Θοδωρής Σπηλιόπουλος, επικεφαλής “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”

Οι τραγικές παραλείψεις σε άλλες περιοχές της χώρας και σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων, μας οδηγούν στο να επιμείνουμε να παρθούν πρωτοβουλίες από τον Δήμο μας, έτσι ώστε να έχουμε ακριβή εικόνα των δυσκολιών που έχουν σχέση με τις δομές υγείας μεγάλες (νοσοκομεία) και μικρές (κέντρα υγείας και Αγία Βαρβάρα).

Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωσή μου να πω δημόσια ευχαριστώ στους εργαζόμενους στις δομές υγείας στο Δήμο μας, αλλά προτιμώ αντί να τους χειροκροτήσω να δηλώσω τη συμπαράσταση όλων στα δίκαια αιτήματα για ενίσχυση και θωράκιση του ΕΣΥ.

Έχει νόημα να επιμείνουμε να εφαρμοστούν και στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά τα πρωτόκολλα αποφυγής λοιμώξεων, που σημαίνει παροχή μέτρων υγιεινής και προστασίας, καθώς και εκπαίδευση του πληθυσμού. 

Κατά τη γνώμη μας είναι απαραίτητο να υπάρξουν υγειονομικές δομές μέσα στον καταυλισμό, με στόχο την εφαρμογή εκτεταμένων τεστ.

Επίσης να υπάρξει έτοιμη υγειονομική ζώνη καραντίνας, που να μπορέσει άμεσα να υποδεχτεί τυχόν κρούσματα. 

Η εκ των υστέρων υστερία κοινωνικού αυτοματισμού μόνο σαν ανικανότητα θα μπορεί να εκληφθεί, όταν μάλιστα έχουν προηγηθεί επανειλημμένα περιστατικά σε τέτοιους χώρους συγχρωτισμού, όπου η επιστήμη προδικάζει ότι το τυχαίο είναι μάλλον αναμενόμενο. 

Ο Δήμος μας δεν έχει ευθύνη στον σχεδιασμό. Το πρόβλημα τον ξεπερνά σαν μέγεθος στον σχεδιασμό. Θα έχει ευθύνη αν με βάση την κοινή λογική και εμπειρία δεν σηκώσει το ανάστημά του στο να έχει επαρκή πληροφόρηση, όπως οφείλει η κεντρική πολιτεία να κάνει απέναντι σε ένα Δήμο που έχει χωροταξικά το φορτίο τεσσάρων Νοσοκομείων και ενός καταυλισμού. Γιατί, ενώ δεν έχει την ευθύνη, θα κληθεί να χειριστεί εκ των υστέρων τις κοινωνικές επιπτώσεις.

Εδώ και 10 μέρες ζήτησα προφορικά από τον Δήμαρχο και γραπτά με αίτημα προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συνέχεια και στην τηλεσύσκεψη των επικεφαλής με τον Δήμαρχο, να κάνουμε τηλεσύσκεψη εργασίας αρμόδιων φορέων για τον κορωνοϊό με την συμμετοχή εκπροσώπων των δομών υγείας στην περιοχή, του Κέντρου Φιλοξενίας, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας, εννοείται σε όποιο επίπεδο αξιολογηθεί.

Ο δήμαρχος ηγείται και η πλειοψηφία ασκεί διοίκηση, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συλλογική ευθύνη για ότι γίνεται και για ότι δεν γίνεται δια της ολιγωρίας και των παραλήψεων, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν θέματα τέτοιας κλίμακας όπως οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Χαϊδάρι 23/4/2020

ΥΓ . Το “νίπτω τας χείρας μου”ή το “δεν μας αφορά”, προσωπικά δεν μου ταιριάζει. Θα επιμείνω λοιπόν, γιατί όλοι έχουμε συλλογική ευθύνη για το σήμερα αλλά και το αύριο, που θα είναι εξ ίσου δύσκολο αλλά το παρόν μπορεί να οριοθετήσει την εξέλιξή του. Μόνο όταν εμείς θα έχουμε εξαντλήσει την προσπάθεια να καταθέσουμε εύλογα ερωτήματα, να αφυπνίσουμε με  την βουκέντρα μας (γραφίδα) τον όποιο εφησυχασμό διαπιστώνουμε στην Πολιτεία, θα έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να αποδώσουμε τα του Καίσαρος.