ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Θηλιά” για εκατοντάδες πολυκατοικίες τα χρέη funds και Κινέζων επενδυτών

Σε φλέγον ζήτημα για εκατοντάδες διαχειριστές και ιδιοκτήτες ακινήτων έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της μη κατοβολής των κοινοχρήστων από διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, ιδιοκτήτες των οποίων είναι είτε Κινέζοι επενδυτές, είτε μεγάλα funds.

Στα συγκεκριμένα χρέη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α), Στράτος Παραδιάς μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης (30/10) στην εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Παναγιώτη Στάθη στον Realfm 97.8.

«Το θέμα της πληρωμής των κοινοχρήστων ήταν πάντα ένα θέμα στην καλή προαίρεση του οφείλοντος – ας το πούμε έτσι – γιατί η καθυστέρηση των κοινοχρήστων ήταν μια πράξη χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες. Καθένας θα μπορούσε να το κάνει αυτό το πράγμα. Και όσοι έχουν κάνει διαχείριση το ξέρουν αυτό, γι’ αυτό κιόλας έχουμε ένα κύμα άρνησης ανάληψης των καθηκόντων του διαχειριστή σε πάρα πολλές πολυκατοικίες. Δυστυχώς, για την τύχη των περιουσιών τους. Όμως τώρα εδώ το καινούριο φαινόμενο, το οποίο εσείς επισημαίνετε, είναι ότι υπάρχουν νέου τύπου αγοραστές, όπως είναι κάποιοι κινέζοι και κάποιες άλλες εθνικότητες και κάποιες εταιρείες μικρές, οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι αν δεν δώσουν τα στοιχεία τους στον διαχειριστή κι αν δεν έχουν ορίσει εκπρόσωπο στην Ελλάδα να τις εκπροσωπεί, μπορούν άνετα να κάνουν το κορόιδο σε ό,τι αφορά στην πληρωμή των κοινοχρήστων, που αυτό είναι το ένα κομμάτι του προβλήματος, η καθημερινότητα δηλαδή ότι ο διαχειριστής έχει μεγάλη δυσκολία να εισπράξει», ανέφερε αρχικά.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι: «Το χειρότερο, όμως, είναι το εξής: κάποια στιγμή αυτοί πουλάνε σε κάποιον άλλον το διαμέρισμα και η πολυκατοικία το μαθαίνει μόνο όταν εμφανιστεί ο νέος αγοραστής, ο οποίος προφανώς θέλει να μείνει ή οτιδήποτε άλλο. Και εκεί θα επιχειρήσουν οι διαχειριστές να ενημερώσουν τον καινούριο αγοραστή ότι το διαμέρισμα χρωστάει αυτά κι αυτά… Και η απάντηση που θα εισπράξει  από τον αγοραστή και τον δικηγόρο του αγοραστή είναι η εξής: ότι ο αγοραστής ευθύνεται για τα κοινόχρηστα από την ημέρα της αγοράς του ακινήτου. Δηλαδή δεν ευθύνεται για τις υποχρεώσεις από τους προηγούμενους, χωρίς να πληρώσει απολύτως τίποτα και χωρίς να υπάρχει πρακτικός τρόπος, ειδικά όταν πρόκειται για αλλοδαπό, η πολυκατοικία, η συνιδιοκτησία, ο διαχειριστής να εισπράξουν τα χρήματα αυτά, τα οποία τελικώς επιβαρύνονται όλοι οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προέρχεται από ξένα fund, ο κ. Παραδιάς αναφερόμενος στα μέτρα που έχει προτείνει η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. τόνισε: «Εμείς ήδη κάναμε στην κυβέρνηση, την οποία δώσαμε και στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε συνεννόηση με τους συμβολαιογράφους ζητήσαμε στο περιεχόμενο κάθε συμβολαίου, όχι σαν ξεχωριστή δήλωση, αλλά στο σώμα κάθε συμβολαίου πώλησης να δηλώνει ο πωλητής ή ο εκπρόσωπος της πωλήτριας εταιρείας ότι δεν υπάρχουν οφειλές κοινοχρήστων. Κι αυτό θα έχει ποινικές συνέπειες για αυτόν ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οφειλές, ενώ οφειλές υπήρχαν».

Το αίτημα, επισήμανε ο κ. Παραδιάς, δεν έγινε δεκτό γιατί «κανένας δεν νιώθει ότι είναι στην αρμοδιότητά του ως υπουργείο να ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Εκεί είναι το πρόβλημα. Το έχουμε επικοινωνήσει. Ξέρουμε ότι αυτό το πράγμα είναι μια ανοιχτή πληγή στην κοινωνία. Εγώ θα χαρώ πάρα πολύ να ακούσει κάποιος παράγοντας από την εκπομπή αυτή την κραυγή απόγνωσης ενός σωρού διαχειριστών, κυρίως στην Αθήνα, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν φαντάσματα απέναντί τους και στο τέλος την πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες. Δηλαδή, το θύμα είναι το σύνολο των συνιδιοκτητών».

«Εμείς θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό. Δεν το αφήνουμε. Γιατί έχουμε καθημερινές καταγγελίες μελών μας που είναι διαχειριστές στις πολυκατοικίες, οι οποίοι άνθρωποι εκτός των άλλων που τραβάνε για να μπορέσουν να κρατήσουν τις πολυκατοικίες όρθιες μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, έχουν κι αυτό το θέμα. Δηλαδή, να έχουν πουληθεί ένα, δύο διαμερίσματα σε ανθρώπους που δεν υπάρχουν, δεν εμφανίζονται πουθενά. Να έχετε υπόψη σας ότι πριν από το φαινόμενο αυτό, έχουμε ένα άλλο που συνεχίζεται. Ποιο; Ότι πεθαίνει κάποιος που δεν έχει παιδιά και δεν εμφανίζεται κληρονόμος. Και δεν εμφανίζεται κανείς να πληρώσει τα κοινόχρηστα στη διαχείριση επί σειρά ετών. Και αυτό το πρόβλημα υπάρχει», παρατήρησε ο πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. μεταξύ άλλων.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x