ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΙΣΤΟΡΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπήλαιο Σχιστού: Ποια ανεκτίμητα αρχαιολογικά μυστικά κρύβει; – Video

Το “Οδοιπορικόν” επισκέφτηκε το σπήλαιο και μας παρουσιάζει την ιδιόμορφη ομορφιά που κρύβει στο βάθος του, καθώς και τα εξαιρετικά σημαντικά αρχαιολογικά – ιστορικά μυστικά του. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση στις νοτιοδυτικές υπώρειες του όρους Αιγάλεω, στο ύψωμα που ορίζει τη βόρεια πλευρά του βιομηχανικού πάρκου Σχιστού.

Τι μυστικά κρύβει;

Η πρώτη δοκιμαστική έρευνα στο σπήλαιο έγινε το 2000 σε σημείο που είχε χρησιμεύσει πιθανότατα ως αποθέτης. Το υλικό της σύντομης αυτής ανασκαφής περιείχε κυρίως κεραμική και ειδώλια ιστορικών χρόνων. Από τη σύνθεση, αλλά και την ποιότητα και ποσότητα του υλικού, καθώς και τη μορφολογία του χώρου, φαίνεται ότι το σπήλαιο αποτέλεσε σημαντικό χώρο άσκησης λατρείας κατά την υστεροαρχαϊκή και κυρίως την κλασική περίοδο.

Σε ανάμειξη με το υλικό των κλασικών χρόνων εντοπίστηκε και μικρή ποσότητα προϊστορικής κεραμικής της Νεότερης Νεολιθικής Ι και ΙΙ. Επίσης της πρώιμης εποχής του Χαλκού. Η νέα έρευνα που ξεκίνησε το 2006 έφερε στο φως ορίζοντα πάχους περίπου 1 μ. Εκτός από ελάχιστα κατάλοιπα των ιστορικών χρόνων, βρέθηκαν καύσεις και κεραμική της Νεότερης Νεολιθικής Ι και ΙΙ, όπως και της ΠΕ ΙΙ.

Λίγα όστρακα ανήκουν στη Μέση Νεολιθική. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανακάλυψη στρωμάτων του τέλους του Πλειστόκαινου και των αρχών του Ολόκαινου (11η έως 7η χιλιετία π.Χ.). Τα βαθύτερα στρώματα της ανασκαφής χρονολογήθηκαν γύρω στο 12.000 π.Χ.

Σχετικά δημοσιεύματα: 

Σπήλαιο Σχιστού – Οι πρώτοι κάτοικοι της Αττικής… ζούσαν στη γειτονιά μας, το 10.000 π.Χ!

Σπήλαιο Σχιστού – Υπουργείο Πολιτισμού

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button