Χαϊδάρι Σήμερα Ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης

Το προηγούμενο Σάββατο φτιάξαμε ξεχωριστούς “μελαχρινούς” κουραμπιέδες από τη Σχοινούσα. Σήμερα ο Γιάννης Μπαξεβάνης μας δίνει τη δική του συνταγή για τα μελομακάρονα, μαζί με τις ευχές του για Καλά Χριστούγεννα!

Υλικά

1600 γραμμ. αλεύρι τύπου 70%

350 γραμμ. σιμιγδάλι

300 γραμμ. άχνη

750 γραμμ. χυμό πορτοκάλι

850 γραμμ. ελαιόλαδο

12 γραμμ. αμμωνία

1 κσ σόδα

1,5 κσ κανέλα

Ξύσμα 2 πορτοκαλιών

Καρύδια τριμμένα και κανέλα για από πάνω…

Για το σιρόπι
1200 γραμμ. νερό και 450 γραμμ. μέλι.

Βράζουμε το σιρόπι 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Εκτέλεση

Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τα υγρά. Πρώτα λάδι και χυμό πορτοκαλιού μετά την άχνη, την σόδα, την κανέλα, το ξύσμα, την αμμωνία και τέλος το αλεύρι και το σιμιγδάλι.

Ανακατεύουμε, όχι πολύ… μόλις σχηματιστεί η ζύμη, πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και ψήνουμε στους 180Ο για 25 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και κατευθείαν στο σιρόπι για μισό λεπτό.

Στρώνουμε σε δίσκο και πασπαλίζουμε από πάνω με τριμμένο καρύδι με κανέλα..