ΔΗΜΟΤΙΚΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Στον Ασπρόπυργο δεν έχουν ζωή»

Τρία χρόνια πριν, και συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου 2015, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης υλικών στον Ασπρόπυργο.

Ηταν το πρώτο τεστ αποτελεσματικότητας της «ελπίδας», δηλαδή της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής, που ελέγχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απέτυχαν παταγωδώς. Τα ανακλαστικά τους ήταν κάτω του μετρίου. Γράφαμε τότε: «Η “πρώτη φορά” κατάφερε να οργανώσει και μεγάλη συναυλία στο προαύλιο της ΕΡΤ. Να οργανώσει την κατάσβεση της τοξικής πυρκαγιάς δεν μπόρεσε. Των σκουπιδιών ημών εμπιπραμένων εκείνοι άδουν. Επαναστατικώς […] Η Περιφέρεια της Αττικής, που μαζί με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έφτιαξαν άψογα εθνικολαϊκά πανηγύρια την 25η Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι το θέμα της πυρκαγιάς, που καίει από το περασμένο Σάββατο (6.6.2015), θα συζητηθεί ως “έκτακτο” στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης 11 Ιουνίου. Εντάξει, του 2015 […]. Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης κάτι μύρισε στο διάλειμμα του αντιμνημονιακού του αγώνα και, τρεις μέρες μετά το ξέσπασμα της τοξικής φωτιάς, συγκάλεσε την Τρίτη (9.6.2015) “έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων” για ένα πρόβλημα που δηλητηρίαζε την Αττική από το Σάββατο. Τρεις μέρες μετά, ξύπνησε και το υπουργείο Υγείας για να εκδώσει “συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου”. Τέτοια φοβερή αντίδραση σε έκτακτη ανάγκη, τέτοια ετοιμότητα…» (Καθημερινή 12.6.2015).

Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά διότι χθες ξέσπασε νέα φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο και, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ (29.5.2019), «η φύση των ανακυκλώσιμων υλικών που καίει σημαίνει πως θα χρειαστεί χρόνος ώστε να σβήσει». Αλλά, σάμπως έσβησε η προηγούμενη; Η πρώτη φωτιά ακόμη σιγοκαίει, ενώ κατά καιρούς αναζωπυρώνεται, συνεχίζοντας το δηλητηριώδες έργο της. Οπως διαβάσαμε το 2015, «ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τα απαιτούμενα κονδύλια για να αναθέσει την κάλυψη της καμένης επιφάνειας με χώμα…» (ΣΚΑΪ 08.6.2015).

Την εποχή της «περήφανης διαπραγμάτευσης» φυσικά δεν μπορούσε να βρεθεί χώμα και γι’ αυτό το εργοστάσιο καπνίζει ακόμη. Αλλά δεν πρέπει να ανησυχούν οι κάτοικοι που εισπνέουν το νέφος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με αφορμή σχετική μήνυση της Περιφέρειας Αττικής διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για το τοξικό νέφος και τη δυσοσμία που εξακολουθούν να καλύπτουν κατά διαστήματα περιοχές της Αθήνας, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο…» (9.6.2015).

Τρία χρόνια μετά, στον Ασπρόπυργο εξακολουθούν να μην έχουν ζωή και δεν ξέρουμε καν το γιατί…

πηγή

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button