ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου στην εποχή τής βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας της χώρας

Το 2014 το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου, μέσα στην πιο δύσκολη φάση της οικονομικής κρίσης, είχε 35 γιατρούς στην υπηρεσία των πολιτών. Σήμερα, 10 χρόνια μετά και ενώ η χώρα βρίσκεται σε περίοδο βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας -είναι η ακριβής έκφραση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης-, έχει μόλις 17 γιατρούς. Κάτω και από το μισό. Ανάλογη υστέρηση υπάρχει και σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Λειτουργεί λοιπόν οριακά, αδυνατώντας να υπηρετήσει ουσιαστικά την πρωτοβάθμια υγεία, τη βάση του συστήματος υγείας κάθε χώρας.

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” παρακολουθεί σε τακτική βάση την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας της πόλης, περιγράφοντας δυστυχώς μια διαρκώς κατηφορική πορεία. Όσοι περιμέναμε μετά την έξοδο από τα μνημόνια και ειδικά στη διετία της πανδημίας να δούμε μια δραστική επαναστελέχωσή του, όπως επέβαλε η λογική αλλά και η ρητορική της κυβέρνησης, διαψευστήκαμε. Αντί το ΚΥΧ, όπως και κάθε Κέντρο Υγείας, να είναι σημείο αναφοράς για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία παίζει το ρόλο του κομπάρσου και οι οικογένειες “γιατροπορεύονται” με το χέρι στην τσέπη.

Υπολογίζουμε ότι σήμερα το ΚΥΧ κλείνει περίπου 300 ραντεβού την ημέρα σε πολίτες που έχουν ανάγκη για εξέταση – διάγνωση – συνταγογράφηση, ενώ οι ανάγκες είναι για χιλιάδες ραντεβού. Παράλληλα ο θεσμός του “προσωπικού γιατρού”, ο οποίος τόσο διαφημίστηκε, ουσιαστικά έχει εγκαταλειφθεί -για μια ακόμη φορά. Τα ραντεβού στο ΚΥΧ έχουν μέσο χρόνο αναμονής κάτι λιγότερο από ένα μήνα.

Ας ξεκινήσουμε από τις ελλείψεις. Σήμερα το ΚΥΧ δεν διαθέτει κανέναν γιατρό των παρακάτω 9 ειδικοτήτων: γενικός γιατρός, οφθαλμίατρος, ορθοπαιδικός, ουρολόγος, ενδοκρινολόγος, νευρολόγος, δερματολόγος, γυναικολόγος, ψυχίατρος. Στις περισσότερες από αυτές τις ειδικότητες χρειάζεται πάνω από ένας γιατρός. Ενδεικτικά στο παρελθόν υπήρχαν 2 ορθοπαιδικοί, 2 οφθαλμίατροι κτλ.

Έχει αξία να κάνουμε μία σύντομη ανασκόπηση της πορείας απαξίωσης του ΚΥΧ (τα ίδια βέβαια ισχύουν για όλες τις αντίστοιχες δομές της χώρας). Το 2014, όταν τα ιατρεία του ΙΚΑ μετονομάστηκαν σε ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), ο τότε υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επέβαλε σε όσους εργάζονταν εκεί και είχαν και δικό τους ιατρείο να επιλέξουν ένα από τα δύο. Έτσι έφυγε μια μεγάλη ομάδα γιατρών, ενώ λίγοι, που προσέφυγαν δικαστικά, έμειναν μέχρι το 2018 κοντά στους γιατρούς αποκλειστικής απασχόλησης. Υπάρχουν μάλιστα δικαστικές εκκρεμότητες μέχρι σήμερα. Το γεγονός όμως είναι ότι ενώ διώχτηκαν πολλοί γιατροί διπλής απασχόλησης και άλλοι αποχώρησαν με σύνταξη, δεν αναπληρώθηκαν ποτέ πλήρως από άλλους αποκλειστικής απασχόλησης. Έτσι οδηγήθηκε στα όρια της απαξίωσης η πρωτοβάθμια υγεία, αν και αποτελεί δικαίωμα των ασφαλισμένων.

Οι ειδικότητες που υπάρχουν σήμερα
στο Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου

Παθολόγοι
Ιωάννης Μπουλταδάκης
Ηλίας Χατζηελευθεριάδης (απόγευμα)
Φωτεινή Ματθαιολαμπάκη
Ευαγγελία Μπακαλάκου (επικουρική)
Στέλιος Πασσάκος
(Στο παρελθόν υπήρχαν 6-7 παθολόγοι)

Πνευμονολόγος
Τζιοβάνι Τέρμινε

Καρδιολόγοι
Γρηγόρης Μουτζουρίδης
Θωμάς Φωκαεύς
(Στο παρελθόν υπήρχαν 4 καρδιολόγοι)

ΩΡΛ
Αικατερίνη Μπουλταδάκη

Παιδίατροι
Γεωργία Φιλίππου
Αικατερίνη Τρίπκου

Χειρουργός
Περσεφόνη Τόμπρου (κάθε Παρασκευή)

Υπάρχουν ακόμη 2 μικροβιολόγοι και 3 οδοντίατροι, εκ των οποίων ο ένας είναι ελεγκτής και υπεύθυνος εμβολιασμού.

Το Κέντρο Εμβολιασμού λειτουργεί Δευτέρα και Τετάρτη 8πμ-8μμ.

Όπως αναφέραμε, στο ΚΥΧ δεν υπάρχει γυναικολόγος αλλά εργάζεται μία μαία και γίνονται τεστ ΠΑΠ (τηλ. ραντεβού 2105325069).

Στη γραμματεία (τηλ 2105324810) εργάζονται δύο κυρίες με πρόσληψη από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και μία επικουρική, ενώ οι ανάγκες είναι για ένα ακόμη τουλάχιστον άτομο.

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να μετακινείται προσωπικό προς άλλες υπηρεσίες που έχουν ελλείψεις. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία δέσμευση από το Υπουργείο Υγείας και τη Β’ ΔΥΠ ότι θα γίνουν οι προσλήψεις που απαιτούνται ώστε το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου να γίνει πλήρως λειτουργικό και να επιτελέσει τον καίριο ρόλο του στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button