“Το καβουρντισμένο αλεύρι, παίρνει άρωμα φουντουκιού, χωρίς να έχουμε βάλει φουντούκια.”

Μεγάλο Τραπέζι

Υλικά

600 γραμμάρια αλεύρι 70%

250 gr βούτυρο γάλακτος

250 gr βούτυρο πλάκα

2 κρόκοι

150gr ζάχαρη

1 φλιτζάνι καφέ κονιάκ

Μια κουταλιά γλυκού μπέικιν

Ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι

Ένα φλιτζάνι καφέ αλισίβα

300 γραμμάρια αμύγδαλα καβουρδισμένα και σπασμένα

Μπόλικη άχνη και ανθόνερο.

Εκτέλεση

Για την αλισίβα

Βάζουμε να πάρει μία βράση, τρεις κουταλιές στάχτη με ένα ποτήρι νερό.

Αφήνουμε να κρυώσει και να κατακάτσει η στάχτη.

Παίρνουμε μόνο ένα φλιτζανάκι του καφέ από το νερό προσεκτικά ή αν θέλετε το σουρώνετε.

Για το καβουρδισμένο αλεύρι

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα ταψί στο φούρνο να καβουρδιστεί 25 λεπτά στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε κάθε 10 λεπτά και περιμένουμε στο τέλος να πάρει μία μυρωδιά, που θα μας θυμίζει φουντούκι και να αλλάξει ελαφρά το χρώμα του προς το καφέ. Όταν βγει αφήνουμε να κρυώσει και το περνάμε από κόσκινο.

Για τους κουραμπιέδες

Χτυπάμε σε μπασίνα να αφρατέψει το βούτυρο και τη ζάχαρη

Προσθέτουμε τους κρόκους σιγά-σιγά, το κονιάκ, την αλισίβα, τα ξύσματα μετά το αλεύρι και το baking και στο τέλος τα καβουρδισμένα και σπασμένα αμύγδαλα.

Σχηματίζουμε μικρά κουραμπιεδάκια και ψήνουμε στο φούρνο 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο ψεκάζουμε με ανθόνερο και μετά από λίγο, με λίγο άχνη

Όταν κρυώσουν τα στιβάζουμε και τους ρίχνουμε ακόμα άχνη.

Από την επόμενη μέρα είναι έτοιμοι να τους απολαύσουμε.

Καλές Γιορτές… Υγεία.. και αγάπη!