ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σπήλαιο Πανός στο Δαφνί – Σας αρέσει η εξερεύνηση;

Αιγάλεως – Ποικίλο. Εξερευνώντας την φύση και την ιστορία

Πολλοί ασφαλώς έχετε επισκεφτεί το σπήλαιο Πανός στο Δαφνί. Μπορεί σήμερα να μην φαίνεται εντυπωσιακό, όμως στην αρχαιότητα λατρευόταν εκεί ο θεός Πάνας.

Το σμιλεμένο στο βράχο αρχαίο μονοπάτι που οδηγεί με στροφές στην είσοδο του σπηλαίου υπάρχει ακόμη, χρειάζεται όμως καθαρισμό και σήμανση. Καθαρισμό χρειάζεται και το ίδιο το εσωτερικό του σπηλαίου.

Το επίπεδο μπροστά από την είσοδο ήταν στην αρχαιότητα διαμορφωμένο και περιτοιχισμένο. Οι λιθοσωροί που βρίσκονται χαμηλότερα προέρχονται από την περιτοίχιση του ιερού. Ποιος ξέρει; Μπορεί ανάμεσα στις πέτρες να βρίσκονται και κομμάτια από τον βωμό που υπήρχε εκεί.

Στα ανατολικά του σπηλαίου υπήρχε τείχος και πύλη από την οποία ξεκινούσε ένα μονοπάτι (ίσως και δύο) που κινούνταν στο βραχώδες πεδίο ανατολικά και ψηλότερα από το σπήλαιο. Σ΄ αυτά αναφέρεται και ο Ι. Τραυλός που πραγματοποίησε εκεί ανασκαφικές έρευνες γύρω στο 1936. Πού οδηγούσε το μονοπάτι ή τα μονοπάτια; Δεν έχει ερευνηθεί. Η εξερεύνησή τους θα δώσει και απάντηση στο ερώτημα ποιον σκοπό εξυπηρετούσαν.

Ο τόπος τώρα έχει θαμνώσει. Όμως, μόλις περάσει κανείς τις αγριομυγδαλιές και την αγριοφυστικιά που φράζουν το δρόμο, η ξερολιθιά που στήριζε το μονοπάτι είναι ευκρινής. Στην παραπέρα ανηφορική πορεία του μονοπατιού άλλοι θάμνοι κλείνουν την πορεία του. Αξίζει όμως η εξερεύνησή του, όπως αυτό ελίσσεται ανηφορικά ανάμεσα στα περάσματα των βράχων. Υποθέτω υπάρχουν ενδιαφερόμενοι.

Σπήλαιο Πανός στο Δαφνί - Σας αρέσει η εξερεύνηση; 3

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button