ΕΛΛΑΔΑ

Το ΣτΕ μπλόκαρε την επέκταση του επιβατικού λιμένα Πειραιά

Σταματά την επέκταση του επιβατικού λιμένα Πειραιά το Συμβούλιο της Επικρατείας, τινάζοντας στον αέρα το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco, το οποίο συναντά έντονες αντιδράσεις από φορείς, πολίτες και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Με τρεις αποφάσεις της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τη Μαίρη Σάρπ, ύψωσε «φραγμό» στο έργο, θεωρώντας μη νόμιμες τις πράξεις έγκρισής του, καθώς δεν είχε προηγηθεί η στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση που προβλέπεται.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Έτσι, η Ολομέλεια των συμβούλων Επικρατείας ακύρωσε   το πλαίσιο έγκρισης του Master Plan (Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο) του “Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.) Α.Ε.”,  για τις υποχρεωτικές επενδύσεις,  που προέκυπταν από τη  σύμβαση  παραχώρησης του λιμένα Πειραιώς στην Cosco Group (Hong Kong) Limited,  που υπογράφηκε και κυρώθηκε το 2016, προβλέποντας μεταξύ των άλλων, την επέκταση του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, νέο χερσαίο επιβατικό σταθμό, κ.λπ.

Στο σκεπτικό των εν λόγω αποφάσεων αναφέρεται ότι :

1. Οι πράξεις έγκρισης είναι  μη νόμιμες, διότι δεν είχε προηγηθεί, κατά παράβαση της οδηγίας 2001/42/ΕΚ και της κοινής υπουργικής απόφασης ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/28.8.2006, στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση του νέου σχεδιασμού του λιμένα του Πειραιά, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη νότια επέκταση του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, νέο χερσαίο επιβατικό σταθμό, τέσσερα νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, την επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων στον εμπορικό Λιμένα Ηρακλέους και την κατασκευή πενταώροφου κτηρίου στάθμευσης αυτοκινήτων στον Προβλήτα Ηρακλέους και νέων αποθηκών σε χώρο 80 στρεμμάτων (μειοψήφησαν επτά σύμβουλοι Επικρατείας)

2. Άκυρη είναι  η πράξη του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία χορηγήθηκε η άδεια κατασκευής του έργου της νότιας επέκτασης του επιβατικού λιμένα Πειραιά.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button