ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Το ωραιότερο σπήλαιο της Αττικής βρίσκεται στο Χαϊδάρι! Υπέροχα ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες

Τα λόγια είναι φτωχά για να αποδώσουν την ομορφιά αυτού του θησαυρού της φύσης που φιλοξενεί ο τόπος μας. Απολαύστε το Σπήλαιο Αφαίας με φωτογραφίες και video από τρεις διαφορετικές αποστολές που το εξερεύνησαν.

Το “Σπήλαιο Αφαίας” είναι ένα εντυπωσιακό, δαιδαλώδες σπήλαιο, που βρίσκεται στο όρος Αιγάλεω, απέναντι από τον οικισμό της Αφαίας. Η παρουσίασή του έγινε σε εκδήλωση που οργάνωσε το “Χαϊδάρι Σήμερα” τον Μάιο του 2010. Μίλησε η σπηλαιολόγος κ. Πέλη Φιλιππάτου, της Ελληνικής Σπηλαιολογικής εταιρείας, που πήρε μέρος στην χαρτογράφησή του (πρωταγωνιστεί πιο κάτω στο video του Αντρέα Χαλκιόπουλου). Στην εκδήλωση αυτή βραβεύτηκαν οι δύο τολμηροί μαθητές από το Δαφνί, οι Παναγιώτης Διονυσίου και Δημήτρης Παναγιωτίδης. Ανακάλυψαν το Σπήλαιο και απευθύνθηκαν στον Σύλλογο του Δαφνιού “Δαφναίος Απόλλων. Αυτός με τη σειρά του ειδοποίησε την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία.
 
Παρά την εξαιρετική ομορφιά του δεν θεωρείται αξιοποιήσιμο για επισκέψεις κοινού, λόγω της μεγάλης κλίσης. Ακολουθούν φωτογραφίες και video που μάς διέθεσε η ΕΣΕ, αλλά και υλικό από δύο ακόμη αποστολές.

Η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία μιλάει στο “Χαϊδάρι Σήμερα”

Το Σπήλαιο Αφαίας εξερευνήθηκε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο όμορφα της Αττικής. Η ποικιλία σπηλαιομορφών και η αφθονία τους χαρίζουν έντονες συγκινήσεις. Στο σπήλαιο Αφαίας υπάρχουν σπηλαιοθέματα όλων των μορφών. Αρκετά από αυτά είναι ιδιαίτερης ομορφιάς και σπανιότητας.

Σταλακτιτικές κολώνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, λιθωματικές λεκάνες, κουρτίνες, ελικτίτες και εκκεντρίτες. Όλα μαζί συνθέτουν ένα παραμυθένιο πολυεπίπεδο σκηνικό, με πρωταγωνιστές το νερό και τον βράχο.

Εκατομμύρια χρόνια το νερό, σταγόνα – σταγόνα σμίλεψε τον βράχο και έπλασε την ομορφιά. Η επικλινής μορφολογία του και οι κατακρημνίσεις δεν το καθιστούν κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση. Όλων μας η ευχή είναι να αγαπηθεί και να προστατευτεί από τους κατοίκους της περιοχής αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης.

Πέλη Φιλιππάτου σπηλαιολόγος,
εξερευνήτρια του Σπηλαίου Αφαίας
Σπήλαιο Αφαίας
Οι δύο μαθητές από το Δαφνί πήραν μέρος στην εξερεύνησή του, μαζί με τους σπηλαιολόγους.
Δείτε το υπέροχο οκτάλεπτο ντοκιμαντέρ του Αντρέα Χαλκιόπουλου 
για ένα θαύμα της φύσης : 

Σπήλαιο Αφαίας
Σπήλαιο Αφαίας
Σπήλαιο Αφαίας
Video και φωτογραφίες από την ομάδα “Ιχνευταί”

Σπήλαιο Αφαίας

Η ομάδα “Ιχνευτές” και το “ΣΠΕΛΕΟ”, εξερεύνησαν για μια ακόμα φορά το καταπληκτικό σπήλαιο της Αφαίας, στο Χαϊδάρι. Το φωτογραφικό υλικό και το video προέρχονται από αυτή την επίσκεψη. 

Όπως αναφέρουν, το σπήλαιο έχει μια μικρή και κάπως στενή είσοδο. Και συνεχίζουν:”Ξεπερνώντας αυτό το μικρό εμπόδιο όλα τ’ άλλα είναι πολύ εύκολα. Το σπήλαιο μεγάλο, ευρύχωρο και πολύ εντυπωσιακό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είδαμε ούτε ένα όνομα ή κάποια ομάδα γραμμένη στους χιλιόχρονους σταλαγμίτες. Μάλλον η δυσκολία στην εύρεση του, αλλά και η τρομακτική είσοδος έκαναν τη δουλειά τους.
Κατεβαίνοντας στο δεύτερο επίπεδο γίνεται αδύνατο να μείνεις αδιάφορος στη δύναμη της φύσης. Οι ρίζες, οι οποίες ξεκινούν από την κορυφή του σπηλαίου, περνούν από μπροστά σου και καταλήγουν στο δάπεδο, μια σπιθαμή κάτω από τα πόδια σου. Η εικόνα είναι συγκινητικά μοναδική. Εκεί συνειδητοποιείς πραγματικά με πόση δύναμη και θάρρος η φύση συνεχίζει την εξέλιξη της ζωής και φροντίζει για την επιβίωσή της.
 
Παρατηρήστε το βίντεο, για να δείτε μόνοι σας τον εκπληκτικό κόσμο που βρίσκεται κάτω απ’ τα πόδια μας :

   

Σπήλαιο Αφαίας Σπήλαιο Αφαίας Σπήλαιο Αφαίας Σπήλαιο Αφαίας Σπήλαιο Αφαίας Σπήλαιο Αφαίας Σπήλαιο Αφαίας Σπήλαιο Αφαίας

 

Φωτογραφικό υλικό από το https://fysiolatres.gr/ 

Σπήλαιο ΑφαίαςΣπήλαιο ΑφαίαςΣπήλαιο ΑφαίαςΣπήλαιο ΑφαίαςΣπήλαιο ΑφαίαςΣπήλαιο ΑφαίαςΣπήλαιο ΑφαίαςΣπήλαιο Αφαίας


 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button