ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

«Σπάσε τη σιωπή, κάνε καταγγελία» – Υπηρεσία για την ενδοοικογενειακή βία στο ΑΤ Χαϊδαρίου

«Η φτώχεια, η ανεργία και η γενικότερη οικονομική κρίση έφεραν γκρίνια στα νοικοκυριά», μου έλεγε τις προάλλες αστυνομικός που υπηρετεί Α.Τ. Χαϊδαρίου. Και δεν είχε άδικο, αν λάβει κανείς υπόψη του πως στο Χαϊδάρι και γενικότερα στα δυτικά προάστια, σε καθημερινή βάση οι τοπικές αστυνομικές αρχές αντιμετωπίζουν διαδοχικά κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αφού ενημερωθεί ο Εισαγγελέας για το συμβάν, δίνει εντολή για εγκλεισμό του φερόμενου ως δράστη, σε κάποιο ψυχιατρικό νοσοκομείο. Η κάθε περίπτωση βέβαια είναι διαφορετική.

Λέμε ΟΧΙ στη βία

Μια νέα υπηρεσία ιδρύθηκε στην έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής, στο Ολυμπιακό Χωριό. Πρόκειται για την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας και σε αυτή υπάγονται τα 16 Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής, μεταξύ τους και του Χαϊδαρίου. Έχει τους εξής στόχους:
-Την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων, με έμφαση και στην πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης.
-Την ενθάρρυνση και την καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών.
-Την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.
-Τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και τη συστηματική παρακολούθηση των υποθέσεων.
-Την εκπαίδευση και την διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
-Την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

«Σπάσε τη σιωπή, κάνε καταγγελία»

Tο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, ένα έγκλημα που αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ανθρώπων, είναι στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής πρόληψης της βίας από την Ελληνική Αστυνομία.
Με τη νέα αυτή υπηρεσία δίνετε «φωνή» στα θύματα και σπάει ο κύκλος της σιωπής και των στερεοτύπων. Άλλωστε η βία κάθε μορφής είναι έγκλημα. Η Αστυνομία υποστηρίζει τα θύματα και επιβάλλει το νόμο.
Με τη ρύθμιση αυτή πλέον οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας τυγχάνουν εξειδικευμένης υποστήριξης από προσωπικό, το οποίο είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών.

Να απευθύνεστε στο Α.Τ. της περιοχής σας

Σε επικοινωνία που είχε το «Χαϊδάρι Σήμερα» με την Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής μας ανέφεραν πως η συγκεκριμένη υπηρεσία εποπτεύει και συντονίζει το χειρισμό από τα υπαγόμενα αστυνομικά τμήματα, για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Για την πλαισίωσή της επιλέγονται συνήθως αστυνομικοί που έχουν κάνει παράλληλες σπουδές, πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο (πχ ψυχολογίας). Ο πολίτης που θα ήθελε να καταγγείλει περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, καλείται να απευθυνθεί αποκλειστικά στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του. Ανάλογη υπηρεσία λειτουργεί στην έδρα κάθε αστυνομικής διεύθυνσης.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button