ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Θοδωρής Σπηλιόπουλος: “Οι πολίτες θα επιβραβεύσουν τη συνεπή και συνεχή παρέμβασή μας”

 Την συνέντευξη που ακολουθεί παραχώρησε ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος, επικεφαλής στους Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου, στο έντυπο “Χαϊδάρι Σήμερα”, φύλλο Σεπτεμβρίου

Περπατώντας στον πολιτισμό

– Κύριε Σπηλιόπουλε, από το πρόγραμμά σας ξεχωρίζουμε την πρόταση ανάδειξης της Ιεράς Οδού. Μιλήστε μας συνοπτικά γι’ αυτήν.

Οι «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου» στην πρότασή τους «Μονοπάτια Πολιτισμού – Σκαραμαγκάς», περιλαμβάνουν την προστασία και ανάδειξη του τμήματος της αρχαίας Ιεράς Οδού, μήκους περίπου 500 μέτρων στην Αφαία, μνημείο πολιτισμού για το οποίο δώσαμε αγώνες. Μαζί με το κομμάτι στο Διομήδειο Κήπο, (θέλουμε να υπάρξει προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Αττικής και Υπουργείου Πολιτισμού), θα αποτελούν το μεγαλύτερο διατηρητέο τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού.

Το σχέδιο είναι απολύτως συγκροτημένο. Κάναμε πολλές σχετικές εκδηλώσεις. Πετύχαμε την πολιτική στήριξη του υπουργού Δ. Βίτσα και οικονομική στήριξη δημόσια από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω της κας Δούρου και του κ. Τζόκα, αλλά… θα βλέπουμε τους τουρίστες να πηγαινοέρχονται στην Ελευσίνα (Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021) και θα τους κουνάμε το μαντήλι!

“Η ιστορία της “αριστερής παρένθεσης” με βρήκε και με βρίσκει μαχητικά αντίθετο. Αυτό δεν μας εμπόδισε να κριτικάρουμε καθυστερήσεις, να διαφωνήσουμε, να κοντραριστούμε για θέματα της Δυτικής Αθήνας και του Χαϊδαρίου.”

Έτσι παίρνεις απορριμματοφόρα

– Στον προβληματικό τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών, τι προτείνετε;

Έχουμε προτείνει κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο μείωση όγκου, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, έχουμε βγει στις γειτονιές και έχουμε ενημερώσει τους συμπολίτες για τη διαχείριση των αποβλήτων και για τα χρήματα που χάνει κάθε μέρα κάθε νοικοκυριό και επαγγελματίας. Αντί αυτών, ακούμε ο “καπιταλισμός”- η “Δούρου” κι άλλα τέτοια, καθώς τα…τρένα περνούν!

Αν γινόταν διαλογή στην πηγή, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία για το έτος 2014, θα εξοικονομούσαμε 300.000 ευρώ ανά έτος από λιγότερες μεταφερόμενες ποσότητες στο ΧΥΤΑ και 320.000 ευρώ περίπου από έσοδα ανακυκλώσιμων υλικών.

Στην 5ετία λοιπόν προκύπτει ποσό πάνω από 3 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο από το δάνειο που έχει συνάψει για αγορά απορριμματοφόρων. Δηλαδή θα μπορούσαμε να έχουμε αγοράσει απορριμματοφόρα χωρίς δάνειο, κάθε χρόνο κι από ένα!

– Σχετικά με τις δαπάνες για το «ενεργειακό αποτύπωμα» του Δήμου;

Αδιαφορία… στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα! Δεν υπάρχει μελέτη σχεδιασμού ως προς το ενεργειακό ισοζύγιο της πόλης μας, το οποίο βέβαια είναι σήμερα αρνητικό.

Να λάβουμε υπόψη μας ότι από τα 47 δημοτικά κτήρια / υποδομές της πόλης μας, τα 37 είναι με πετρέλαιο, δηλαδή όσα ακριβώς παρέλαβε από τη διοίκηση Μαραβέλια, παρότι σε ορισμένα, όπως το Δημαρχείο και το παρακείμενο κλειστό γυμναστήριο, το δίκτυο φυσικού αερίου περνάει «έξω από την πόρτα τους».

– Η ανάδειξη κομμουνιστή δημάρχου στο Χαϊδάρι τίμησε τελικά, κατά την άποψή σας, την ευρύτερη Αριστερά;

Αν εξαιρέσεις το προσφυγικό, που το «πήραμε πάνω μας» οι «Πολίτες σε Δράση» και δεν αφήσαμε περιθώρια, με αποτέλεσμα η πόλη να πάρει άριστα για τη στάση της, ο Δήμαρχος έχει επιλέξει την περιχαράκωση σε ευρύτερα πολιτικά ζητήματα, αποδεχόμενος απολύτως να είναι εκφραστής και μόνο του πολιτικού φορέα που τον υποστηρίζει. Κι όχι μόνο απέναντί μας, αλλά σε όλη την αντιπολίτευση. Έχουν χάσει το μέτρο του πραγματικού μεγέθους και του πολιτικού βάρους που τους αντιστοιχεί.

– Μετέχετε στο Δ.Σ. του Αττικού Νοσοκομείου. Με ποιους όρους γίνεται αυτό;

Η συμμετοχή μου στο Δ.Σ του Αττικού Νοσοκομείου, ως άμισθο μέλος, γίνεται επειδή πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στη βελτίωση της λειτουργίας του και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Δουλεύω με πλήρες ωράριο στο οδοντιατρείο μου, εδώ και 35 χρόνια, στο κεντρικό Χαϊδάρι, και προσπαθώ –και πιστέψτε με τα καταφέρνω- να παρευρίσκομαι σε όλες τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Νοσοκομείου. Νομίζω ότι και με τη δική μου συμβολή σοβαρές δυσλειτουργίες του Νοσοκομείου ξεπεράστηκαν. Αλλά έχουμε πολύ «κουπί» να κάνουμε. Οι μηχανισμοί γραφειοκρατίας, αλλά και τα λόμπι στο χώρο της υγείας είναι πολύ ισχυρά.

– Η αίσθηση είναι ότι ως δημοτική παράταξη δεν “κρατάτε αποστάσεις” από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκαθαρίζουμε ότι μικροκομματικά δεν λειτουργήσαμε ποτέ σαν παράταξη, ούτε στην εποχή της “ανομβρίας» για την Αριστερά. Έχουμε λοιπόν ταυτότητα σαφή και διακριτή. Ωστόσο η ιστορία της “αριστερής παρένθεσης” με βρήκε και με βρίσκει μαχητικά αντίθετο. Αυτό δε μας εμπόδισε να κριτικάρουμε καθυστερήσεις, να διαφωνήσουμε, να κοντραριστούμε για θέματα της Δυτικής Αθήνας και του Χαϊδαρίου. Από την άλλη πλευρά ό,τι μας εκφράζει το επικροτούμε, προσπαθώντας να είμαστε συνεπείς σε επιλογές που ταυτίζονται και με τα κείμενα του προγράμματός μας.

“Ο Δήμαρχος έχει επιλέξει την περιχαράκωση, αποδεχόμενος απολύτως να είναι εκφραστής και μόνο του πολιτικού φορέα που τον υποστηρίζει. Έχουν χάσει το μέτρο του πραγματικού μεγέθους και του πολιτικού βάρους που τους αντιστοιχεί.”

Το ταγκό θέλει δύο

– Ας υποθέσουμε ότι εκλέγεστε δήμαρχος με απλή αναλογική. Από ποιες τοπικές δυνάμεις προσδοκάτε στήριξη; Και αντίστροφα, αν είστε αντιπολίτευση, σε ποιον από τους σημερινούς σχηματισμούς θα “βάζατε πλάτη”;

Η ερώτηση περιλαμβάνει πολλά υποθετικά στοιχεία και δεν είναι πάντα εύκολο να δοθούν ρεαλιστικές απαντήσεις. Πρέπει να το ξαναδούμε όταν κάτσει ο κουρνιαχτός και δούμε ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι. Ωστόσο θα ήθελα να πω ότι προσδοκούμε να πάρουμε τη Δημαρχία, καθώς θεωρούμε ότι οι πολίτες θα επιβραβεύσουν τη συνεπή και συνεχή παρέμβασή μας σε ζητήματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία, από το μικρό και καθημερινό μέχρι εκείνο που ονομάζουμε μεγάλο και υπερτοπικό. Είναι σαφές ότι οι συγκλίσεις θα πρέπει να είναι σε προγραμματικό επίπεδο κι αυτές θα μας «καθοδηγήσουν» στην πιθανότητα συνεργασιών. Στο γάμο και στο ταγκό χρειάζονται δύο, άρα οι προθέσεις οι δικές μας δεν αρκούν για να καθορίσουν ένα αποτέλεσμα συμμαχιών σε κάθε περίπτωση και με όποιο εκλογικό αποτέλεσμα.

Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button