ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τα αόρατα οικονομικά των αθλητικών συλλόγων – Ένα τυχαίο παράδειγμα

γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης

Αθλητισμός και Δήμος

Η έξοδος από τα μνημόνια και ο ευρώσπαρτος δρόμος προς την γη της εισαγγελίας, συγγνώμη παρέμβαση του «δαίμονος», προς της  επαγγελίας είναι το σωστό, εμποδίζουν την παρατήρηση αξιόλογων οικονομικών μεγεθών που αποδεικνύουν πως… λεφτά υπάρχουν!

Σε ένα τυχαίο δήμο της χώρας με πληθυσμό 60-70.000 κατοίκους, μία ποδοσφαιρική ομάδα καλλιεργεί στην ακαδημία της το ταλέντο και τη φιλοδοξία 300 παιδιών που καταβάλουν 30 ευρώ έκαστο το μήνα επί 10 μήνες ετησίως. Καταβάλουν επίσης και τέλος εγγραφής 10 ευρώ στην αρχή της περιόδου. Η ομάδα εισπράττει συνολικά 93.000 ευρώ σε ένα έτος. Δύο άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες της ίδιας πόλης, με μικρότερη όμως αίγλη, προπονούν από 100 παιδιά η καθεμία. Σύνολο ετήσιων εισπράξεων γι αυτές 62.000 ευρώ.

Στο δήμο δραστηριοποιούνται δύο σύλλογοι αντισφαίρισης. Ο μεγαλύτερος προπονεί 100 παιδιά που καταβάλουν 40 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 40.000 ετησίως. Στο δεύτερο παρακολουθούν μαθήματα τένις 60 παιδιά και μεγαλύτεροι με συνδρομή 30 ευρώ και ετήσιο κύκλο εργασιών 18.000 ευρώ.

Η καλαθοσφαίριση προάγεται από δύο σωματεία. Στο ένα γυμνάζονται 200 παιδιά με μηνιαία συνδρομή 30 ευρώ και ετήσιες εισπράξεις 60.000 ευρώ. Στο δεύτερο μαθαίνουν μπάσκετ 100 παιδιά με ανάλογη μηνιαία χρέωση. Η ετήσια είσπραξη ανέρχεται σε 30.000 ευρώ.

Στο κολυμβητήριο αυτής της πόλης φιλοξενούνται από το δήμο δωρεάν, όπως άλλωστε και  όλοι οι παραπάνω οργανισμοί, δύο ομάδες κολύμβησης. Υποστηρίζουν από 500 κολυμβητές διαφόρων ηλικιών το κάθε σωματείο. Κάθε κολυμβητής καταβάλει 35 ευρώ το μήνα, συνεπώς οι συνολικές ετήσιες εισπράξεις είναι 350.000 ευρώ.

Το βόλεϊ εκπροσωπείται από ένα σωματείο όπου προπονούνται 80 παιδιά με μηνιαία καταβολή 25 ευρώ και συνολικό ετήσιο ποσό είσπραξης 20.000 ευρώ.

Αθροίζοντας τους παραπάνω αριθμούς διαπιστώνουμε ετήσιο τζίρο 673.000 ευρώ. Δηλαδή στα δέκα χρόνια της οικονομικής κατάρρευσης καταβλήθηκαν από τις οικογένειες της τυχαίας αυτής πόλης έξι εκατομμύρια επτακόσιες τριάντα χιλιάδες ευρώ (6.730.000 ευρώ), για εκγύμναση σε αθλητικές εγκαταστάσεις τη κατασκευή και συντήρηση των οποίων χρηματοδοτούν όλες οι οικογένειες.

Η είσπραξη είναι η μία όψη, η άλλη είναι η δαπάνη. Ουδείς συζητά που πηγαίνουν τα χρήματα, όλοι κάνουν πως δεν βλέπουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο, κανείς δεν ζητά απολογισμό!

Η συναίνεση στην εθελοτυφλία είναι κατάκτηση! Όλοι μαζί για τον αθλητισμό και τον άνθρωπο…

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button