ΕΛΛΑΔΑ

Τα ΕΛΠΕ μετονομάζονται σε “HELLENiQ ENERGY”, εν μέσω εκτίναξης κερδοφορίας

“HELLENiQ ENERGY A.E. Συμμετοχών” είναι το νέο όνομα των Ελληνικών Πετρελαίων, που αναμένεται να επικυρωθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία συγκαλείται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η νέα ονομασία αποτελεί τμήμα του πλάνου μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής στην ενεργειακή μετάβαση.

Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης, «θα πραγματοποιηθεί η συνολική παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας, που θα σηματοδοτήσει και τυπικά την πλήρη μετάβαση του ομίλου ΕΛΠΕ στη νέα εποχή της ενέργειας».

Εκτίναξη κερδοφορίας

Στο μεταξύ, με εκτίναξη της κερδοφορίας τους ολοκλήρωσαν τα ΕΛΠΕ το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών Α.Ε. ανακοίνωσε ότι τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA της στο β’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε €535 εκατ., σε σχέση με €79 εκατ. για το αντίστοιχο Τρίμηνο του 2021, ενώ τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε €367 εκατ.

Όπως τονίζει η εταιρεία, τα θετικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν κυρίως την αύξηση στα διεθνή περιθώρια διύλισης, τη βελτιωμένη κερδοφορία στις εξαγωγές και στις θυγατρικές εξωτερικού αλλά και την αυξημένη ζήτηση στην ελληνική αγορά λόγω τουρισμού, ιδιαίτερα σε πωλήσεις αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων.

Η θεαματική αύξηση των κερδών ήλθε παρά την μείωση των πωλήσεων, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 3,4 εκατ. τόνους (-16%).

Υλοποίηση Στρατηγικής – Vision 2025

Η στρατηγική μετασχηματισμού του Ομίλου με επένδυση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, καθώς μέσα το Β’ Τρίμηνο 2022 ξεκίνησε η πλήρης λειτουργία του νέου, μεγαλύτερου μέχρι σήμερα εν λειτουργία στην Ελλάδα, φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW στην Κοζάνη. Ο αντίκτυπος της επένδυσης αυτής είναι ιδιαίτερα θετικός τόσο στα αποτελέσματα της εταιρείας, όσο και στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας, καθώς υποκαθιστά εισαγωγές πολύ ακριβού φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι μέσα στον Ιούλιο 2022, η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου σε ΑΠΕ αυξήθηκε περαιτέρω στα 340 MW μετά και από την εξαγορά 55 MW αιολικών πάρκων σε λειτουργία στη Μάνη. Στόχος είναι η σταδιακή ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου εν λειτουργία σε 1 GW μεσοπρόθεσμα και μέχρι και άνω των 2 GW έως το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος μέσω της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Α.Ε. υπέγραψε στις 4 Ιουλίου 2022 όρους Συνεργασίας (Heads of Terms) με ποσοστά συμμετοχής 50-50 με την εταιρεία RWE Renewables GmbH, θυγατρική της RWE, με σκοπό την ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, προχωρούν οι μελέτες για περαιτέρω μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των διυλιστηρίων και των δικτύων πρατηρίων του Ομίλου μέσω επενδύσεων σε τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button