ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Προσοχή, το πεύκο γέρνει επικίνδυνα

 

Ο κ. Μηνάς Τσακιρίδης* επισημαίνει στον Δήμο Χαϊδαρίου τον κίνδυνο πτώσης μεγάλου πεύκου στον περίβολο της “Γιορτής” στο Δαφνί.

Γράφει συγκεκριμένα:

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στον πανέμορφο από κάθε άποψη χώρο πρασίνου δίπλα στη μονή Δαφνίου, και πιο συγκεκριμένα στο καφέ «Γιορτή», διαπίστωσα την ύπαρξη ενός δένδρου του οποίου κατά την άποψη μου, η κατάσταση  εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον του, κυρίως για την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμενος σε τέτοιους χώρους παρατηρώ τα δένδρα και την κατάστασή τους, καθώς και την αλληλεπίδρασή τους τόσο με το ανθρωπογενές περιβάλλον τους, όσο και με τα δένδρα που γειτνιάζουν.

Το δένδρο αυτό, που έγινε και η αιτία της επιστολής μου, είναι μια χαλέπιος πεύκη (Pinus halepensis), η οποία βρίσκεται στο όριο του υπαίθριου χώρου εστιάσεως του καφέ «Γιορτή» και πιο συγκεκριμένα, δίπλα στο υπόστεγο, στο κέντρο περίπου του χώρου περιμετρικά βόρεια, έχει περίμετρο κορμού 160cm και ύψος 12-14m.

Προσοχή, το πεύκο γέρνει επικίνδυνα 3

Τα σημεία που με ανησύχησαν, και ιδιαίτερα ο συνδυασμός του πως το ένα επιδρά στην κατάσταση του άλλου, είναι τα παρακάτω:

  1. Στα 3m υπάρχει απότομη κάμψη του κορμού νότια με κλίση 20ο περίπου, σε συνδυασμό με την ασύμμετρη και εξαπλωμένη προς τη μεριά της κλίσης κόμη.
  1. Στα 2m, στη δυτική πλευρά του κορμού, κατακόρυφη βλάβη μήκους 55cm (πιθανόν λόγω τραυματισμού από μηχάνημα τουλάχιστον 10 χρόνια πριν) η οποία έχει καλυφθεί με νέο ιστό.
  1. Στο ύψος της βλάβης, με κατεύθυνση νότια, καρπόσωμα (μανιτάρι) του παρασιτικού μύκητα Phellinus pini (καθώς και τοπική διόγκωση του κορμού). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, με τα χρόνια, τη δημιουργία μιας στήλης σήψης στο εσωτερικό του κορμού η οποία εκτείνεται 3 και 4 μέτρα πάνω και κάτω από το σημείο εμφάνισής του μύκητα, και επομένως θα επηρεάσει (εάν δεν το έχει ήδη κάνει) το μηχανικά «ευαίσθητο» σημείο της απότομης κάμψης του κορμού (σημείο όπου παρατηρείται η συμπίεση και η τάση των ιστών του ξύλου) σε συνδυασμό με την συστροφή κατά την διάρκεια ανέμων στο οποίο συμβάλει καθοριστικά η ασύμμετρη και εξαπλωμένη προς τη μεριά της κλίσης  κόμη.
  1. Πρόσφατη αλλαγή στο περιβάλλον του δένδρου (13 και 18m απόσταση) λόγω της αφαίρεσης δύο μεγάλων γειτονικών πεύκων (216 και 218cm περίμετρος κορμού) τους τελευταίους μήνες, κάτι το οποίο αλλάζει τα δεδομένα της έκθεσης στους ανέμους από δυτικά, και το οποίο θα ενισχύσει το φαινόμενο της συστροφής του κορμού στο σημείο της κάμψης.
Προσοχή, το πεύκο γέρνει επικίνδυνα 5
Η βλάβη στον κορμό και το καρπόσωμα «μανιτάρι» του παρασιτικού μύκητα. Διακρίνεται επίσης και η διόγκωση του κορμού στο σημείο του μανιταριού.

Ο συνδυασμός των παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο είδος πεύκου (κυρίως τα μεμονωμένα), όπως έχω παρατηρήσει, παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα στο σπάσιμο κορμών και κλαδιών τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για αποτυχία στο σημείο της κάμψης και θα έχει σαν αποτέλεσμα το σπάσιμο του κορμού με κατάληξη σε ένα σημείο – στόχο γεμάτο τραπεζοκαθίσματα και ανθρώπους, εάν αυτό συμβεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες!

Το σπάσιμο  ή  η πτώση ενός δένδρου ή τμήματος αυτού σε αστικό ή δομημένο περιβάλλον, δεν προκαλεί μόνο υλικές ζημιές ή ακόμη χειρότερα ανθρώπινες απώλειες και τραυματισμούς (με δεδομένη την απώλεια των ίδιων των δένδρων, την αξία των οποίων οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν, και το αναφέρω αυτό για όλες εκείνες τις περιπτώσεις όπου θα μπορούσε να αποτραπεί μια τέτοια κατάληξη,  εφαρμόζοντας τόσο προληπτικά όσο και διορθωτικά – θεραπευτικά τις αρχές της σύγχρονης δενδροκομίας «όπως αυτή νοείται σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες»  και των πρακτικών αυτής για τη φροντίδα και τον έλεγχο των δένδρων στις πόλεις). Δημιουργεί μια σχέση έχθρας και αντιπαλότητας προς τους υπέροχους αυτούς οργανισμούς, που τόσα πολλά μας προσφέρουν, τους φίλους μας τα δένδρα.

Προτείνω την άμεση αφαίρεση όλου του δένδρου για να προλάβετε τυχόν ατυχήματα, αλλά κυρίως για να μη διασαλευτεί σε περίπτωση ατυχήματος η σχέση ανθρώπων και δένδρων, την οποία οι Δήμοι οφείλουν να προστατεύουν και να ενισχύουν.

* Μηνάς Τσακιρίδης, EAC Certified Arborist / Certified European Tree Worker

 

Τα υπολείμματα των κορμών από τα δύο πεύκα που αφαιρέθηκαν πρόσφατα, στην ιδία ευθεία με το δένδρο που αναφέρεται.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button