ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσκεψη για την υγεία στη δυτική Αθήνα

Η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου προσκαλεί σε σύσκεψη σωματείων και φορέων για τα προβλήματα της υγείας στη δυτική Αθήνα. Σκοπός η ανάληψη δράσεων  προγραμματισμό δράσεων με άξονα την «Υγεία για όλο το λαό», όπως αναφέρει.

Η σύσκεψη θα γίνει απόψε Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στις 18:30, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου.

Η δημοτική αρχή εξέδωσε ανακοίνωση ενόψει της σύσκεψης:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Για Δράσεις και Πρωτοβουλίες διεκδίκησης για την Υγεία στη Δυτική Αθήνα

Πριν από λίγες μέρες το Νοσοκομείο «Αττικόν» βρέθηκε στο επίκεντρο, μετά από καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων, καθώς και ασθενών, για τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας σε μέρα γενικής εφημερίας (γέμισαν μέχρι και τα ράντζα), οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση και η διοίκηση προσπαθούν να κουκουλώσουν την κατάσταση μιλώντας για μια… «τυπική εφημερία».

Το «Αττικόν» αναστενάζει κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων, της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Γεμάτες οι κλινικές, ράντζα στους διαδρόμους, ελλείψεις προσωπικού σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες και κλάδους, οχτώ έως και δέκα ώρες αναμονή σε επείγοντα περιστατικά στις εφημερίες, κλίνες στις ΜΕΘ που δεν επαρκούν, σύγχρονο Νοσοκομείο χωρίς τομογράφο.

Στα Ψυχιατρικά νοσοκομεία προχωράει η μεταρρύθμιση που τα συρρικνώνει και παραδίδει υπηρεσίες σε επιχειρηματίες και ΜΚΟ.

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η κατάσταση είναι τραγική, μετά την αποχώρηση 15 συμβασιούχων γιατρών από το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου (πρώην ΙΚΑ) έχουν απομείνει μόνο 14 γιατροί, μόνιμοι και επικουρικοί. Δεν λειτουργούν πλέον ιατρεία σε πολλές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ΩΡΛ, ουρολόγοι, νευρολόγοι. Οι πραγματικές ανάγκες για τη στελέχωση των ιατρείων είναι για τουλάχιστον 30 επιπλέον γιατρούς. Σύμφωνα με την τελευταία – πολυδιαφημισμένη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη μόνιμων γιατρών στην ΠΦΥ, για το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου προβλέπονται μόνο 3 θέσεις!

Η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έχει όριο. Διαφημίζουν τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Σύμφωνα με τον πληθυσμό του Χαϊδαρίου πρέπει να συμμετέχουν 33 οικογενειακοί γιατροί (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι), όμως η ΤΟΜΥ προβλέπει μόνο έναν παθολόγο κι έναν παιδίατρο! Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες μονάδες ΠΦΥ σε όλη την περιοχή της Δυτικής Αθήνας, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη κορεσμένο «Αττικόν».

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμα ανάλγητη πράξη, κλείνοντας το Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων στον Σκαραμαγκά, «στοιβάζοντας» 28 παιδιά σ’ ένα κτίριο του «Λοιμωδών», στο παλιό Κέντρο Χανσενικών, που παραπέμπει σε συνθήκες Μεσαίωνα.

Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγ. Βαρβάρα» (πρώην «Λοιμωδών») λειτουργεί πλέον μόνο ως Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα λειτουργήσουν νοσοκομειακές κλινικές. Η ουσιαστική κατάργηση του «Λοιμωδών» και άλλων νοσοκομείων καθώς και η συρρίκνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης συνεπάγονται αύξηση των περιστατικών στο «Αττικόν» και σε άλλα νοσοκομεία που δεν μπορούν να «αντέξουν» όλο αυτό το βάρος.

Η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη πρωτοβάθμιας φροντίδας ή περίθαλψης και ψάχνουν απελπισμένα για κάποιο ιατρικό ραντεβού, ταλαιπωρούνται στις εφημερίες των νοσοκομείων και πολλές φορές καταλήγουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Απέναντι σε όλα αυτά που ταλαιπωρούν καθημερινά τους συνανθρώπους μας και βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές τους η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου παίρνει θέση. Η προάσπιση της υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν μπορούν να μένουν άλλο στην αδράνεια Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαία, ούτε απέξω δεν μπορούν να περάσουν ούτε απέξω από τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας και τις μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες.

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς να πάρουν θέση στον αγώνα, γιατί το ζήτημα της Υγείας δεν είναι πολυτέλεια, είναι κάτι πολύ σοβαρό. Να απαιτήσουν από το κράτος όλα όσα χρειάζονται, χωρίς “κόφτες” και μακριά από τη λογική των ελάχιστων απαιτήσεων. Να αγωνιστούν για Κέντρα Υγείας με στελέχωση, να ανοίξουν οι κλειστές κλινικές και κλίνες, για προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων στο Αττικό, για να ανοίξει το “Λοιμωδών” ως σύγχρονο δωρεάν νοσοκομείο.

Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στη σύσκεψη σωματείων και φορέων, την Πέμπτη 14 Φλεβάρη στις 18:30, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου, να αποφασίσουμε τις δράσεις που θα πάρουμε για τις ανάγκες μας, για «Υγεία για όλο το λαό».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button