Τι αλλάζει άμεσα στους πάγκους των λαϊκών αγορών

Μπέττυ Λαμπροπούλου
2 Λεπτά Ανάγνωσης

Με στόχο ενίσχυση της διαφάνειας στις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο έχει τεθεί σε ισχύ νέα Υπουργική Απόφαση από την 11η Αυγούστου 2026, ημερομηνία κατά την αυτή οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η Υπουργική Απόφαση 66390 τροποποιεί το πλαίσιο που ισχύει σήμερα στους πάγκους των πωλητών, ορίζοντας νέ0υς κανόνες σήμανσης, που κάνουν σαφές ποιος διαθέτει τα προϊόντα και ποια είναι τα στοιχεία της δραστηριότητάς του. Ένας από τους στόχους είναι η πάταξη της ελληνοποίησης, καθώς με τα μέτρα διευκολύνεται ο έλεγχος της προέλευσης των αγροτικών προϊόντων

Η Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών Παραγωγών τονίζει ότι η νέα κατάσταση θα αποσαφηνίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές μπορούν να δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές. Στους παραγωγούς δίνεται η δυνατότητα προσθήκης ή αλλαγής των προϊόντων που περιλαμβάνονται στην άδειά τους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επίσης καθορίζονται υποχρεώσεις ως προς την αναγραφή των στοιχείων τους στους πάγκους των λαϊκών αγορών.

Η πινακίδα γίνεται πλέον βασικό στοιχείο του πάγκου

Αν τα παραπάνω αφορούν τον πωλητή, υπάρχει και μία αλλαγή που ενδιαφέρει άμεσα τον καταναλωτή και σχετίζεται με τη σήμανση των πάγκων και κάνει άμεσα διακριτό τον ρόλο του παραγωγού ή του επαγγελματία. Επιπλέον είναι ορατά τα στοιχεία του πωλητή, ώστε να γνωρίζει ο αγοραστής ποιος βρίσκεται πίσω από τον πάγκο και με ποια ιδιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, οι παραγωγοί υποχρεούνται να τοποθετούν σε εμφανές σημείο σταθερή πινακίδα, διαστάσεων τουλάχιστον 1 μέτρου επί 0,40 μέτρου, στην οποία θα αναγράφονται η λέξη “ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ”, το ονοματεπώνυμό του, ο αριθμός άδειας, ο αριθμός μητρώου στο ΟΠΣΑΑ, καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα στην οποία βρίσκεται η αγροτική εκμετάλλευση από την οποία προέρχονται τα προϊόντα. Για να προσθέσουν ή να τροποποιήσουν προϊόντα στην άδεια τους, αυτά πρέπει να συμφωνούν απόλυτα με τα δηλωμένα στοιχεία της αγροτικής τους εκμετάλλευσης. Αποσαφηνίζεται το πλαίσιο για τους επιτρεπόμενους συνδυασμούς ειδών που μπορούν να διατίθενται ταυτόχρονα στον ίδιο πάγκο.

Αντίστοιχα για τους επαγγελματίες πωλητές γίνεται υποχρεωτική η πινακίδα με την αναγραφή “ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ”, με το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό άδειας και τον αριθμό μητρώου στο ΟΠΣΑΑ.

Μοιραστείτε το άρθρο:
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *