ANIMALSLIFESTYLE

Τι μας προσφέρει η συντροφιά ενός σκύλου

γράφει ο Σταύρος Γεωργουλόπουλος 

Ο Σ. Γεωργουλόπουλος είναι απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά την υπηρεσία του η κύρια ενασχόλησή του ήταν η διαφρόντιση και εκπαίδευση των μικρών μας τετράποδων φίλων. Θα μας μιλήσει, λοιπόν, για… σκυλιά!

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει έχοντας στο κοινωνικό του περιβάλλον ένα τετράποδο φίλο τους. Δεν μπορούν να φανταστούν την ζωή τους χωρίς το αξιαγάπητο κατοικίδιό τους. Μπορεί ο σκύλος να εξαρτάται από τον άνθρωπο για τη φροντίδα και την επιβίωσή του, όμως το αξιαγάπητο κατοικίδιο έχει πράγματι πολλά να μας προσφέρει.

Oι ειδικοί μάς περιγράφουν πως ένας σκύλος μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά σε πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα. Η συμβίωση μαζί του μας βοηθά να καταπολεμήσουμε το στρες. Σε ανθρώπους με χαμηλή αυτοεκτίμηση η συνύπαρξη με έναν σκύλο λειτουργεί ευεργετικά, καθώς δίνει σκοπό στην ζωή τους και βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Η συνεχής φροντίδα του, αλλά και η συντροφιά που παρέχει μας μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς και δίνει έναν σκοπό στη ζωή των ανθρώπων που έχουν βγει στη σύνταξη. Οι ώρες που περνούμε στο καναπέ χαϊδεύοντας τον “φίλο μας” μας βοηθούν να ηρεμούμε και να χαλαρώνουμε από μια κουραστική και επίπονη ημέρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα κατοικίδιο σε βοηθά να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου, ειδικά αν έχεις αντιμετωπίσει κάποιο είδος απόρριψης η ακόμα και να έχεις μία άσχημη μέρα.

Οι βόλτες που θα κάνετε παρέα θα σας δώσουν καλύτερη φυσική κατάσταση, καθώς ο καθημερινός περίπατος του σκύλου είναι ένα ισχυρό κίνητρο για περισσότερο περπάτημα και κίνηση. Η βόλτα είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζουμε και αυτό γιατί ο σκύλος πρέπει να ξεδίνει και να αποβάλει μεγάλη ποσότητα ενέργειας, έτσι ώστε να είναι πιο ήρεμος και υπάκουος μέσα στο σπίτι.

Άλλωστε είναι πια γνωστό το πρόγραμμα που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία με τον όνομα melapus, είτε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Αεροπορίας είτε στο παιδοψυχιατρικό τμήμα της Πεντέλη. Είμαι αρκετά χαρούμενος για το εν λόγω εγχείρημα, γιατί με κάποιους από τους ανθρώπους αυτούς ήμασταν αρκετά χρόνια συνεργάτες με κοινές αναζητήσεις επάνω στο κομμάτι που αφορούσε τις ευεργετικές ικανότητες των σκυλιών.

Η βοήθεια που θα μας δώσει η συντροφιά ενός σκύλου είναι απεριόριστη, η συνύπαρξη μαζί του θα μας κάνει καλύτερους και ως ανθρώπους αλλά και με περισσότερη ψυχική υγεία.

Ο 59χρονος Βρετανός ψυχολόγος ζώων Κλάιβ Γουάιν, έχει πει πως “Οι σκύλοι μας μάς δίνουν τόσα πολλά και ως αντάλλαγμα δεν ζητούν σχεδόν τίποτα. Δεν χρειάζεται να αγοράζεις όλα αυτά τα φανταχτερά ακριβά παιχνίδια και λιχουδιές και ένας θεός ξέρει ό,τι άλλο πωλείται. Το μόνο που χρειάζονται είναι η συντροφιά μας, αλλά και η ανάγκη που έχουν να βρίσκονται με τους ανθρώπους”.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστείτε και με μεγάλη χαρά θα απαντήσω σε απορίες που μπορεί να έχετε. Το e-mail μου είναι [email protected]

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button