ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

SOS από τους γιατρούς στο “Δαφνί”

Τη σημαντική υποστελέχωση σε προσωπικό στις δομές ψυχικής υγείας, καταγγέλλουν οι γιατροί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο “Δαφνί”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ειδικευομένων Ιατρών του νοσοκομείου, οι δομές παρουσιάζουν πολλές ιδιαιτερότητες και ανάγκες, με κυρίαρχη αυτή της διακομιδής σε άλλο νοσοκομείο ψυχικά πασχόντων, όταν χρειάζεται να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις.

Οι σκηνές που περιγράφουν είναι πραγματικά ανησυχητικές:

«Συνάδελφοι μας συμμετείχαν σε διακομιδές οι οποίες κατέληξαν σε οικτρές σκηνές έντασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) γενικών νοσοκομείων. Ασθενής που βρισκόταν σε διέγερση και έχρηζε επείγουσας ιατρικής βοήθειας, κατέληξε δυστυχώς να αντιμετωπίζεται με κυνηγητά σε διαδρόμους, άσκηση σωματικής βίας από αστυνομικά όργανα και ένα διάχυτο πνεύμα σύγχυσης καθηκόντων που απειλούσε την ασφάλεια ασθενών και συναδέλφων και παρακώλυε την λειτουργία των ΤΕΠ. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για ένα ακόμα που προστέθηκε στην λίστα των όσων αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο εργασιακό μας πλαίσιο», τονίζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου.

Ένας προς 15 η αναλογία νοσηλευτή–ασθενών στο «Δαφνί»

Όλα αυτά, όπως λένε, διαδραματίζονται σε έναν χώρο που αποτελεί τη μεγαλύτερη δημόσια δομή ψυχικής υγείας της χώρας, ενώ από την πλευρά των αρμοδίων, αλλά και των ίδιων των πολιτών, υπάρχει ένα «πέπλο άγνοιας και αδιαφορίας».

«Βιώνουμε καθημερινά την τραγική υποστελέχωση προσωπικού που σε συνδυασμό με την υπερπλήρωση των κλινών δημιουργεί τεράστιο φόρτο εργασίας, χαμηλό επίπεδο θεραπευτικής φροντίδας και κακές συνθήκες νοσηλείας (ενδεικτικά αναφέρουμε πως συχνά σε βάρδιες η αναλογία νοσηλευτή – ασθενή είναι ένα προς δεκαπέντε, χωρίς βοήθεια από λοιπό προσωπικό). Επιπλέον, η έλλειψη 24ωρης κάλυψης ειδικοτήτων πρώτης γραμμής και η αδυναμία διενέργειας βασικών εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, εντείνει την επισφάλεια στην ήδη επιβαρυμένη λειτουργία του νοσοκομείου και οδηγεί στην ανάγκη μεταφοράς ασθενών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η δε μεταφορά αυτή εγκυμονεί επιπρόσθετους κινδύνους, καθώς το υπάρχον ασθενοφόρο δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένο, τόσο υλικοτεχνικά όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button