ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΤΕΧΝΗ

Να δοθεί το “χρυσό κλειδί” της πόλης στον Παντελή Βούλγαρη

 

Το “Τελευταίο σημείωμα” συγκινεί τους νέους και αναδεικνύει την ιστορία της πόλης μας. Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη καθηλώνει δεκάδες χιλιάδες θεατές στις κινηματογραφικές αίθουσες πρώτης προβολής, όπου παίζεται επί ένα και πλέον μήνα, από τις 26 Οκτωβρίου. 

Ιδιαίτερη επιτυχία έχει στη νέα γενιά. “Έκλαιγα επί δύο ώρες, όσο κράτησε το έργο, όπως και οι υπόλοιποι γύρω μου. Μέχρι σήμερα γνώριζα ελάχιστα γι’ αυτά τα γεγονότα”, μάς είπε η 16χρονη Χριστίνα. “Πρώτη φορά, βρέθηκα σε προβολή ταινίας που εγώ και όλοι οι άλλοι θεατές δεν σηκωθήκαμε από τις θέσεις μας, παρά μόνο όταν πέρασε στην οθόνη και η τελευταία γραμματοσειρά”, σημειώνει η νεαρή Νίκη σε σχόλιό της στο “Αθηνόραμα”. Αυτή είναι η δύναμη της τέχνης και ειδικότερα ενός αριστοτέχνη σκηνοθέτη. (Στην πρώτη φωτό ο Παντελής Βούλγαρης με τους πρωταγωνιστές Ανδρέα Κωνσταντίνου – Ναπολέοντας Σουκατζίδης και Μελία Κρίλιγκ – Χαρά Λιουδάκη, αρραβωνιαστικιά του Ναπολέοντα).

Πιο δυνατό το αίτημα της πόλης

Σε αυτό πλαίσιο κινήθηκε η παρέμβαση του Βαγγέλη Ντηνιακού στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου. Όπως είπε, την παρακολούθησε στην «Άνοιξη» και διαπίστωσε πως στην προβολή της, ανάμεσα στους εκατοντάδες θεατές ήταν και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι. Με αφορμή αυτό το πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας, ο Β. Ντηνιακός κατέθεσε πρόταση για την υλοποίηση ενός πρόσφατου ομόφωνου ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου. Δεν είναι άλλο από την ανάδειξη του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου σε Χώρο Ιστορικής Μνήμης. Είπε ακόμη πως επιθυμία του σκηνοθέτη είναι η ταινία να παιχτεί σε σχολεία της πόλης μας και της Καισαριανής και πρότεινε να δίνεται κάθε χρόνο στους τελειόφοιτους των Λυκείων της πόλης μας, που εισάγονται σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ένα DVD της ταινίας. 

Να δοθεί το "χρυσό κλειδί" της πόλης στον Παντελή Βούλγαρη 2

«Να τη δουν όλοι οι μαθητές»

«Την παρακολούθησα και εγώ μαζί με το δήμαρχο», εξομολογήθηκε και ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραγιάννης, ο οποίος δεν αναλώθηκε στην κριτική ορισμένων μελών του ΚΚΕ σχετικά με το “πόσες φορές ακούστηκε η λέξη κομμουνιστής στο έργο”. Αντίθετα, όπως είπε, αξίζει να μαθαίνουν οι νέοι σήμερα τα διδάγματα του αγώνα, της αντίστασης και της ηρωικής στάσης των Ελλήνων, σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια και με αυτές τις αξίες να πορεύονται στη ζωή τους. Τόνισε πως δεν βλέπει την ταινία “μουσειακά”, δηλαδή  σαν κάτι που πρέπει να το γιορτάζουμε σε μια επέτειο. Ανέφερε πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι να παρακολουθήσουν όλα τα παιδιά της πόλης μας αυτή την κινηματογραφική ταινία, κάτι για το οποίο θα καταβληθούν προσπάθειες.

Να δοθεί το "χρυσό κλειδί" της πόλης στον Παντελή Βούλγαρη 4

“Ένα ευχαριστώ στον Ναπολέοντα”

Η ταινία αναφέρεται στην αληθινή ιστορία του 34χρονου Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη διερμηνέα για τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου Χαϊδαρίου Καρλ Φίσερ και ήταν ένας από τους 200 αγωνιστές, οι οποίοι εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944. 

«Πάω για τα 77 μου χρόνια. Θέλω να προλάβω να πω ένα “ευχαριστώ” στον Ναπολέοντα Σουκατζίδη», είπε ο Παντελής Βούλγαρης στην Ιωάννα Καρυστιάνη όταν ο θρίαμβος της «Μικράς Αγγλίας», καταλάγιασε και είχε έρθει η ώρα για μια νέα τους ταινία. Και έτσι, με πολλή δουλειά, κόπο αλλά και πάθος γεννήθηκε το «Τελευταίο σημείωμα».

Να δοθεί το "χρυσό κλειδί" της πόλης στον Παντελή Βούλγαρη 6Ο Παντελής Βούλγαρης επικεντρώνεται σε ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους, «που έφτασαν μέχρι το τέρμα, όχι μόνο για την πολιτική τους ιδεολογία, αλλά κυρίως για την αξιοπρέπεια». Η σύζυγός του Ιωάννα Καρυστιάνη, είχε καθοριστικό ρόλο στο σενάριο, δηλαδή στο λεπτό εγχείρημα, βασισμένοι σε ιστορικά στοιχεία και στην «ευλογημένη μυθοπλασία», όπως την αποκάλεσε η Καρυστιάνη, να διηγηθούν τη ζωή στη φυλακή του Χαϊδαρίου, αλλά και την εκτέλεση από τους Γερμανούς στην Καισαριανή, την 1η Μαΐου 1944, 200 αγωνιστών κομμουνιστών, με επικεφαλής τον θρυλικό Ναπολέοντα, που προτίμησε το θάνατο, για να μην πάρει τη θέση του στο απόσπασμα άλλος συναγωνιστής του.

«Ένιωθα ότι έχω αδικήσει την Κατοχή στις άλλες μου ταινίες, ότι ακόμα κάτι της χρωστάω. Ένιωθα την ανάγκη να καταλάβω τον Ναπολέοντα και τους συντρόφους του. Σε εποχές αφασίας και καναπέ, να μιλήσω γι’ αυτόν σε ανθρώπους που χαμπάρι δεν έχουν πάρει από την ιστορία του», δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Δεν γνωρίζουμε αν έχει γίνει ποτέ στο Χαϊδάρι, αλλά το “Χαϊδάρι Σήμερα” πιστεύει πως αξίζει να δοθεί στον Βούλγαρη το “χρυσό κλειδί της πόλης”.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button