ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τα αγριογούρουνα στους δρόμους, συστάσεις από το Δασαρχείο στους πολίτες

Αυτή τη φορά το μήνυμα ήρθε από μια συμπολίτισσα από την Αφαία: “Τα αγριογούρουνα διασχίζουν το βράδυ τη συνοικία, φτάνουν μέχρι τον Άγιο Αντώνιο. Έχει αυξηθεί απίστευτα ο αριθμός τους, βγαίνουν στις γειτονιές, πετάγονται μπροστά σε κόσμο που περπατάει στο βουνό. Φοβόμαστε…”. Αλλά και στο Δαφνί τα ίδια συμβαίνουν, όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές. Επειδή η εμφάνιση των αγριογούρουνων, κατά ομάδες ή μεμονωμένα, προκαλεί διαφορετικές αντιδράσεις στους δημότες -φόβο σε μερικούς, προστατευτικά αισθήματα σε άλλους- απευθυνθήκαμε πάλι στους καθ’ ύλην αρμόδιους, δηλαδή στο Δασαρχείο Αιγάλεω, που έχει την επιστημονική γνώση αλλά και την ευθύνη διαχείρισης του θέματος στα βουνά μας.

“Μην ταΐζετε τα αγριογούρουνα”  

Ο αρμόδιος υπάλληλος του Γραφείου Θήρας, κ. Νίκος Βλάχος, μας επιβεβαίωσε πως κάποια αγριογούρουνα εντοπίστηκαν κυρίως στην οδό Κομνηνών, στο Δαφνί, αναζητώντας τροφή. Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και προς την πλευρά της Αφαίας, αλλά και σε κάποια σημεία στην Πετρούπολη.  

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, το Δασαρχείο θα φροντίσει να τα επαναπροωθήσει προς το βουνό. Αυτό όμως θα γίνει με τα πρωτοβρόχια, όταν θα έχουν νερό και λάσπη οι λακκούβες και τα τετράποδα θα μπορούν να σκάψουν στο άγονο Ποικίλο. “Παράλληλα εμείς θα τους ρίξουμε καλαμπόκι για να τα κρατήσουμε εκεί. Γιατί το Ποικίλο είναι ξερό γενικά”, σημειώνει ο κ. Βλάχος

“Δεν έχουμε σκοπό να βγάλουμε τουφέκια”, συμπληρώνει θέλοντας να καθησυχάσει κάποιους συμπολίτες που απεχθάνονται τέτοιες λύσεις. Ας μην ξεχνάμε τον σάλο που ξέσπασε πρόσφατα στην περιοχή της Πεντέλης, όταν το εκεί Δασαρχείο κάλεσε σε κυνήγι του ζώων αυτών στα καμένα.

Κατά την άποψη του, πάντως, το μεγάλο πρόβλημα το δημιουργούν κάποιοι φιλόζωοι που τα ταΐζουν, προσελκύοντάς τα έτσι σε κατοικημένες περιοχές.

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζονται τα ζώα που ζουν στη φύση σαν “αδεσποτάκια”. Τέτοιες πρωτοβουλίες ανατρέπουν τις φυσικές ισορροπίες στο οικοσύστημα του βουνού, αλλά και βλάπτουν τα ίδια τα ζώα που κάποιοι “φροντίζουν”, αλλάζοντας τις φυσικές τους συνήθειες. Η εφημερίδα μας έχει εντοπίσει ανάλογες συμπεριφορές και με τις αλεπούδες, που πολλοί θεωρούν -και δικαίως- πολύ χαριτωμένες όταν έρχονται στις γειτονιές για φαγητό, δεν λογαριάζουν όμως ότι έτσι συντηρούν ένα δυσανάλογα υψηλό αριθμό από αυτούς τους θηρευτές, βλάπτοντας τους πληθυσμύς της πέρδικας, του λαγού κοκ. Οφείλουμε να σεβαστούμε και να εμπιστευτούμε τη φύση, λοιπόν, που καταφέρνει να επιβιώνει στην περιοχή μας. Αν χρειαστεί κάτι, θα το κάνουν οι δασικοί.  

Τα αγριογούρουνα στους δρόμους, συστάσεις από το Δασαρχείο στους πολίτες 3
Εμφάνιση ενός εντυπωσιακού ζώου στον Άγιο Χριστόφορο.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ: Τα αγριογούρουνα ήρθαν Χαϊδάρι!

Οδηγοί προσοχή

Ο κ. Βλάχος τονίζει πως τα αγριογούρουνα πολλαπλασιάζονται γρήγορα και και του χρόνου θα γίνουν διπλάσια και τριπλάσια. Τα συγκεκριμένα έχουν βάρος λιγότερο από πενήντα κιλά το καθένα, αλλά ανάλογα με την τροφή τους τα αρσενικά μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τα εκατό κιλά ή και περισσότερο. Ακόμα υπάρχει κίνδυνος κάποια θηλυκή με νεογνά να επιτεθεί σε κάποιο άνθρωπο, κάτι που μπορεί να συμβεί με όλα τα ζώα όταν θεωρούν ότι κινδυνεύουν τα μικρά τους. 

Παράλληλα μας υπενθύμισε πως ζήτησαν από τον Δήμο Χαϊδαρίου να τοποθετήσει ταμπέλες που να συνιστά στους πολίτες  να μην αφήνουν τροφές έξω από τους κάδους απορριμμάτων και οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση τις νυκτερινές ώρες. Μάλιστα δεν θεωρείται απίθανο κάποια στιγμή να επιχειρήσουν να περάσουν την Εθνική Οδό προς το όρος Αιγάλεω και να προκαλέσουν ατύχημα, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και σοβαρό.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button