ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Θηλιά στο λαιμό του Δήμου: Καμπάνες 1.000.000 €, φόβος “τοπικού μνημονίου”!

Βαρύ χρηματικό ποσό καλείται να καταβάλει άμεσα ο Δήμος Χαϊδαρίου σε ιδιώτες, μετά από δύο τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που του κοινοποιήθηκαν πρόσφατα. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η σημερινή δημοτική αρχή κάνει λόγο για σημαντική έλλειψη χρηματικών διαθεσίμων στα ταμεία της, κινδυνεύοντας ακόμα και να υπογράψει μνημόνιο με το Παρατηρητήριο της Αυτοδιοίκησης. 

Τα πρόσφατα ανακύψαντα χρέη αφορούν δύο δικαστικές υποθέσεις οικονομικού χαρακτήρα παρελθόντων ετών, δηλαδή διεκδικήσεις επιχειρήσεων που ήταν σε δοσοληψία με τον Δήμο.

Εκκρεμούν οφειλές από την ανέγερση του Δημαρχείου!

Η πρώτη περίπτωση έχει να κάνει με την ανέγερση και κατασκευή του σημερινού Δημαρχείου, η οποία ξεκίνησε επί Κυριάκου Ντηνιακού και ολοκληρώθηκε κατά την πρώτη θητεία του Δημήτρη Μαραβέλια (2007-2010).

Συγκεκριμένα λοιπόν, κατά τη διάρκεια των εργασιών ολοκλήρωσης του νέου Δημαρχείου, η εργολήπτρια εταιρεία υπέγραψε συμπληρωματική σύμβαση με την δημοτική αρχή Μαραβέλια, καθ’ υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού. Όμως οι συγκεκριμένες εργασίες δεν αποπληρώθηκαν, με αποτέλεσμα ο κατασκευαστής να προσφύγει στα δικαστήρια, όπου και δικαιώθηκε μετά από μακροχρόνια νομική διαμάχη. Έτσι ο Δήμος καλείται να αποπληρώσει ποσό 608.220,02 ευρώ ως κεφάλαιο και πάνω από 250.000 ευρώ σε τόκους!

Δικαστική μάχη για δημοτικά τέλη

Στο ίδιο περίπου διάστημα ο Δήμος έλαβε  εξώδικο από εταιρεία, που έχει την έδρα της στον Ασπρόπυργο και εγκαταστάσεις στον Σκαραμαγκά. Ζητάει επιστροφή του 40% του ποσού που πλήρωσε προκαταβολικά, όπως προβλέπει η νομοθεσία, για να προσφύγει δικαστικά  κατά της επιβολής τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που της επιβλήθηκαν. 

Η υπόθεση αυτή βασίζεται σε έξι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κοινοποιημένες ήδη από τα έτη 2014 έως 2016, που τη δικαίωσαν. Καλείται λοιπόν τώρα ο Δήμος Χαϊδαρίου να επιστρέψει το ποσό των 113.225,72 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 40% των δημοτικών τελών που της επιβλήθηκαν, συμμορφούμενος με τις αποφάσεις αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο παρελθόν είχε γίνει αυτοψία σε εργοστάσιο της εταιρείας στον Σκαραμαγκά. Όπως διαπίστωσαν υπάλληλοι του Δήμου, τα τετραγωνικά της επιχείρησης ήταν πολλαπλάσια από αυτά που δηλώνονταν. Της επιβλήθηκαν έτσι για πέντε χρόνια τα αντίστοιχα πρόστιμα και τα αναλογούντα δημοτικά τέλη. Η εταιρεία όμως προσέφυγε δικαστικά και απαλλάχτηκε. Ο λόγος ήταν ότι το δικαστήριο εκτίμησε πως δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση στην επιβολή των τελών.

Με το «χέρι απλωμένο» στο Υπ. Εσωτερικών

Την ίδια ώρα ο Δήμος αναζητεί λύσεις προκειμένου να βρει τα προαναφερθέντα ποσά (συνολικά 970.000 ευρώ) για να πληρώσει τις παραπάνω τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, που είναι άμεσα απαιτητές.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αργυρόπουλος, δήλωσε αποκλειστικά στο “Χαϊδάρι Σήμερα”: «Θα διεκδικήσουμε σχετικές χρηματοδοτήσεις από τα θεσμικά όργανα (σσ Υπουργείο Εσωτερικών), ώστε να τακτοποιήσει ο Δήμος την μεγάλη αυτή οικονομική εκκρεμότητα και να προχωρήσει μπροστά στην υλοποίηση πολιτικών υπέρ του δημότη και αλλαγής της εικόνας του Χαϊδαρίου. Οι συνθήκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός ήταν αρκετές για να επηρεάσουν την ήδη επιβαρυμένη οικονομικά λειτουργία του Δήμου. Καλούμαστε στην δύσκολη αυτή περίοδο όλοι να ανταποκριθούμε και να κάνουμε το καλύτερο. Το κυριότερο είναι όμως να βλέπουμε τα πράγματα αντικειμενικά και με την δέουσα προσοχή και πάντοτε βάσει στοιχείων»,

Αναφορά σχετικά με το “φέσι” στον εργολάβο του Δημαρχείου υπάρχει σε αυτό το άρθρο μας του 2013: Μάριος Λιακόπουλος: “Μυθεύματα” όσα λέτε για τα οικονομικά χάλια του Δήμου!

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button