Το Χαϊδάρι τίμησε το “Όχι” – Πανευρωπαϊκή αναγνώριση για το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου επιδιώκει ο Δήμος
Με λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια τιμήθηκε σήμερα η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, στο Χαϊδάρι. Στον πανηγυρικό της ημέρας, ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός, είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθεί το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το «Άουσβιτς της Ελλάδας», στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Ναζιστικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης “ως συμβόλου των θυσιών και της προσφοράς ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”.
Το τελετουργικό
Το πρωί τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία. Αμέσως μετά οι τοπικές αρχές μετέβησαν στην Πλατεία Ηρώων, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.
Δήλωση του Βαγγέλη Ντηνιακού στο Χαϊδάρι Σήμερα, με αφορμή την επέτειο του “Όχι”: «Είναι μια ιστορική μέρα που συνδέεται άρρηκτα με τις διεκδικήσεις μας για το ΜΠΛΟΚ 15, τη θυσία του ελληνικού λαού και για το πώς το Χαϊδάρι πρωταγωνίστησε σε αυτόν τον αγώνα. Για αυτό το λόγο πρέπει η μνήμη μας να είναι ζωντανή μέσα από τις διεκδικήσεις που κάνουμε σήμερα και την κήρυξη ολόκληρης της έκτασης του Στρατοπέδου ως ιστορικού τόπου.»
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τη δημοτική αρχή, τις δημοτικές παρατάξεις, τα σώματα ασφαλείας, τους τοπικούς συλλόγους, τα σχολεία και από άλλους φορείς.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στο ηρωικό έπος του 1940, αλλά και στα μετέπειτα μαύρα χρόνια της ναζιστικής κατοχής.
Β. Ντηνιακός: «Να αναγνωριστεί πανευρωπαϊκά η συμβολή του Μπλοκ 15 στον αντιναζιστικό αγώνα»
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ιστορική συμβολή του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου και του μαρτυρικού Μπλοκ 15, που οι ιστορικοί το έχουν χαρακτηρίσει ως το «Άουσβιτς της Ελλάδας». Στη συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το αίτημα για αναγνώριση αυτής της σημασίας, είναι διαχρονικό και ομόφωνο στην πόλη μας. Παράλληλα θα προχωρήσουμε στην επικοινωνία με το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Ναζιστικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης για την ισότιμη ένταξη του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου στο Δίκτυο και την πανευρωπαϊκή προβολή του, ως συμβόλου των θυσιών και της προσφοράς ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια κίνηση που πιστεύουμε ότι μπορεί να αξιοποιήσει επωφελώς, η ελληνική εξωτερική πολιτική. Η αναβίωση των εθνικισμών και η πύκνωση των πολεμικών συρράξεων, κάποιες από αυτές όχι πολύ μακριά μας, αποτελούν ανησυχητικά μηνύματα για το μέλλον. Όπως και η επανεμφάνιση στην Ευρώπη μισαλλόδοξων και νεοφασιστικών απόψεων, που προσβάλουν την Ιστορική Μνήμη των λαών. Ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά φασισμός είναι ένα διαχρονικό μήνυμα του σημερινού εορτασμού». Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την καθιερωμένη παρέλαση κατά μήκος της Στρ. Καραϊσκάκη, από σχολεία και συλλόγους.
Γιώργος Παπαπαναγιώτου