ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Θαλάσσια Ιερά Οδός”, Πειραιάς – Ελευσίνα. Στα σκαριά πολιτιστική κρουαζιέρα

H νέα θαλάσσια σύνδεση σχεδιάζεται με στόχο την τουριστική και πολιτιστική ανάδειξη των περιοχών της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα των Δήμων της θαλάσσιας διαδρομής από τον Πειραιά έως την Ελευσίνα. Σύμφωνα με το “Βήμα”, τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο από την πλευρά τους και οι επτά Δήμοι της περιοχής, (Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Χαϊδαρίου, Κερατσινίου Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας και Πειραιώς) έχουν εκφράσει τη θερμή τους υποστήριξη και την συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία.

Η ιδέα της αναβίωσης της «Θαλάσσιας Ιεράς Οδού» αναπτύσσεται με πρωτοβουλία της συνεργασίας του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας με την Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του οργανισμού λιμένος Ελευσίνας:

Η πρωτοποριακή ιδέα της “Θαλάσσιας Ιεράς Οδού” αφορά τη χάραξη μιας νέας θαλάσσιας διαδρομής, σε αντιστοίχιση της αρχαίας χερσαίας Ιεράς Οδού, η οποία θα συνδέει δια θαλάσσης τον Πειραιά με την Ελευσίνα μέσω πλοιαρίων, που θα εκτελούν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θαλάσσιας περιήγησης/αναψυχής στον κόλπο της Ελευσίνας καθώς και άλλων σημείων της θαλάσσιας διαδρομής. Ειδικότερα, η Θαλάσσια Ιερά Οδός θα ξεκινά από την πόλη του Πειραιά και διερχόμενη από το στενό της Σαλαμίνας, όπου έλαβε χώρα η ιστορική ναυμαχία, θα καταλήγει στην ιστορική πόλη της Ελευσίνας, ενώνοντας τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με άλλους αρχαιολογικούς χώρους ή και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος των όμορων Δήμων (Πειραιώς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου). Ευελπιστούμε ότι η Θαλάσσια Ιερά Οδός θα τύχει της προσοχής και του ενδιαφέροντος όλων των παράκτιων Δήμων της διαδρομής, καθόσον ανοίγει το δρόμο για να τοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη η υποβαθμισμένη σήμερα περιοχή της Δυτικής Αττικής, αναδεικνύοντας την ιστορική της κληρονομιά και τη σημασία της.

“Ναι” από Πατούλη

Από τη μεριά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αρμόδιους φορείς, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, εκδήλωσε την πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής να συμβάλει και να βοηθήσει έμπρακτα στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη της πολιτιστικής – τουριστικής διαδρομής της «Θαλάσσιας Ιεράς Οδού».

«Η Περιφέρεια Αττικής έχει τη βούληση να συμβάλλει έμπρακτα την πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής», είπε ο περιφερειάρχης.

Κάτι ξεχάσατε κ. Περιφερειάρχα…

Όλα καλά με την θαλάσσια αντιστοίχιση της “αρχαίας χερσαίας Ιεράς Οδού”. Αλλά για την πρόταση πολιτιστικής ανάδειξης της χερσαίας Ιεράς Οδού (Κεραμεικός – Ελευσίνα), πολύτιμα ίχνη της οποίας σώζονται σε διάφορα σημεία της διαδρομής και κυρίως στο Χαϊδάρι, η Περιφέρεια Αττικής δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ. Αυτή η διαδρομή, από Κεραμεικό μέχρι Ελευσίνα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με εξαιρετικά αξιοθέατα και τουριστικούς ιστορικούς χώρους της περιοχής μας και να αποτελέσει σημαντικό πόλο τουριστικής ανάπτυξης. Σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί κατ΄επανάληψη, αλλά έχουν πέσει στο κενό.

Ενδεικτικά, μπορείτε να διαβάσετε από παλιότερα άρθρα στο “Χαϊδάρι Σήμερα”:

Πολίτες σε Δράση: Ο Πολιτισμός πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης για το Χαϊδάρι

Εισήγηση που έκανε ο Κίμων Φουντούλης για την Ιερά Οδό στο Πανελλήνιο Συνέδριο Marketing & Branding Τόπου

Πέθανε το όνειρο της Ιεράς Οδού;

Και κάτι ακόμη: Ποια αξία έχει η αποδοχή του σχεδίου από τον Δήμο Χαϊδαρίου, αν δεν του δοθεί διέξοδος στη θάλασσα, στην Ακτή Σκαραμαγκά; Και σε αυτό θα μπορούσε (και όφειλε) να πάρει θέση ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Είναι “παράκτιος Δήμος” το Χαϊδάρι αυτή τη στιγμή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Βαρκάδα στον Κόλπο της Ελευσίνας – Σκαραμαγκά

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button