ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Στον απόηχο μιας επικίνδυνης πυρκαγιάς στο Χαϊδάρι: Η επιφυλακή, η “βόλτα μου” και η γκρίνια

Μετά από ένα μεσημέρι γεμάτο αγωνία, κατά το οποίο δόθηκε μάχη για να μην δούμε καμένο νοσοκομείο, σπίτια και δάσος, ακολούθησε ένα απόγευμα με νηνεμία, όπου όμως δεν είχαν όλοι τις ίδιες έγνοιες. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Η υδροφόρα του Δήμου με 3 υπαλλήλους και δύο εθελοντές της ΛΕΦΕΔ έμεινε στο σημείο της φωτιάς, τέρμα Ακροπόλεως και Καζαντζάκη, μέχρι που νύχτωσε, σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση. Πριν φύγει έκανε διαβροχή σε όλη την έκταση, καμένη και μη, αλλά και μέσα στον χώρο του ΨΝΑ, για να σιγουρέψει την κατάσταση.

Στο μεταξύ, όλο το απόγευμα συμπολίτες που ήθελαν να κάνουν τον περίπατό τους, να αθληθούν ή να βγάλουν βόλτα το σκύλο τους, επιχειρούσαν να περάσουν από τη μπάρα στο δάσος παρά την ισχύουσα απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς -δεν τους πτόησε ούτε καν η μυρωδιά του καμένου και η μαυρίλα γύρω τους. Τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας υποχρεώθηκαν για πολλοστή φορά να τους αποτρέπουν, να λένε τα ίδια και να γίνονται “κακοί”, γιατί απλά έκαναν το καθήκον τους. Μάλιστα το μεσημέρι, ενόσω η φωτιά μαινόταν, στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, κ. Γιώργος Μπρουσκάκης, ενώ ήταν με τη μάνικα στο χέρι, δέχτηκε φραστική επίθεση από πολίτη διότι δεν υπήρχε πυροφύλακας στο σημείο αυτό. Θα μπορούσε, αντί να φωνάζει, να ρωτήσει γιατί συνέβη αυτό, για να πάρει μια απάντηση. Ρωτήσαμε λοιπόν εμείς αργότερα τον κ. Μπρουσκάκη και μας είπε ότι τις καθημερινές οι σκοπιές μπαίνουν από τη μία το μεσημέρι, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι ανοιχτές και υπάλληλοι της υπηρεσίας του, όπως και της υπηρεσίας Πρασίνου, Καθαριότητας κτλ. είναι έξω και υπάρχει έλεγχος. Απόδειξη ήταν η σημερινή άμεση κινητοποίηση που οδήγησε στην ταχεία κατάσβεση της φωτιάς, ώστε να μην πάρει καταστροφικές διαστάσεις. Όμως κατά τα Σαββατοκύριακα, που ο Δήμος είναι κλειστός, η Πολιτική Προστασία δουλεύει σε δύο βάρδιες από το πρωί.

Συμπέρασμα: Χρειάζεται εγρήγορση αλλά και ψυχραιμία. Θα ήταν σπουδαίο να σκέφτονται όσοι μένουν στις “ακριανές” περιοχές της πόλης να μην παρκάρουν στις γωνίες των δρόμων, ώστε να μπορούν να στρίβουν οχήματα της Πυροσβεστικής και υδροφόρες. Να βοηθούν όσοι μπορούν, ακούγοντας τις εντολές των Πυροσβεστών, γιατί αυτοί ξέρουν περισσότερα. Να σεβόμαστε τις προσπάθειες των στελεχών της Πυρασφάλειας του Δήμου και να μην τους βάζουμε προβλήματα “για τη βόλτα μας”, όποτε έχει απαγορευτικό (ας κάνουμε άλλη επιλογή εκείνη την ημέρα).

Για μια ακόμη φορά γλιτώσαμε τα χειρότερα στο Χαϊδάρι και ελπίζουμε να πάμε έτσι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Όμως, συν Αθηνά και χείρα κίνει.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button