ΥΓΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Θριάσιο”: 1.800 ασθενείς σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση!

Λειτουργούν μόνο πέντε από τις οκτώ ανακαινισμένες χειρουργικές αίθουσες, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, στο Θριάσιο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα περισσότεροι από χίλιοι οκτακόσιοι ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση.

Την καταγγελία κάνει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, επισημαίνοντας τις σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών, που προκαλεί ο μειωμένος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων στο εν λόγω νοσοκομείο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στο Αναισθησιολογικό τμήμα και τα Χειρουργεία. Το πρόβλημα είναι βαρύ για το Νοσοκομείο που αποτελεί πυλώνα υγείας για όλη τη Δυτική Αττική – Δυτική Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, το Σωματείο αναφέρει:

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και τα εγκαίνια των ανακατασκευασμένων χειρουργικών αιθουσών του νοσοκομείου μετατράπηκαν σε κυβερνητική φιέστα, εξακολουθεί να μην έχει προσληφθεί ούτε ένας νοσηλευτής, τραυματιοφορέας – βοηθός θαλάμου, αναισθησιολόγος για την στελέχωση τους.

Λειτουργούν καθημερινά μόνο 5 από τις 8 ανακαινισμένες χειρουργικές αίθουσες – ενώ παραμένουν αναξιοποίητες 3 επιπλέον χειρουργικές αίθουσες στο κέντρο Εγκαυμάτων και 2  επιπλέον χειρουργικές αίθουσες στο Μαιευτήριο, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 280 ασθενείς να βρίσκονται για μήνες στη λίστα αναμονής της Γενικής Χειρουργικής κλινικής, περισσότεροι από 200 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Νευροχειρουργικής και περισσότεροι από 900 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Ορθοπαιδικής κλινικής. Παρόμοιες είναι οι λίστες αναμονής και για τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες (ΩΡΛ, Ουρολογική, Πλ. Χειρουργική, Οφθαλμολογική, Γναθοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική και Γυναικολογική).

Η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, παραμένουν κενές 3 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και 7 θέσεις ειδικευόμενων αναισθησιολόγων ενώ ένας ειδικευμένος γιατρός αποσπάται ανα διαστήματα σε αναισθησιολογικά τμήματα των νησιών. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό στα Χειρουργεία και στο Αναισθησιολογικό τμήμα, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους να οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.

Στο Θριάσιο Νοσοκομείο, σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, παραμένουν κενές 86 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 51 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ σε αναστολή εργασίας βρίσκονται 26 νοσηλευτές και τραυματιοφορείς. Η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 190 επικουρικοί εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Στη μεγάλη επιμήκυνση της λίστας αναμονής για χειρουργική επέμβαση συνέβαλε η κυβερνητική απόφαση για περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία κατά 80%, που ουσιαστικά τα μετέτρεψε σε νοσοκομεία “μιας νόσου”, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία δεκάδων χιλιάδων ασθενών. Η απαράδεκτη κατάσταση, με την υπολειτουργία των χειρουργείων αποτελεί μια ακόμη προκλητική πριμοδότηση  της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στα πλαίσια του συστήματος που ζούμε, η υγεία, για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο κερδοφορίας.

Για να εξασφαλισθεί η λειτουργία των Χειρουργείων, χρειάζεται:

► να προκηρυχθούν και να καλυφθούν άμεσα οι 3 κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων. Να τροποποιηθεί ο οργανισμός του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ και να συσταθούν 4 τουλάχιστον επιπλέον οργανικές θέσεις ειδικευμένων αναισθησιολόγων, λαμβάνοντας υπόψη τη μη προσέλευση ειδικευομένων.

να ενισχυθούν το Αναισθησιολογικό και τα Χειρουργεία με προσλήψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού -με επείγουσες διαδικασίες, αξιοποιώντας τις καταστάσεις συμμετεχόντων στην προκήρυξη 6Κ- για να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες,  να δοθούν οι χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και να εξασφαλισθεί η χορήγηση συνεχούς καλοκαιρινής άδειας 15 εργάσιμων ημερών.

να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

► να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button