ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ερώτηση στη βουλή: Θα δώσει η κυβέρνηση την ακτή Σκαραμαγκά στη Δυτική Αθήνα;

Το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά φεύγει, μετά τι; Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Δυτικής Αθήνας κατέθεσαν σχετική ερώτηση στους υπουργούς Μετανάστευσης και Οικονομικών για τη μελλοντική χρήση της Προβλήτας 4, όπου σήμερα λειτουργεί το καμπ, έκταση που ανήκει στην ΕΤΑΔ, καθώς και για την τύχη των φιλοξενούμενων μετά το πέρας λειτουργίας του.

Σημειώνουν ότι “επανέρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο το συνεχές αίτημα των Δήμων της περιοχής (ιδιαιτέρως του Δήμου Χαϊδαρίου), των φορέων της κοινωνίας των πολιτών και των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής για την παραχώρηση του ως άνω χώρου -που σαφώς ανήκει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου- στους πολίτες και επ’ ωφελεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων αναψυχής, εκπαίδευσης και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων”.

Ρωτούν τον υπουργό οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αν προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών “να ανταποκριθεί στο διαχρονικό αίτημα του λαού της περιοχής για την απόδοση της έκτασης για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων αναψυχής, εκπαίδευσης και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων”.

Πιο συγκεκριμένα:

Αθήνα, 21 Απριλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς α) Μετανάστευσης και Ασύλου και β) ΟικονομικώνΘέμα: «Παύση λειτουργίας της Δομής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Σκαραμα-γκά και μέλλον του ακινήτου της ΕΤΑΔ στην περιοχή»Στο άρθρο 60 του Ν. 4796/2021 (ΦΕΚ 63 Α΄), ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή ορίζεται, μεταξύ άλλων: «Η υφιστάμενη άδεια λειτουργίας, υπ’ αρ. 120/01/ 12. 7.2001 απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών «Χορήγηση άδειας λειτουργίας (ανανέω-ση) μετά από μηχανολογικό εκσυγχρονισμό του Ναυπηγείου κατασκευής και επι-σκευής πλοίων-σκαφών της Α.Ε. «Ελληνικά Ναυπηγεία», θεωρείται αυτοδικαίως διαχωρισθείσα σε δυο (2) άδειες λειτουργίας ναυπηγείων, αορίστου χρόνου εκάστη, μεταξύ της Ανώνυμης Εταιρίας Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ) και της Ανώνυμης Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.)».

Συγχρόνως, υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι έχει δρομολογηθεί η διακοπή λειτουργίας της Δομής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο, η οποία ευρίσκεται στη θέση «Προβλήτα 4» του Δήμου Χαϊδαρίου και εντός της έκτασης της ΕΤΑΔ.

Τα δύο αυτά γεγονότα επαναφέρουν επιτακτικά στο προσκήνιο το συνεχές αίτημα των Δήμων της περιοχής (ιδιαιτέρως του Δήμου Χαϊδαρίου), των φορέων της κοινωνίας των πολιτών και των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής για την παραχώρηση του ως άνω χώρου -που σαφώς ανήκει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου- στους πολίτες και επ’ ωφελεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων αναψυχής, εκπαίδευσης και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων. Επειδή, υπάρχει εύλογο ανθρωπιστικό ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία, για το μέλλον των φιλοξενούμενων στη Δομή Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, μετά το πέρας λειτουργίας της, είναι δε σημαντικό να ληφθεί μέριμνα για αυτούς και να μην επαναληφθούν απαράδεκτα φαινόμενα εγκατάλειψής τους στην τύχη τους από τη σημερινή κυβέρνηση.Επειδή, είναι ομόφωνο και διαχρονικό το αίτημα για την παραχώρηση της έκτασης επ’ ωφελεία των δημοτών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

1. Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης και, ειδικότερα, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας της Δομής Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, ιδίως δε ως προς τη μεταφορά των φιλοξενουμένων σε άλλες δομές ή προγράμματα φιλοξενίας;

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών

1. Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης και, ειδικότερα, του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το μέλλον του ακινήτου της ΕΤΑΔ που βρίσκεται στην περιοχή Σκαραμαγκά;

2. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να ανταποκριθεί στο διαχρονικό αίτημα του λαού της περιοχής για την απόδοση της έκτασης για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων αναψυχής, εκπαίδευσης και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βίτσας Δημήτριος

Δραγασάκης Ιωάννης

Καφαντάρη Χαρά

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Ψυχογιός Γεώργιος (βουλευτής Κορινθίας)

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: Αυλαία στη λειτουργία μιας πόλης, μέσα στην πόλη μας

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button