ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Σοβαρότατα προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ του Θριάσιου

Να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό οι ΜΕΘ (Γενική και του Κέντρου Εγκαυμάτων) και η ΜΑΦ του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους, ζητάει το Σωματείο Εργαζομένων του μοναδικού νοσοκομείου της Δυτικής Αττικής.

Η ανακοίνωση του Σωματείου με τα αναλυτικά στοιχεία:

Σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό και καθαριότητας) αντιμετωπίζουν οι δύο ΜΕΘ και η ΜΑΦ του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, το οποίο είναι το μοναδικό νοσοκομείο της Δ. Αττικής και βρίσκεται στο κέντρο μιας βιομηχανικής περιοχής, όπου είναι συχνά τα «εργατικά ατυχήματα» και παραμένει ο κίνδυνος για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης κλίμακας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγάλης έλλειψης ιατρικού προσωπικού, δεδομένου ότι στις δύο ΜΕΘ εργάζονται συνολικά μόνο 15 γιατροί, συμπεριλαμβανομένου και των επιστημονικά υπευθύνων διευθυντών, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, με σοβαρές συνέπειες στην χρόνια καταπόνηση της υγείας τους. Οι ελλείψεις αυτές προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ αλλά και στην πραγματοποίηση διακομιδών ασθενών εκτός νοσοκομείου και εκτιμήσεων σε ασθενών σε άλλες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Στην Γενική ΜΕΘ (με 8 κλίνες), αντί γι τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών, εργάζονται μόνο 23 νοσηλευτές, στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων, (με 8 κλίνες) αντί γι τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών, εργάζονται μόνο 21 νοσηλευτές ενώ στη ΜΑΦ (με 10 κλίνες) εργάζονται μόνο 14 νοσηλευτές, που έχουν τη νοσηλευτική ευθύνη και για τις 8 κλίνες της Πλαστικής Χειρουργικής. Πολλοί από τους νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές είναι συμβασιούχοι (επικουρικοί, μέσω ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ και ειδικευόμενοι) και παραμένουν σε εργασιακή ομηρία, αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων, που δήθεν «αναγνωρίζουν την προσφορά» τους αλλά αρνούνται το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίηση τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι παραμένουν κενές 3 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και όλες οι θέσεις εξειδικευόμενων γιατρών ενώ δεν έχει προκηρυχθεί καμία από τις 16 θέσεις νοσηλευτών για ΜΕΘ, που έχουν συσταθεί από τις 17/12/2020.

Ταυτόχρονα και στις δύο ΜΕΘ δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, δεδομένου ότι σε κάθε μία ΜΕΘ εργάζονται μόνο ένας τραυματιοφορέας (αντί για τους απαιτούμενους δύο), ένας βοηθός θαλάμου (αντί για τους απαιτούμενους δύο) και μία καθαρίστρια με σύμβαση ορισμένου χρόνου που καλύπτει μόνο το πρωινό ωράριο.

Οι ελλείψεις σε φυσικοθεραπευτέςπου, εκτός από την καθημερινή τους προσφορά, έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών σε ΜΕΘ και ΜΑΦ – καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους (επικουρικούς και μέσω του προγράμματος Προεργασίας για άνεργους νέους).

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που οξύνθηκε ακόμα περισσότερο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως καταγράφεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία.

Για να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας των ΜΕΘ και της ΜΑΦ, ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να προκηρυχθούν άμεσα οι 3 κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Να συσταθούν και να προκηρυχθούν 4 επιπλέον οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη εξειδικευόμενων γιατρών..

► να ενισχυθούν οι ΜΕΘ και η ΜΑΦ με νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.

► να καλυφθούν άμεσα οι 16 συσταθείσες θέσεις νοσηλευτών για τις ΜΕΘ του νοσοκομείου, με αξιοποίηση των καταστάσεων επιλαχόντων στην προκήρυξη 7Κ/2020 και των καταστάσεων για επικουρικό προσωπικό.

να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΔΥΠΑ, με ΣΟΧ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές)

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button