ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Στα δικαστήρια κρίνεται η τύχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Ρεπορτάζ του Κώστα Κετσιετζή για το capital.gr παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της προσφυγής του Δήμου Χαϊδαρίου κατά των δύο πρόσφατων διαγνωνισμών για την εκποίηση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά.

Πιο συγκεριμένα, στην κρίση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών βρίσκεται η έγκριση του διαγωνισμού για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ), ενώ ο Δήμος Χαϊδαρίου ετοιμάζεται να καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού για την πώληση του ακινήτου της ΕΤΑΔ εντός της έκτασης των ναυπηγείων.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου άσκησε κύρια παρέμβαση στην διαδικασία έγκρισης του πρακτικού της ειδικής διαχείρισης για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού εκποίησης της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ), στον οποίο επικράτησε ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου.

Η υπόθεση εξετάζεται και σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Στο μεταξύ πάντως και εν αναμονή της απόφασης, η ειδική διαχείριση της ΕΝΑΕ προετοιμάζει κανονικά την σύμβαση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων. 

Ο Δήμος Χαϊδαρίου ζητεί από το δικαστήριο να απορριφθεί η έκθεση του ειδικού διαχειριστή για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, καθώς υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι στα πωλούμενα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται και ιδιοκτησίες συνολικής επιφάνειας 131.592 τμ που ανήκουν στο Δήμο και το Ελληνικό Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην κύρια παρέμβαση του ο Δήμος Χαϊδαρίου ο “ο διαγωνισμός διενεργήθηκε με βάση εσφαλμένα στοιχεία απογραφής του ενεργητικού της εταιρείας” καθώς “ο ειδικός διαχειριστής περιέλαβε στην απογραφή του ενεργητικού της αντιδίκου εταιρείας και μεταξύ των πωλούμενων στοιχείων του ενιαίου λειτουργικού συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων, αλλότριες ιδιοκτησίες συνολικής επιφάνειας 131.592,08 τμ”. 

Πρόκειται συγκεκριμένα για: 

– Οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Χαϊδαρίου, επιφάνειας 619,04 τμ με ΚΑΕΚ 051460101004 

– Δίκτυο κοινοχρήστων οδών της περιοχής Αφαία Σκαραμαγκά που εκτείνεται μεταξύ της οδού Παλάσκα και της Λεωφόρου Αθηνών ιδιοκτησίας του Δήμου Χαϊδαρίου με  ΚΑΕΚ 05146ΕΚ01002 

– Κοινόχρηστες οδούς, ήτοι τα τμήματα  της Λεωφόρου Σχιστού και της οδού Παλάσκα που περιλαμβάνονται στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Χαϊδαρίου ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου με ΚΑΕΚ 05146ΕΚ01009 

-Κοινόχρηστες οδούς , ήτοι το τμήμα της Εθνικής οδού Αθηνών Κορίνθου από τη Λεωφόρο Σχιστού μέχρι τα σύνορα του Δήμου Χαϊδαρίου με τον Δήμο Ασπροπύργου ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου με  ΚΑΕΚ 05146ΕΚ01011 

Διεκδικήσεις και στον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ

Στο μεταξύ ο Δήμος Χαϊδαρίου ετοιμάζεται να προσφύγει και κατά του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ για το ακίνητο ιδιοκτησίας της στην έκταση των Ναυπηγείων, στον οποίο επικράτησε και πάλι ο Γ. Προκοπίου. Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του εν λόγω διαγωνισμού.

Στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης βρίσκεται η Προβλήτα 4 στην Ακτή Σκαραμαγκά, η οποία περιλαμβάνεται στο ακίνητο που δημοπρατήθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ο Δήμος Χαϊδαρίου εκτιμά ότι η πώληση της προβλήτας δεν είναι νόμιμη καθώς αυτή αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

Στο εξώδικο που είχε στείλει στην ΕΤΑΔ ο Δήμος Χαϊδαρίου ανέφερε ότι η προβλήτα 4 δημιουργήθηκε από τη βίαιη μεταβολή της ακτογραμμής με τη σταδιακή ρίψη στη θάλασσα τόνων από μπάζα και σκυρόδεμα από το 1965 μέχρι το 1979 και όχι από τη φυσική επέκταση της στεριάς προς τη θάλασσα.

O Δήμος Χαϊδαρίου υποστηρίζει ότι η προβλήτα αυτή δεν είναι απαραίτητη για τα Ναυπηγεία, καθώς ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για δραστηριότητες σχετικές με τη λειτουργία τους. Η συγκεκριμένη έκταση έμεινε ανεκμετάλλευτη μέχρι το 2002, όπου εκμισθώθηκε σε εταιρεία logistics για την τοποθέτηση containers, ενώ τον Απρίλιο του 2016 δημιουργήθηκε στην επίμαχη προβλήτα 4 κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, το οποίο και θα πρέπει να μεταφερθεί πριν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης στο νέο ιδιοκτήτη.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button