων, από την Α’ τάξη του Δημοτικού έως την τελευταία του Λυκείου. Επίσης, στην Ολλανδία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και κάθε χρόνο για μία εβδομάδα διοργανώνεται το Spring Fever, που αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως έντεκα ετών.

Ποιος είναι  ο στόχος της σεξουαλικής αγωγής;

Nα προσεγγίσει όλες αυτές τις διαστάσεις και να συμβάλει στην ομαλή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του εφήβου. Να συμβάλει στην πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και στη μελλοντική δημιουργία μιας υγιούς και υπεύθυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Όλα αυτά μαζί και κυρίως να καταρρίψει τους μύθους και τις στερεότυπες αντιλήψεις γύρω από το σεξ, να ενημερώσει σωστά και να ευαισθητοποιήσει για θέματα που αφορούν άμεσα όλους.

Στη Φινλανδία αναζητούν περισσότερους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν το μάθημα «Οι πολιτικοί ποτέ δεν κατάλαβαν τη σημασία της σεξουαλικότητας για την ευτυχή ζωή. Ένα κεντρικό εργαλείο για να επιτύχουμε σε αυτό είναι η υψηλού επιπέδου σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», εξηγεί η Φόρστρομ όπως μεταδίδει το κρατικό δίκτυο Yle.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δε σημαίνει να εξηγούμε στους μαθητές πώς να κάνουν σεξ. Σημαίνει να ταυτοποιείς και να σέβεσαι όριά σου και τα όρια των άλλων», εξηγεί η Θεσλέφ.

Σύμφωνα με το Sexpo, οι σεξουαλικοί παιδαγωγοί μπορούν να εκπαιδευτούν εύκολα και χωρίς υψηλό κόστος, είτε είναι δάσκαλοι στα σχολεία είτε ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Ελλάδα 2019, υπογεννητικότητα και δημογραφικό πρόβλημα

H Ελλάδα μαζί με την Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ευρώπη (9 τις χιλίοις) μετά τη Γερμανία και την Πορτογαλία (8,4 και 8,5 τις χιλίοις αντίστοιχα). Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι σταθερά στο 1,26, όταν για να διατηρηθεί αμετάβλητος ο πληθυσμός θα πρέπει να είναι πάνω από 2,1. Το 2050 ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά –με τις αισιόδοξες προβλέψεις– τα 10 εκατομμύρια ή –με βάση το κακό σενάριο– τα 8,3 εκατομμύρια.

Τα νεογέννητα σπίτι τους μέσα σε κόκκινες κάλτσες Χριστουγέννων

Το θαύμα των Χριστουγέννων του 2019 7

Τόσο οι κάλτσες όσο και τα σκουφάκια φτιάχνονται από μια ομάδα εθελοντών, γνωστοί ως οι Bluebirds του νοσοκομείου, που εκτός από τα μωρά του Δεκεμβρίου, βοηθούν γενικότερα το προσωπικό αλλά και τους ασθενείς σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Καλά  Χριστούγεννα για όλα τα παιδιά, να έχουν όλα μια ζεστή αγκαλιά! Μια οικογένεια που τα αγαπά!

Πηγή* www.protothema.gr / Πηγή**. www.alphafreepress. / Πηγή*** www.lifo /

Πηγή****https://parallaximag.gr / Πηγή***** iefimerida.gr – 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button