Πολυάριθμες είναι οι μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση καφέ με οφέλη στην πνευματική διαύγεια και στην υγεία συνολικότερα. Γνωρίστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διατροφική αξία και την παραγωγική διαδικασία του στιγμιαίου καφέ μέσα από το infographic “Το «ταξίδι» του στιγμιαίου καφέ”.
της Μαρίας-Χρυσής Ανδριώτη *
Ιεροτελεστία το πρωί, συντροφιά στη δουλειά ή στον δρόμο, παρέα κατά τη διάρκεια της ημέρας… Υπάρχουν τόσοι πολλοί χαρακτηρισμοί για τον στιγμιαίο καφέ!
Για να καταλάβουμε την αξία του στιγμιαίου καφέ ας πάμε προς τα πίσω, από εκεί που ξεκινά το ταξίδι του:
1. Καλλιέργεια καφεόδεντρων
Στη «ζώνη του καφέ»: περισσότερες από 50 χώρες με κατάλληλο συνδυασμό υψομέτρου, εδάφους και καιρού.
2. Συλλογή
Μετά από εννέα μήνες, όταν οι καρποί των καφεόδεντρων μοιάζουν με κεράσια.
3. Αποφλοίωση
Οι συλλεχθέντες κόκκοι καφέ «χάνουν» τον φλοιό τους και γίνονται πράσινοι.
4. Διαλογή
Οι κατάλληλοι πράσινοι κόκκοι επιλέγονται, ταξινομούνται και ελέγχονται για να διασφαλιστεί ένα τελικό προϊόν υψηλής ποιότητας.
5. Καβούρδισμα
Οι επιλεγμένοι κόκκοι «ψήνονται» και αποκτούν το γνώριμο σε όλους καφέ χρώμα και το χαρακτηριστικό άρωμα.
6. Άλεση
Οι καβουρδισμένοι κόκκοι αλέθονται ώστε να αποκτήσουν το κατάλληλο μέγεθος
7. Φιλτράρισμα
Το μείγμα των κόκκων καφέ φιλτράρεται επτά φορές, με τη χρήση νερού, ώστε να αφαιρεθεί το κατακάθι και να μείνει η “καρδιά” του καφέ.
8. Αφυδάτωση
Το φιλτραρισμένο εκχύλισμα του καφέ θερμαίνεται με ζεστό αέρα. Έτσι προκύπτουν οι κόκκοι του στιγμιαίου καφέ.
9. Απόλαυση
Το τελευταίο βήμα της παραγωγής γίνεται στο σπίτι, στην καφετέρια ή ακόμη και στον δρόμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο νερό και 1 κουτάλι.
Ας δούμε τώρα ποια είναι τα πιο συχνά ερωτήματα για τον στιγμιαίο καφέ:
Περιέχει χημικά;
Όπως είδαμε, αποτελεί το τελικό προϊόν μίας πλήρους φυσικής διαδικασίας.
Προκαλεί νευρικότητα;
Η νευρικότητα συνδέεται με την περιεκτικότητα ενός καφέ σε καφεΐνη. Το κλειδί λοιπόν για απόλαυση χωρίς όριο είναι η σωστή δοσολογία. Πιο συγκεκριμένα, για ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ χρειάζονται 1 κ. γλυκού (3 g) στιγμιαίου καφέ και 200 – 240 mL νερό. Στην αναλογία αυτή περιέχει 120 mg καφεΐνης όσο δηλαδή 150 g μαύρης σοκολάτας με 70-85% κακάο.
“Χαλάει” ο στιγμιαίος καφές;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα περιλαμβάνει υποπεριπτώσεις. Ποιτικά, ο στιγμιαίος καφές που δεν περιέχει πρόσθετα (ζάχαρη ή γάλα) δεν αλλοιώνεται και μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια αρκετές ώρες μετά την παρασκευή του. Σημαντικό είναι όμως να αναφέρουμε ότι με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται η συγκέντρωση του ροφήματος σε ωφέλιμα συστατικά.
Όσο περνά η ώρα μειώνεται η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά
Αναφορικά με τη γεύση, ενδέχεται να παρατηρηθεί αλλαγή κυρίως στον κρύο καφέ, καθώς σταδιακά λιώνουν τα παγάκια κι αυξάνεται η περιεκτικότητα σε νερό.
Ποια τα οφέλη;
Για την απάντηση αυτή θα χρειαστεί να σκεφτούμε και πάλι τα κύρια συστατικά του. Αποτελεί ένα ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και καφεϊνη. Συγκεκριμένα περιέχει:
- χλωρογενικό οξύ
- καφεϊκό οξύ
- μελανοϊδίνες
Τα παραπάνω συστατικά έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βοηθούν το καρδιαγγειακό σας σύστημα και συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
Η καφεΐνη με τη σειρά της προσφέρει τόνωση, εγρήγορση και συγκέντρωση ενώ συνδέεται και με καλύτερη λειτουργία της μνήμης.
Η σχέση αυτή πιθανότατα οφείλεται στη νευρο-προστατευτική δράση της καφεΐνης.
ΜΑΡΙΑ-ΧΡΥΣΗ ΑΝΔΡΙΩΤΗ Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Η Μαρία- Χρυσή Ανδριώτη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Αποτελεί μέλος της ομάδας της Επιστημονικής Υποστήριξης του medNutrition.gr και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αθήνας.
Πηγή: mednutrition.gr