Συνέδριο ΚΕΔΕ – Η παρέμβαση Ντηνιακού για τα οικονομικά των Δήμων
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που διεξήχθη στο Βόλο από 21-23 Νοεμβρίου με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων ετών. Περισσότεροι από 1.800 σύνεδροι και παρατηρητές παρακολούθησαν για τρεις ημέρες τις εργασίες, όπου συζητήθηκαν όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.
Κυρίαρχο θέμα αποτέλεσε η διαχείριση της οικονομικής κατάστασης των Δήμων, με έμφαση στον τρόπο κατανομής της κρατικής επιχορήγησης (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, ΚΑΠ). Η συγκεκριμένη συζήτηση πραγματοποιήθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου και σε αυτήν έγινε η παρέμβαση του δημάρχου Χαϊδαρίου.
Η εισήγηση του Βαγγέλη Ντηνιακού έγινε σε τρεις άξονες:
α. Κατανομή ΚΑΠ – νέο κριτήριο. Η ΚΕΔΕ παρουσίασε φέτος στις θέσεις της την επιθυμία της να προστεθεί στο πληθυσμιακό κριτήριο κατανομής των ΚΑΠ και αυτό της έκτασης κάθε δήμου. Την άποψη αυτή είχε υποστηρίξει πέρυσι ο Βαγγέλης Ντηνιακός, με δεδομένο ότι το Χαϊδάρι είναι ένας αστικός Δήμος με μεγάλη έκταση και ως εκ τούτου αδικημένος, όσο μοναδικό κριτήριο είναι το πληθυσμιακό. Επανέλαβε τη θέση του και φέτος, προς ενίσχυση της πρότασης της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι η έκταση ενός αστικού Δήμου πρέπει να έχει ιδιαίτερη σημασία, αναφέροντας ως παράδειγμα τα κόστη οδοποιίας, τα οποία είναι υψηλά. Αναμένεται ότι η πρόταση της ΚΕΔΕ θα λάβει οριστική μορφή τον Ιανουάριο και ακολούθως να περάσει από τα συναρμόδια υπουργεία και τη Βουλή. Αν πράγματι υλοποιηθεί το μέτρο, το Χαϊδάρι θα λαμβάνει στο εξής μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ, η οποία τώρα είναι ετησίως περίπου 100 ευρώ ανά απογεγραμμένο δημότη.
β. Μείωση πληθυσμού – κατανομή ΚΑΠ. Ο Β. Ντηνιακός υποστήριξε ότι η οριζόντια μείωση του πληθυσμού της χώρας κατά 3,5% θα επιφέρει αντίστοιχη μείωση των ΚΑΠ με προφανή οικονομική βλάβη των Δήμων. Παρά το ότι το Χαϊδάρι δεν είχε μείωση, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά ούτε και είναι επιτρεπτό να επιστραφούν τα επίμαχα ποσά σαν “δωράκι”. Αντίθετα πρέπει έγκαιρα να θεσμοθετηθεί ότι όλα τα χρήματα που προορίζονται για τους Δήμους θα φτάσουν στις τοπικές κοινωνίες.
γ. Aναπροσαρμογή της πληθυσμιακής κατηγοριοποίησης των Δήμων. Πέρα από την μείωση του πληθυσμού που κατέγραψε η πρόσφατη απογραφή (αλλά και ο προβληματικός τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η ίδια), παρατηρήθηκε η επίμονη τάση ενός μέρους του πληθυσμού να απογράφεται στον τόπο καταγωγής του και όχι στον τόπο διαμονής του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την τεχνητή υποκαταγραφή του πληθυσμού των αστικών Δήμων. Εδώ ας ληφθεί υπόψη ότι πολλοί κανονισμοί Προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων ή και Υπουργικές Αποφάσεις κατηγοριοποιούν τους Δήμους ανάλογα με τον πληθυσμό τους και συγκεκριμένα εφαρμόζουν τα όρια πληθυσμού των 20.000, 50.000 και 100.000 κατοίκων. Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Χαϊδαρίου πρότεινε να αποφασιστεί η αναπροσαρμογή της πληθυσμιακής κατηγοριοποίησης των Δήμων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ανωτέρω προβλήματα. Συγκεκριμένα, να γίνει μια μείωση κατά 5.000 όλων των ορίων με βάση τα οποία γίνεται σήμερα η πληθυσμιακή κατηγοριοποίηση των Δήμων, τόσο για την χρηματοδότησή τους από Προγράμματα όσο και για τον προσδιορισμό των μελών του ΔΣ, των Αντιδημάρχων κλπ. Δηλαδή σε όλες τις περιπτώσεις το όριο των 50.000 κατοίκων να γίνει 45.000, το όριο των 100.000 να γίνει 95.000 κλπ. Μια τέτοια απόφαση είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Για το θέμα αυτό βλέπε πιο αναλυτικά: Επιστολή Ντηνιακού στον υπουργό Εσωτερικών για τις συνέπειες της απογραφής στη λειτουργία των Δήμων. και για το θέμα αυτό ζήτησε έγκαιρη νομοθέτηση.