ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σύλλογος Δάσους Χαϊδαρίου: Να προστατευθούν και να επεκταθούν τα δάση της περιοχής μας

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΥΣ ΧΑΪΔΑΡΟΥ

Χαϊδάρι, 20 Αυγούστου 2019

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος του Δάσους Χαϊδαρίου, με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (20.08.2019), σε δασική έκταση πίσω από το γήπεδο, εκφράζει τον αποτροπιασμό του απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια πρόκλησης εμπρησμών, που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και τους πνεύμονες πρασίνου της περιοχής.

Kαλούμε τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές καθώς και τη νέα δημοτική Αρχή που, σε λίγες ημέρες θα αναλάβει καθήκοντα, να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο τις δασικές περιοχές του Χαϊδαρίου, είτε βρίσκονται εντός στρατοπέδου είτε εκτός, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Μητροπολιτικό Πάρκο, ως χώρο πρασίνου και ιστορικής μνήμης, αλλά και στον περίφημο Βοτανικό Κήπο, με τα τουλάχιστον 500 είδη δένδρων και σπάνιων φυτών και τα πολυάριθμα ζώα.

Το Δάσος Χαϊδαρίου βρίσκεται στην προνομιακή θέση να έχει σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου, εκατοντάδες κενά στρέμματα γης και δυνατότητα δημιουργίας ενός ενιαίου Πάρκου, του μεγαλύτερου εντός αστικού ιστού, σχηματίζοντας έτσι ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, όχι μόνο για τη Δυτική Αθήνα, αλλά για ολόκληρη την Αττική.

Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, από τον Δήμο Χαϊδαρίου, νέες παρεμβάσεις με φυτεύσεις και δενδροφυτεύσεις, δημιουργία προστατευτικού εξοπλισμού, έξυπνη διαχείριση ομβρίων για άρδευση πρασίνου, εξοπλισμό ασφάλειας και καθαρισμό των περιοχών πρασίνου από οποιαδήποτε υλικά που αποτελούν «τροφή» για τη φωτιά. Το τελευταίο αναδείχθηκε, ιδιαίτερα ως πρόβλημα, από το γεγονός ότι στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά υπάρχουν μπάζα, συνονθύλευμα επικίνδυνων υλικών και ξυλεία που αποτελούν «εύπεπτη τροφή» για την πυρκαγιά.

Επίσης, ζητάμε τη δημιουργία Επιτροπής, αποτελούμενης από μέλη της Δημοτικής Αρχής, Συλλόγων της περιοχής και επιστήμονες, προκειμένου να μελετά τις προοπτικές διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, τους κινδύνους της και να προτείνει μέτρα πρόληψης.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πυρασφάλειας του Δήμου,  της Αστυνομίας, όπως και τους εθελοντές, για την άμεση κινητοποίησή τους, με αποτέλεσμα να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στο δάσος και στον αστικό οικισμό που βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από το επίκεντρο της.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Χαρά Λεμονή Σοφοκλής Αλέπης

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button