ΚΟΣΜΟΣ

Το 91% των εμβολιασμένων της Ισλανδίας διαλύει μύθους

Είναι ένα από τα μόνιμα «μοτό» των αντιεμβολιαστών και των αρνητών. Κάτι που επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση και που το ακούμε ξανά και ξανά και ξανά, ως το απόλυτο… αντεπιχείρημα σε κάθε λογική σκέψη και τοποθέτηση: «Μα γιατί να κάνω το εμβόλιο εφόσον με τη μετάλλαξη Δέλτα κολλάνε όλοι; Γιατί να ρισκάρω;».

Παραβλέποντας το ανακριβές του πράγματος σε ό,τι έχει να κάνει με το ρίσκο, η καλύτερη ενδεχομένως απάντηση, το πιο «απτό» επιχείρημα εξ όλων, μάλλον είναι η ξερή παράθεση των αριθμών που καταγράφει η Ισλανδία το τελευταίο διάστημα.

Έχοντας περάσει σχετικά «αναίμακτα» το πρώτο μεγάλο κύμα του κορωνοϊού (ας πούμε μέχρι τις αρχές του 2021) καθώς κατέγραψε περίπου 6.000 κρούσματα και 29 θανάτους, η Ισλανδία των 360.000 κατοίκων εφοδιάστηκε άμεσα με επαρκή ποσότητα εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού της.

Με τους ρυθμούς εμβολιασμού να «καλπάζουν», οι μαθητές επέστρεψαν την άνοιξη στα σχολεία, την στιγμή που τα μπαρ και τα εστιατόρια λειτουργούσαν κανονικά. Τα ημερήσια κρούσματα ήταν μονοψήφια, χωρίς να έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος από τις αρχές του έτους- κι όλ’ αυτά με τα σύνορα ανοιχτά.

Μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού οι εμβολιασμένοι στη νησιωτική χώρα άγγιζαν το 91% με τουλάχιστον μία δόση και με την πλειονότητα να έχει κάνει και τις δύο. Κάπως έτσι, οι μάσκες, οι αποστάσεις και τα σκληρά μέτρα εν γένει αποτέλεσαν παρελθόν, καθώς η κανονικότητα είχε επιστρέψει για τα καλά.

Το κλίμα, σε ό,τι έχει να κάνει με τα κρούσματα, αντιστράφηκε από τις 20 Ιουλίου και μετά περίπου: η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα άρχισε να γίνεται το κυρίαρχο στέλεχος του ιού και εκεί, με αποτέλεσμα ν’ αρχίσουν να μολύνονται τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι (ελάχιστοι) ανεμβολίαστοι.

Αυτή η νέα άνοδος έμοιαζε αρκετή για τους απανταχού αρνητές ν’ αναθαρρήσουν, όμως παρέβλεψαν το πιο βασικό στο νέο τους παραλήρημα περί αποτυχίας των εμβολίων: τους θανάτους και τις διασωληνώσεις.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με covid είναι ελάχιστες, ενώ στον ενάμιση περίπου μήνα που έχει μεσολαβήσει από τη νέα έξαρση καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος (ενός άνδρα 60 ετών). Αυτός μάλιστα ήταν ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό από τον περασμένο Μάιο και μόλις ο δεύτερος από τις αρχές του έτους!

Σήμερα, στην Ισλανδία νοσηλεύονται 18 άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις στην εντατική. Πρόκειται για ανεμβολίαστα άτομα, από τους τελευταίους που απέμειναν εντός της χώρας.

91% πλήρως εμβολιασμένοι κι όμως…: Τα νούμερα της Ισλανδίας διαλύουν οριστικά το μύθο των εμβολίων

Ο Δρ. Πατς Μάτιασον, διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ισλανδίας -του μεγαλύτερου στη χώρα- είναι κατηγορηματικός.

«Χωρίς τα εμβόλια και την προστασία που παρέχουν απέναντι στις σοβαρές επιπτώσεις του ιού, αναφέρει, το νέο κύμα στην Ισλανδία «θα ήταν καταστροφικό», σχολίασε σχετικά.

Κάπως έτσι, «μέσω» των εμβολιασμών δηλαδή, η Ισλανδία κατάφερε σχεδόν μέσα σε έναν μήνα να ελέγξει και το 4ο κύμα του κορωνοϊού, με τους πολίτες της, βεβαίως, να συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα.Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει πάρει εκ νέου καθοδική πορεία και τα νούμερα είναι ολοένα και πιο κάτω μέρα με τη μέρα.

Μύθος η προστασία των εμβολίων είπαμε, έτσι;

Μάλιστα…

menshouse.gr

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button