ΕΛΛΑΔΑ

Στη δημοσιότητα τα ονόματα των μπαρ που σερβίρουν “μπόμπες”

Η δημοσίευση της υπόθεσης του νυχτερινού κέντρου της Ιεράς Οδού, όπου βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες νοθευμένων ποτών αλλά και ολόκληρο παράνομο εργαστήριο παρασκευής τους, προκάλεσε πολλές θύελλα αντιδράσεων, για το γεγονός ότι δεν αναφερόταν το όνομα του καταστήματος. Το γεγονός αυτό ανάγκασε το Υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει προς την κατεύθυνσης της αλλαγής των σχετικών διατάξεων, ώστε οι ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών να συνοδεύονται και από την δημοσιοποίηση της επωνυμίας της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, στο υπουργείο Οικονομικών πήραν απόφαση να φέρουν ειδική διάταξη για τη δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας για υποθέσεις νοθείας ποτών. Και αυτό διότι, παρά την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας –αλλά και των νομοταγών επιχειρηματιών της περιοχής- όπως προέκυψε σε σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, απαιτείται ειδική νομοθεσία για να παραβιαστούν τα «προσωπικά δεδομένα» της εν λόγω επιχείρησης που έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τήρηση της ανωνυμίας επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις, παρότι για άλλες υπάρχει ειδική πρόβλεψη και δυνατότητα δημοσιοποίησης (ή και διαπόμπευσης) των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν εν καιρώ πολέμου, ή δεν τηρούν κανόνες προστασίας δημόσιας υγείας. Για παράδειγμα, δημοσιοποιούνται κατά καιρούς επωνυμίες σούπερ μάρκετ που εντοπίζονται να πωλούν αλλοιωμένα τρόφιμα, ή επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα μέτρα Covid, ή όσοι παραβιάζουν το περιθώριο κέρδους «από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή».

Στην περίπτωση όμως στο Γκάζι, οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ προστάτευσαν μεν τη δημόσια υγεία εντοπίζοντας κύκλωμα, το οποίο νοθεύει ποτά, αλλά η υπόθεση πήρε την εισαγγελική οδό και όχι την οδό της δημοσιότητος των ονομάτων.

Μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ βρήκαν και κατέσχεσαν πάνω από ένα τόνο παράνομα αλκοολούχα ποτά (μπόμπες) όπως ουίσκι, βότκα και τζιν, τα οποία οι επιτήδειοι εμφιαλώνουν σε μπουκάλια γνωστών ετικετών και τα σερβίρουν σε νέα παιδιά, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κατάστημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις νεαρές ηλικίες.

Το παράνομο – και απολύτως επικίνδυνο για την υγεία – αλκοόλ παρασκευαζόταν και εμφιαλωνόταν σε παράνομο εμφιαλωτήριο, στην ταράτσα του κτιρίου. Άμεσα συνελήφθη ένα άτομο ενώ υποβλήθηκε δικογραφία εναντίον δύο δραστών, στην Εισαγγελία Αθηνών.

Και έτσι, ακόμα και αν κάποιος έχει υποστεί βλάβη της υγείας του από ποσότητες που κατανάλωσε τις προηγούμενες μέρες στο εν λόγω κέντρο διασκέδασης, δεν μπορεί να γνωρίζει τον υπαίτιο της κατάστασής του. Ενώ παράλληλα, από την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ανωνυμίας του υπαιτίου, δυσφημούνται υρύτερα και άλλα μαγαζιά της περιοχής.

Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι όλα θα αλλάξουν, με διάταξη που απαιτείται να κατατεθεί τις προσεχείς εβδομάδες ή ημέρες, η οποία θα «σπάει» την ανωνυμία στις υποθέσεις νοθείας των ποτών, προασπίζοντας τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των καταναλωτών και τον υγιή ανταγωνισμό.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button