ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σταμάτησε πλέον η Υπερδιαύγεια…

Τίτλοι τέλους στις 24/10/2017 για την Υπερδιαύγεια το μοναδικό δικτυακό τόπο που έδινε μια άλλη διάσταση στις αναζητήσεις των επίσημων εγγράφων του Ελληνικού κράτους. «ΥπερΔιαύγεια: αναζήτηση στα άδυτα του Ελληνικού δημοσίου» , έτσι παρουσιαζόταν και ήταν πραγματικά ο δικτυακός τόπος yperdiavgeia.gr που σχεδόν λίγο καιρό μετά την υλοποίηση του diavgeia.gov.grπρόσφερε μια πραγματικά πρωτοποριακή και υπέροχη υπηρεσία αναζήτησης στα άδυτα των αποφάσεων της diavgeia.gov.gr .
Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα με τους λόγους που ο δημιουργός σταμάτησε την υποστήριξη του δικτυακού τόπου, η παύση της υπηρεσίας αποτελεί μια τεράστια απώλεια για την αναζήτηση και την πραγματική διαύγεια στα έγγραφα και τις αποφάσεις του Ελληνικού δημοσίου.
yperdiavgeia

H Υπερδιαύγεια δεν άντεξε δυστυχώς, αποτελούσε μια μεμονωμένη δημιουργία του κ. Βαγγέλη Μπάνου (vbanos.gr) δημιουργού του δικτυακού τόπου κάτι που μάθαμε σήμερα μετά την παύση λειτουργίας της.  Μια παύση που έδωσε τέλος στις εύκολες και γρήγορες αναζητήσεις με φίλτρα μέσα στα άδυτα των εγγράφων των δημοσίων υπηρεσιών.

Εδώ η παρουσίαση το 2014 από τον Βαγγέλη Μπάνο δημιουργό του site Υπερδιαύγεια

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ότι πήρε και βραβείο από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης!

Διαβάστε ποια ήταν τα στατιστικά της Υπερδιαύγειας (το 2013 παρακαλώ) που δείχνουν πόσο εντυπωσιακά μεγάλο έργο αποτελούσε αλλά δείχνουν και το μέγεθος του εγχειρήματος για να μπορεί να το αντέξει μεμονωμένα ένας ιδιώτης:

Περισσότερα από επτά (7) εκατομμύρια αποφάσεις βρίσκονται πλέον στο ευρετήριο αναζητήσεων πλήρους κειμένου της ΥπερΔιαύγειας! Η πηγή των δεδομένων είναι φυσικά οι δεκάδες χιλιάδες αποφάσεις που προστίθενται καθημερινά στο πρόγραμμα Διαύγεια, μια προσπάθεια που πρέπει να θεωρείται επιτυχημένη παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Επιπλέον, περισσότερες από τρία (3) εκατομμύρια αποφάσειςείναι αποθηκευμένες σε μορφή PDF στον server της ΥπερΔιαύγειας. Πρόκειται για τις τελευταίες αποφάσεις (του τελευταίου έτους περίπου) που αποθηκεύονται ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμες ακόμη και όταν δεν λειτουργεί η Διαύγεια.
Στα ενδότερα του εξυπηρετητή της ΥπερΔιαύγειας, τα δεδομένα είναι τα εξής:
3 GB mysql database, 35 GB ευρετήρια κειμένου, 70 GB εικόνες προεπισκόπησης (η 1η σελίδα των αποφάσεων που εμφανίζεται στα αποτελέσματα, 600 GB PDF αποφάσεων.
Όσον αφορά τους επισκέπτες, ορισμένα στοιχεία που αξίζει να αναφερθούν:
Περισσότεροι από 1.100 μοναδικοί χρήστες επισκέπτονται καθημερινά την ΥπερΔιαύγεια.
Πραγματοποιούνται περίπου 7.500 pageviews ανά ημέρα.
Ο μέσος χρόνος παραμονής ενός επισκέπτη στην ΥπερΔιαύγεια είναι κάτι παραπάνω από έξι (6) λεπτά.
Ο μέγιστος αριθμός μοναδικών επισκεπτών σε μια μέρα είναι 5.500.
Η ΥπερΔιαύγεια βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης. Εύχομαι περισσότεροι άνθρωποι να μάθουν για αυτήν και να την χρησιμοποιήσουν για να κάνουν καλύτερα και γρηγορότερα την δουλειά τους.

yperdiavgeia1Με την Υπερδιαύγεια ήταν παιχνιδάκι να βρει κανείς μια απόφαση, πολύ συχνά μάλιστα το ίδιο το δημόσιο την χρησιμοποιούσε για αναζητήσεις «τύπου Google» μέσα στα έγγραφα. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και σήμερα ο επίσημος δικτυακός τόπος της «@Διαύγειας» όπου όλη η δημόσια διοίκηση είναι υποχρεωμένη να αναρτά τις αποφάσεις της έχει ένα δύσχρηστο και αργό σύστημα αναζήτησης χωρίς την δυνατότητα αναζήτησης μέσα στα PDF που αναρτώνται κατά χιλιάδες. Με αποτέλεσμα τελικά να είναι αδύνατο να βρει κανείς αυτό που ψάχνει χωρίς πρόσθετες πληροφορίες όπως για παράδειγμα τον αριθμό απόφασης.

  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΥπερΔι@ύγεια: Μηχανή αναζήτησης σε όλα τα δημόσια έγγραφα του προγράμματος Δι@ύγεια
  • enikos.gr – Για αναζήτηση… ΥπερΔι@ύγεια
  • ΗΜΕΡΗΣΙΑ – Μετά τη Δια@ύγεια τώρα και ΥπερΔι@ύγεια
  • news247.gr – Μετά τη Διαύγεια, ΥπερΔι@ύγεια για καλύτερη αναζήτηση,
  • newsbeast.gr – Άμεση αναζήτηση δημοσίων εγγράφων στην ΥπερΔι@ύγεια
  • thestival.gr – Με “διαύγεια” τα δημόσια έγγραφα στον υπολογιστή μας

Το κλείσιμο της Υπερδιαύγειας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα ανοιχτά δεδομένα για το Ελληνικό κράτος αποτελούν μια τεχνολογική ουτοπία και ακόμη και ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν μπορούν να αντέξουν στον γίγαντα της Ελληνικής γραφειοκρατίας.

Μια άμεση πρόταση για την Ελληνική Κυβέρνηση, επικοινωνήστε σήμερα με τον δημιουργό και χρηματοδοτήστε άμεσα το έργο για να επαναλειτουργήσει ξανά!

Το xaidarisimera.gr  αναρτά το παρόν άρθρο ως μια ελάχιστη διαμαρτυρία για την επαναλειτουργία της #Υπερδιαύγεια που ελπίζουμε να υπάρξει. Αν συμφωνείτε , κοινοποιήστε στα Social Media και ίσως να ακουστεί η φωνή μας!!!

Πηγή: [email protected]


 

Παρόμοια Άρθρα

Ένα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button